Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Η Coco Chanel και τo μικρό μαύρο φόρεμα

 Πώς το χρώμα του πένθους έγινε συνώνυμο του σικ


Πολλά είναι τα στοιχεία της μόδας που αλλάζουν από εποχή σε εποχή και από τη μια δεκαετία στην άλλη. Υπάρχουν όμως ορισμένα χαρακτηριστικά της κομψότητας και του στιλ που παραμένουν σύγχρονα όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το μικρό μαύρο φόρεμα (little black dress) είναι ένα από αυτά. Και η εμπνεύστριά του η Coco Chanel εξακολουθεί να θεωρείται πρόσωπο - κλειδί για τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες μέχρι σήμερα. Η ιστορία της έρχεται από τη δεκαετία του 30 και τη μόδα εκείνης της εποχής που άλλαξε την αστική κουλτούρα και άφησε το στίγμα της να σημαδεύει την σύγχρονη γυναικεία γκαρνταρόμπα. Κάθε φορά που ανοίγετε την ντουλάπα σας ξέρετε ότι #cuttypaizei με την Coco. 


Το πραγματικό της όνομα ήταν Gabrielle Bonheur Chanel και το ψευδώνυμο Coco προέκυψε από την περίοδο που τραγουδούσε για να βγάλει χρήματα πριν ξεκινήσει την καριέρα της στον χώρο της μόδας. Μια καριέρα που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν αφού η Coco μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο μετά τον θάνατο της μητέρας της, όπου και έμαθε να ράβει. Αυτή η τέχνη που διδάχτηκε από τις καλόγριες του ορφανοτροφείου έμελλε να γίνει η δουλειά που την έκανε διάσημη. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η σχέση της με τον Etienne Balsan, ο οποίος τη βοήθησε να στήσει μια μικρή επιχείρηση με καπέλα στο Παρίσι. Κι έτσι η Chanel στα είκοσί της ξεκίνησε το ταξίδι της στον χώρο της μόδας. 


Η ίδια έχει πει ότι οφείλει την επιτυχία της σε ένα παλιό ζέρσεϊ ύφασμα το οποίο έκανε φόρεμα για να νιώθει ζεστά μέσα στον κρύο χειμώνα του Deauville. Αυτό το ρούχο ήταν τόσο διαφορετικό που όλοι τη ρωτούσαν από που το πήρε. Κι εκείνη τους απαντούσε “αφήστε με να σας φτιάξω ένα ίδιο…” Αυτή ήταν η αρχή για μια σειρά από ξεχωριστά γυναικεία ρούχα με στόχο την άνεση. Η ίδια έλεγε πως “η πολυτέλεια αν δεν είναι άνετη, δεν είναι πολυτέλεια.” Άλλωστε ήταν εκείνη που λάνσαρε πρώτη τα ρούχα που σχεδίαζε κάνοντας τον εαυτό της ένα ανατρεπτικό fashion icon της εποχής που ξεχώριζε μέσα στο σύνολο των καταπιεσμένων από τους κορσέδες και τα μακριά φορέματα γυναικών. 

Τα κομμάτια που σχεδίασε η Coco Chanel δεν ήταν απλώς ρούχα, ήταν η γυναικεία επανάσταση σχεδιασμένη σε πατρόν μόδας. Ακόμα και σήμερα κοιτώντας πόσο ξεχωριστά ήταν τα σχέδιά της σε σχέση με ό,τι φορούσαν οι γυναίκες τότε μπορεί κανείς να φανταστεί την αποφασιστικότητα που έδειξε για την απελευθέρωση της γυναικείας εικόνας. Εκείνη η περίοδος ξετυλίγεται μέσα στον χάρτη του urbanadventures.gr που μας οδηγεί σε μαγαζιά της σύγχρονης Αθήνας όπου το ρετρό αναβιώνει αποκαλύπτοντας την ομορφιά των περασμένων δεκαετιών. 


Η Chanel ακόμα πριν κατακτήσει τη μόδα με τα σχέδιά της ήταν η πρώτη που έδωσε το όνομά ενός οίκου μόδας σε άρωμα. Το Chanel no 5, που πήρε το όνομά του επειδή απλώς ήταν το πέμπτο δείγμα που δοκίμασε, είχε αναπάντεχη επιτυχία ακόμα και για την ίδια την Coco η οποία είχε παραχωρήσει μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων από τις πωλήσεις στην επιχείρηση που ανέλαβε τη διανομή του αρώματος. Η ίδια είχε εξηγήσει την ιδέα της να λανσάρει άρωμα με το όνομά της κάπως έτσι: “ το άρωμα είναι το αόρατο, αξέχαστο, υπέρτατο αξεσουάρ μόδας…”


Η μεγάλη επιτυχία της Coco Chanel ήρθε όταν παρουσίασε το κοντό σακάκι χωρίς γιακά και την ξεχωριστή γυναικεία φούστα. Παίρνοντας στοιχεία από την αντρική γκαρνταρόμπα κατάφερε να δημιουργήσει ρούχα που έκαναν τις γυναίκες να νιώθουν άνετες και κυρίως ελεύθερες. Τότε ήταν που λάνσαρε το μικρό μαύρο φόρεμα. Παίρνοντας ένα χρώμα που ήταν παραδοσιακά συνδεδεμένο με το πένθος κατάφερε να δημιουργήσει την επιτομή του σικ στην γυναικεία γκαρνταρόμπα.


Από τη δεκαετία του 30 που η Chanel έφτασε στο απόγειο της αναγνώρισης η μόδα άλλαξε για πάντα και εκείνη η δεκαετία έχει να μας δώσει κάτι από την επιμονή και τη διαφορετικότητά της που απελευθέρωσαν τη γυναικεία εικόνα. 


Το ταξίδι σε εκείνες τις εποχές έχει πάντα ενδιαφέρον ακόμα και όταν μας αποκαλύπτει τις σκοτεινές πτυχές της κάθε ιστορίας. Πάντα #cuttypaizei με το παρελθόν που δημιούργησε βάσεις για τη δική μας αστική κουλτούρα. Το urbanadventures.gr είναι ο οδηγός μας σε αυτή τη διαδρομή που μας πηγαίνει πίσω για να δούμε με άλλο μάτι το μπροστά.


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου