Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες Σότσι 2014

Στις 13 και 15 Μαρτίου 2014 ο Μάκης (Ευθύμιος) Καλαράς αγωνίστηκε με τα ελληνικά χρώματα στους  11ους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Ο Παραολυμπιονίκης της δισκοβολίας έκανε πράξη το "ακατόρθωτο" δηλαδή να λάβει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες άλλη εποχή και με διαφορετικό άθλημα από εκείνο στο οποίο τον γνωρίζαμε. 
Ο Μάκης, όμως, πέρα από αξιοθαύμαστος αθλητής -και μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στους χειμερινούς παραολυμπιακούς- είναι κι ένας φοβερός άνθρωπος. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω πριν ένα χρόνο περίπου, σε μια ημερίδα που παρακολούθησα στα ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής(είχα αναφέρει την ημερίδα σε μια ανάρτηση μου τότε), καθώς ένας απ' τους "σταθμούς" της ημερίδας ήταν η συζήτηση μαζί του(ένας άλλος σταθμός ήταν η συζήτηση με τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, Παραολυμπιονίκη και Πρόεδρος του συλλόγου ατόμων με κινητική αναπηρία ΠΕΡΠΑΤΩ). Τόσο ο Αλέξανδρος, όσο και ο Μάκης ήταν εξαίρετοι άνθρωποι, δύο από τις καλύτερες γνωριμίες που έχω κάνει στη ζωή μου. Ο δε Μάκης ήταν η χαρά της ζωής. Μας μίλησε για το ατύχημα του, τον πρώτο καιρό ως παραπληγικός, πως παρά την αναπηρία του είναι τελείως αυτάρκης. Δε θα ξεχάσω μια χαρακτηριστική του φράση "την πρώτη φορά που σφουγγάρισα μόνος μου, ένιωσα τόσο περήφανος για τον εαυτό μου". Πολλοί πιστεύουν ότι η επαφή με άτομα με αναπηρία είναι κάτι το καταθλιπτικό ή ότι τα άτομα αυτά χρήζουν οίκτου. Μα κάνουν ένα τεράστιο λάθος! Πρώτο και κυριότερο: οι άνθρωποι αυτοί μόνο για λύπηση δεν είναι, το αντίθετο μάλιστα. Δεύτερον, η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Μετά από εκείνη τη μέρα ένιωθα τόσο όμορφα, τόσο αισιόδοξα. Κατάλαβα ότι κανείς δε μπορεί να σου κόψει τα φτερά αν δεν του το επιτρέψεις εσύ. Ότι όλα ξεπερνιούνται.

Πιο κάτω παρατίθεται ένα άρθρο που γράφτηκε για τις επιδόσεις του στο Σότσι:

Πολύ καλή εμφάνιση Καλαρά στους Παραολυμπιακούς του Σότσι


Εξαιρετική εμφάνιση, στην παρθενική του παρουσία σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποίησε ο Μάκης Καλαράς στο γιγανταίο σλάλομ sit ski στο Σότσι της Ρωσίας.
Ο πρωταθλητής του Ηρόδικου Κομοτηνής και Παραολυμπιονίκης του 2004 στη δισκοβολία, ήταν 30ος στο πρώτο σκέλος του αγωνίσματος με επίδοση 1:52.77, ενώ στο δεύτερο σκέλος τερμάτισε στην 23η θέση με χρόνο 1:44.83. Έτσι με συνολική επίδοση 3:37.60 κατετάγη 22ος μεταξύ 47 αθλητών που συμμετείχαν στο αγώνισμα.


«Είμαι πολύ χαρούμενος που πέτυχα το στόχο μου: να τερματίσω. Όλη η προσπάθειά μου έχει πιάσει τόπο. Σκοπεύω από εδώ και πέρα να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να πάρω μέρος σε πολλούς αγώνες, σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια κύπελλα ώστε να βελτιώσω την κατάταξή μου και να μπορέσω να διεκδικήσω να είμαι και πάλι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Κορέα», είπε ο πρωταθλητής του αλπικού σκι, ο οποίος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο σκέλος του γιγανταίου σλάλομ πήγε συντηρητικά για να μπορέσει να φτάσει έως τον τερματισμό.

«Θα μπορούσα να κυνηγήσω μια ακόμη καλύτερη θέση στο δεύτερο σκέλος του αγωνίσματος. Όμως αποφάσισα να πάω συντηρητικά αφού ο βασικός μου στόχος ήταν να τερματίσω πάση θυσία ώστε να καταγραφεί η επίδοσή μου, όποια κι αν ήταν αυτή, στη λίστα των αθλητών που έλαβαν μέρος. Το Σότσι για μένα ήταν μόνο η αρχή. Κατέγραψα πράγματα, απέκτησα σημαντικές εμπειρίες και πλέον ο Μάκης Καλαράς θα είναι τελείως διαφορετικός στις μελλοντικές διοργανώσεις».
Πηγή: http://www.inpost.gr/koinonia/eidiseis/athlitika/10049-poly-kali-emfanisi-kalara-stous-paraolympiakoys-tou-sotsi.html 

12 σχόλια:

  1. Κάτι τέτοια μας κάνουν περήφανους σαν Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά τον συγκεκριμένο τον θαυμάζω λίγο παραπάνω επειδή είναι τόσο υπέροχο άτομο! :)

      Διαγραφή
    2. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν έναν θαυμασμό παραπάνω γιατί με όλα αυτά δεν παρατάνε τα όνειρά τους!
      Δεν θα ξεχάσω τη συγκίνηση που χα νιώσει όταν είχα βρεθεί στους Παραολυμπιακούς το 2004 στην Αθήνα!

      Διαγραφή
    3. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι! Ειδικά τα άτομα που γνώρισα από κοντά!

      Ο Μάκης σ' εκείνους τους Παραολυμπιακούς κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία! :)
      http://www.peoplegreece.com/article/makis-kalaras-to-atichima-pou-ton-ekane-iperiroa/

      Διαγραφή
    4. Αχ ρε συ...Μπράβο του!
      Πολύ τους χαίρομαι κάτι τέτοιους ανθρώπους. Που παρ' όλες τις δυσκολίες τους βρίσκουν τρόπους να ανταπεξέλθουν και τα καταφέρνουν....!

      Διαγραφή
    5. Αυτοί οι άνθρωποι είναι έμπνευση για όλους! Η γνωριμία με τον Μάκη και τον Αλέξανδρο σ' εκείνη την ημερίδα είναι μια απ' τις σπουδαιότερες εμπειρίες της ζωής μου!

      Διαγραφή
    6. Tους γνώρισες από κοντά;; Αχχχ το πιστεύω...!

      Διαγραφή
    7. Ναι! Οι ομάδες στην ημερίδα ήταν 10μελείς οπότε είχαμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα όταν μας μιλούσαν.. Καταπληκτικά άτομα και οι δύο! Ειδικά με τον Αλέξανδρο μίλησα λιγάκι και την τελευταία φορά που πήγα Κομοτηνή που πήγα στο μαγαζί του :)

      Διαγραφή
    8. Axx τι όμορφα.... Πολύ όμορφες εμπειρίες αυτές....!

      Διαγραφή
    9. Πραγματικά υπέροχα! Ανεπανάληπτες στιγμές!!!

      Διαγραφή
    10. Εύχομαι να έχεις και άλλες τέτοιες εμπειρίες στο μέλλον :)

      Διαγραφή
    11. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ γλυκούλα μου και εύχομαι να σου δοθεί κι εσένα η ευκαιρία να ζήσεις μια ανάλογη εμπειρία!

      Διαγραφή