Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Pumpkin Spice E̶g̶g̶nog

Θέλετε ένα χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ, αλλά βαρεθήκατε το Glühwein; Σας αρέσει το κρεμώδες Eggnog, αλλά απελπίζεστε στη σκέψη των θερμίδων; Είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε με το βατερλό της δίαιτας, αλλά δεν έχετε αρκετά αυγά στο σπίτι(χειμώνας είναι, οι κότες στο χωριό δεν είναι στα ντουζένια τους); Μήπως απλά δεν σας αρέσουν τα αυγά; 

Σας έχω ξανά τη λύση. 
Τι θα λέγατε αν φτιάχναμε Eggnog χωρίς το "Egg"; Θα μου πείτε τώρα αυγοποτό χωρίς αυγό γίνεται; Κι όμως γίνεται. Εντάξει, δεν θα είναι το ίδιο, αλλά είναι εξίσου αρωματικό και γευστικό.


Έφτασε κάποια στιγμή και φέτος, αναπόδραστα, η ώρα που λαχτάρησα να πιω ένα Eggnog (έχουν αυτή την επίδραση οι αμερικάνικες ταινίες και σειρές, να σου το θυμίζουν και να σε κάνουν να το λαχταρήσεις). Επέστρεψα στις περσινές μου αναρτήσεις, να θυμηθώ τη συνταγή. Πρώτο υλικό 4 αυγά. Γιόλο λέω, μετά από 560 μελομακάρονα τι ψυχή έχει κι ένα Eggnog; Διαβάζω παρακάτω: γάλα, κρέμα, ζάχαρη. Άστο φίλε, ας υγροποιήσω ένα μελομακάρονο καλύτερα. Και τότε ένα λαμπάκι άναψε μέσα στο μυαλό μου. Και αν;

Και αν, σκέφτηκα, συνδυάσω ένα αγαπημένο ρόφημα με μπράντι; Κρεμώδες με πλούσια χειμωνιάτικη γεύση το ένα, κρεμώδες με πλούσια χειμωνιάτικη γεύση και το άλλο. ΣΥΝ υπέροχη, πεντανόστιμη, μαγική, κίτρινη κολοκύθα. Ο ΜΙ ΤΖΙ, νομίζω μου ήρθε θεία φώτιση. Τρεις λέξεις θα σας πω: Pumpkin Spice Latte.


Για τον Pumpkin Spice Latte μιλήσαμε εκτεταμένα πριν από 2 και κάτι μήνες, στην αρχή του αφιερώματος Halloween, όταν σας παρουσίασα το φθινοπωρινό ρόφημα καφέ που το Starbucks (που είχαμε και στο χωριό μας) μοσχοπουλάει κάθε χρόνο και αποτελεί εποχιακό must του φθινοπώρου, στο οποίο ορκίζονται πίστη οι απανταχού bloggers. Η συνταγή βρίσκεται ακόμη εκεί, στα άδυτα του αφιερώματος Halloween, και σας περιμένει να την ξαναφτιάξετε, όσο οι γλυκιές κολοκύθες είναι ακόμη προσβάσιμες(ή όσο έχουμε ακόμη βαζάκια με πουρέ κολοκύθας, με τα οποία εφοδιάστηκα στις αρχές του φθινοπώρου λες και θα γινόταν καμιά πυρηνική καταστροφή ξερωγώ)

Δε χρειάστηκε να κάνω κάποια ιδιαίτερη προσαρμογή στη συνταγή, το κοκτέιλ μου βγήκε με την πρώτη απόπειρα κολοκυθένιο, γευστικό και κρεμώδες. Ίσως δεν ήταν ακριβώς Eggnog(εντάξει, δε μπορείς να υποκαταστήσεις έτσι απλά τη γεύση υγρής πουτίγκας του Eggnog), αλλά ήταν ένα ιδιαίτερα γευστικό κοκτέιλ, λιγότερο μπελαλίδικο από το αυθεντικό Eggnog και με λιγότερες θερμίδες(τι ψυχή έχουν μωρέ 3 κ.γ. κολοκύθα και 2 κ.γ. stevia;)Και για του λόγου το αληθές, σας παρουσιάζω την κολοκυθένια μου αλκοολική δημιουργία ευθύς αμέσως.

Κρύψτε τις ζυγαριές και απολαύστε ανεύθυνα! 
Στην υγειά μας!


Pumpkin Spice Eggnog

Υλικά Pumpkin Emoticon

  • 2-3 κ.γ. πουρέ κολοκύθας
  • 1/2 κ.γ. pumpkin pie spice
  • (Φρεσκοαλεσμένο) μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη ή stevia
  • 1 λοβό βανίλια Μαδαγασκάρης
  • 3/4 της κούπας πλήρες γάλα(χθες πάντως το έκανα με γάλα 1,5% και βγήκε εξίσου κρεμώδες)
  • brandy ή cognac, περίπου 1/3 της κούπας(εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρούμι ή bourbon)
  • 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί (προαιρετικά)

Εκτέλεση Pumpkin Emoticon

  1. Ζεσταίνετε την κολοκύθα και τα μπαχαρικά: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε την κολοκύθα με το pumpkin pie spice και μια πρέζα μαύρο πιπέρι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί και να μυρίζει σαν μαγειρεμένος πουρές. Ανακατεύετε συνεχώς.
  2. Προσθέτετε τη ζάχαρη: Προσθέστε τη ζάχαρη και τα σπόρια της βανίλιας και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να πάρει μορφή παχύρρευστου σιροπιού με φουσκάλες(bubbly thick syrup).
  3. Ζεσταίνετε το γάλα: Ανακατέψτε στο μείγμα το γάλα. Για έξτρα γεύση προσθέστε στο μείγμα τον άδειο λοβό βανίλιας και ένα ξυλάκι κανέλας. Ζεστάνετε το σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μην κάψει το γάλα.
  4. Ανακατεύετε το γάλα: Χτυπήστε το γάλα προσεκτικά σε ένα blender ή με ένα ραβδοblender  χειρός μέχρι να γίνει το μείγμα αφρώδες και να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.
  5. Ανακατεύετε τα ροφήματα: Γεμίστε το 1/3 περίπου του ποτηριού (εγώ χρησιμοποίησα κολονάτο ποτήρι κρασιού) με το ποτό της επιλογής σας, όπου θα προσθέσετε το αφρόγαλα. Η αναλογία brandy και αφρόγαλου εξαρτάται από εσάς και πόσο δυνατό θέλετε να γίνει το ποτό σας.
  6. Γαρνίρετε: Γαρνίρετε με σαντιγί και πασπαλίστε με pumpkin pie spice, κανέλα ή μοσχοκάρυδο. (προαιρετικά)
Cheers!


Κι επειδή μου αρέσει να σας κακομαθαίνω,


εδώ θα βρείτε τη συνταγή για Pumpkin Eggnog Martini.

2 σχόλια: