Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

1η Δεκεμβρίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Φέτος αποφάσισα να μην πω πολλά λόγια για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα. Αντιθέτως, έλαβα την πρωτοβουλία να αφήσω τον κινηματογράφο να μιλήσει για εμένα. Ως γνωστόν, μια ταινία είναι καλή όταν σε κάνει να σκέφτεσαι. Ξέρω ότι οι επισκέπτες του ιστολογίου μου είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι. Σωστά;

Γι' αυτό κι εγώ σας παραθέτω πάραυτα τη δική μου λίστα με 5 +1 ταινίες που εκτός από πολύ συγκινητικές αποτελούν και πλούσια τροφή για σκέψη.

* Η σειρά με την οποία παρουσιάζονται οι παρακάτω ταινίες δεν είναι ένδειξη προτίμησης, αλλά η χρονολογική σειρά με την οποία θα σας πρότεινα να τις δείτε. *

The Normal Heart Δεκαετία του 1980. Την εποχή που ανδρώνονταν η μάστιγα του αιώνα, το AIDS, ο ομοφυλόφιλος συγγραφέας και ακτιβιστής Νεντ Γουίκς πασχίζει να δημιουργήσει έναν οργανισμό που να ενημερώνει για τους απίστευτους αριθμούς γκέι κατοίκων της Νέας Υόρκης που προσβάλλονται από τον ιό. Ο Γουίκς δεν είναι μόνος του σε αυτό τον αγώνα, αλλά χρειάζονται περισσότερα για να ευαισθητοποιηθούν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση. Η ταινία έχει πολλά κοινά με τη ζωή του σεναριογράφου της, Λάρι Κρέιμερ.

Dallas Buyers Club Το 1985 στο Ντάλας, ο Ρον Γούντρουφ, ένας ηλεκτρολόγος και καουμπόι του ροντεό με ομοφοβικές απόψεις, έχει διαγνωστεί με AIDS και οι γιατροί του δίνουν 30 μέρες ζωής. Ο Ρον ξεκινά το λαθρεμπόριο μη εγκεκριμένων φαρμάκων στο Τέξας όταν ανακαλύπτει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του. Μαζί με τη Ρέιον, μια τρανσέξουαλ που γνώρισε στο νοσοκομείο, ιδρύουν το "Dallas Buyers Club", χρεώνοντας 400 δολάρια για την εγγραφή και το κλαμπ γίνεται εξαιρετικά δημοφιλές. Πρόκειται για αληθινή ιστορία.

Philadelphia Η ταινία είναι μία από τις πρώτες mainstream ταινίες του Χόλιγουντ που μίλησαν ανοιχτά και σοβαρά για το AIDS, την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία. Πρωταγωνιστούν ο Τομ Χανκς στο ρόλο του Άντριου Μπέκετ, ο οποίος απολύεται από μια ισχυρή νομική εταιρία της Φιλαδέλφεια όπου εργαζόταν ως δικηγόρος όταν οι εργοδότες του αντιλήφθηκαν ότι είναι φορέας του AIDS, και ο Ντένζελ Γουάσινγκτον στο ρόλο του ομοφοβικού δικηγόρου Τζο Μίλερ, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση του Άντριου, για να κινηθούν δικαστικά ενάντια στους εργοδότες του. 
Μπορείτε να δείτε μια παλαιότερη αναφορά που είχα κάνει για αυτήν την ταινία και εδώ.

Gia Η ταινία αυτή διηγείται την ιστορία ενός από τα πρώτα διάσημα θύματα του AIDS, του τοπ μόντελ Τζία Καράντζι. Η Τζία έκανε αίσθηση στο χώρο της μόδας τη δεκαετία του '80, σε σημείο, μάλιστα, να χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το πρώτο τοπ μόντελ. Έχει μείνει γνωστή για την διαφορετικότητά της, αλλά και για το ότι έκανε τον κόσμο της μόδας να πάει ένα βήμα παραπέρα. Η Τζία, ωστόσο, χαμένη στον κόσμο των καταχρήσεων και της εξάρτησης σύντομα έπεσε από το θρόνο της. Πέθανε το 1986 σε ηλικία 26 ετών.

Rent Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου ροκ μιούζικαλ Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ Rent, ένα από τα μακροβιότερα μιούζικαλ του Broadway, εκφράζει τη γενιά της τελευταίας 20ετίας, τα προβλήματα, τα αδιέξοδα, τις αγωνίες και τα όνειρά της. Η ιδέα του Rent βασίζεται στην όπερα La Boheme του Puccini. Πρωταγωνιστές, μια παρέα περιθωριακών στο Village της Νέας Υόρκης στην δεκαετία του ’90, οι οποίοι ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, ζούνε στα άκρα κάθε στιγμή της μέρας σαν να επρόκειτο να είναι η τελευταία, ερωτεύονται, διεκδικούν, αποτυγχάνουν, τραγουδούν, θυμώνουν, αγαπούν, χάνουν... κερδίζουν! 
Περισσότερα για την ταινία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

+1 The Hours Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών, σε διαφορετικές εποχές, των οποίων οι ζωές επηρεάζονται από το βιβλίο Κυρία Νταλαγουέι (Mrs. Dalloway) της Βιρτζίνια Γουλφ. Οι τρεις γυναίκες είναι: η Κλαρίσα Βόγκαν, μια Νεοϋορκέζα που ετοιμάζει ένα πάρτι για τον άρρωστο φίλο της που πάσχει από AIDS, το 2001, η Λόρα Μπράουν, μια έγκυος νοικοκυρά που ζει στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του '50, εγκλωβισμένη σε ένα γάμο που την κάνει δυστυχισμένη και η Βιρτζίνια Γουλφ στην Αγγλία της δεκαετίας του '20, που προσπαθεί να γράψει το βιβλίο της, ενώ παλεύει να ξεπεράσει την κατάθλιψη. Η ταινία μπορεί να μην εστιάζει στην ασθένεια του AIDS, όπως οι προηγούμενες, ωστόσο κάνει μια δυναμική αναφορά(και πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία, οπότε δε χάνετε τίποτα αν τη δείτε).

***

Παρακάτω ακολουθούν 5 επιπλέον ταινίες τις οποίες δεν έχω δει ακόμη, ωστόσο πολλοί συμπεριλαμβάνουν στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες που σχετίζονται με το AIDS.






11 σχόλια:

  1. Καλημερα και καλο μηνα!
    Καλες γιορτες
    με υγεια και χαρα
    φιλια πολλα πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις 3 από αυτές έχω δει και μάλιστα τις λατρεύω. Τις άλλες τρεις τις έχω στη watchlist στο IMDB. !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μία ξέρω σίγουρα είναι το Ντάλλας και η δεύτερη αν θυμάμαι καλά είναι το Ρεντ, ε; Η τρίτη ποια είναι;
      Είναι όλες φοβερές και σε βάζουν όλες σε σκέψεις. Αναμφισβήτητα, οι 3 πρώτες στη λίστα μου, βέβαια, είναι εκείνες που σε βάζουν τελείως μέσα στο "κλίμα"

      Διαγραφή
    2. Πέτυχες τις δύο :P Η τρίτη είναι το hours.....

      Πρέπει οπωσδήποτε να τις δω όλες κάποια στιγμή

      Διαγραφή
    3. Επίσης τέλειο! <3
      Θέλω κάποια στιγμή να διαβάσω και το βιβλίο

      Να τις δεις οπωσδήποτε! Ειδικά το Φιλαδέλφεια είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει ποτέ.

      Διαγραφή
    4. Είναι όλες στη watchlist! Θέλω τόσο πολύ να τις δωωω !!!!!!

      Διαγραφή
    5. Σου δίνω ένα χρόνο περιθώριο.. Θα περιμένω εντυπώσεις του χρόνου το Δεκέμβρη χαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    6. Δεν το ξεχνάω, θα σε εξετάσω! χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή