Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

Δεν ζω ούτε στο παρελθόν μου, ούτε στο μέλλον μου. Έχω μόνο το παρόν, αυτό με ενδιαφέρει. Αν μπορείς να μένεις πάντα στο παρόν θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, γιατί είναι πάντα και μόνο η στιγμή που ζούμε. ~ Paulo Coelho

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Τσουρεκοκατάσταση

Χριστούγεννα έρχονται, κι όσο να 'ναι ένα τσουρεκάκι παντού ταιριάζει. Είτε το αξιοποιήσουμε ως βασιλόπιτα, είτε γλυκάνουμε με τσουρέκι και μερέντα τα χριστουγεννιάτικα πρωινά μας, η αλήθεια είναι ότι όλοι λαχταράμε τη στιγμή που θα βγει από το σπίτι και θα μοσχοβολήσει ολόκληρο το σπίτι μαχλέπι και πορτοκάλι. 

Η συνταγή είναι ακριβώς η ίδια που έφτιαξα και δημοσίευσα το Πάσχα του 2014, την οποία και βρήκα στο πίσω μέρους του φακέλου γνωστής ξερής μαγιάς.

Τσουρέκι

ΥΛΙΚΆ:

1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
(8 φλ. τσαγιού)
2 φακελάκια μαγιά στιγμής
200 γρ. ζάχαρη (1 φλ. τσαγιού)
150 γρ. λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο 
(¾ φλ. τσαγιού)
120 γρ. γάλα (2/3 φλ. τσαγιού)
7 αυγά (το 1 για άλειμμα)
5 γρ. αλάτι (1 κγ.)
7 γρ. μαχλέπι (3-4 κγ. κοφτά)
Ξύσμα από 1 ½ λεμόνι ή 1 πορτοκάλι


ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Δουλεύετε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Προσθέτετε ½ φλ. τσαγιού αλεύρι. Ανακατεύετε το μείγμα και το αφήνετε σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη ή πετσέτα σε ζεστό μέρος για μισή ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Σε ένα μπολ χτυπάτε 6 αυγά, προσθέτετε τη ζάχαρη, τη λιωμένη μαργαρίνη, το αλάτι, το ξύσμα(αγοράστε ακέρωτα πορτοκάλια ή λεμόνια από βιολογικό οπωροπωλείο) και το μείγμα μαγιάς(προζύμι). Προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. 

Αφήνετε το μπολ σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη ή πετσέτα σε ζεστό μέρος για 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση* και πλάθετε 2 λωρίδες, τις στρίβετε και πλέκετε πλεξίδες. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένα ταψιά και τα αφήνετε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ½ ώρα. 

Αλείφετε τα τσουρέκια με το αυγό που κρατήσατε και τα ψήνετε στους 200º C για 30' περίπου.

* Εγώ κράτησα κι ένα ακόμη κομμάτι για να κάνω -θεϊκά!- ρολά κανέλας. Ανοίγετε τη ζύμη -σε ορθογώνιο σχήμα- με τον πλάστη και την αλείφετε με αυγό. Απλώνετε επάνω το μείγμα κανέλας (5γρ. κανέλα και 5γρ. καστανή ζάχαρη), το τυλίγετε και το κόβετε σε φέτες. Αλείφετε τα ρολά με αυγό και ψήνετε στους 200º για 20' περίπου. *


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου