Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Το φυτό των Χριστουγέννων

7 πράγματα που δεν ξέρετε για το γκι


Το γκι είναι το φυτό που όλοι θυμούνται ξαφνικά μόλις μπαίνει ο Δεκέμβριος και με το που αλλάζει ο χρόνος όλοι μαζί επίσης, ξεχνούν μεμιάς. 

Το διάσημο αυτό φυτό του Δεκεμβρίου με τα λαμπερά πράσινα φύλλα μπορεί να μπαίνει στα σπίτια όλων για τουλάχιστον ένα μήνα, αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για αυτό; Μάλλον ελάχιστα και σίγουρα θα εκπλαγείτε με τα όσα παράξενα θα μάθετε παρακάτω.

Όχι δεν έχουν καμία σχέση με τις παραδόσεις που επιβάλλουν όσους συναντώνται κάτω από ένα κλαδί του γκι να ανταλλάζουν υποχρεωτικά φιλιά. 


Είναι παρασιτικό φυτό 

Το γκι δεν είναι ένα δέντρο από μόνο του αλλά παρασιτικό. Δηλαδή αναπτύσσεται πάνω σε δέντρα ξενιστές. Φτιάχνει μόνο του χλωροφύλλη αλλά τραβά νερό και θρεπτικά συστατικά από το δέντρο που το... φιλοξενεί. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των δέντρων δανειστών, ακόμη και να τα καταστρέψει εντελώς. Ναι, ακόμη και αν το δέντρο που το «φιλεξενεί» είναι πολύ μεγάλο. 

Δεν έχει μυρωδιά 

Αν το δικό σας γκι μυρίζει είναι γιατί ο ανθοπώλης σας το έχει ψεκάσει με ειδικό σπρέι. Τα γκι δεν μυρίζουν καθόλου. 

Κάποτε χρησιμοποιούνταν ως παγίδα πουλιών

Τα άσπρα μούρα του γκι, μπορεί να είναι τόσο όμορφα (να τα βλέπεις), ωστόσο, στο εσωτερικό τους έχουν μια απίστευτα κολλώδης ουσία. Είναι τόσο κολλώδη, μάλιστα, που οι κυνηγοί σπάνε τα μούρα και αλείφουν με την ουσία που περιέχει τα κλαδιά του γκι για να παγιδέψουν τα πουλιά! 


Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας και του καρκίνου 

Από την αρχαιότητα το γκι έχει τη φήμη του πολύτιμου θεραπευτικού βοτάνου. Σήμερα, μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες από τις χημικές του ενώσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του καρκίνου, για την καταπολέμηση του οποίου σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία. Εχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου, των χημειοθεραπειών και των ακτινοβολιών. 

Χρησιμοποιούνταν για να κρατά μακριά τις μάγισσες... 

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα οι άνθρωποι κρεμούσαν κλαδιά γκι έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους και των σιταποθηκών τους. 

Οχι για να ανταλλάζουν φιλιά, αλλά για να διώχνουν τις μάγισσες και τα άλλα πονηρά πνεύματα που μπορεί να ήθελαν το κακό τους. 


Η συλλογή του γκι είχει ειδικό τελετουργικό κατά την αρχαιότητα 

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές στα βρετανικά νησιά η συλλογή του γκι είχε ειδικό τελετουργικό, καθώς το φυτό θεωρούνταν ιερό. Το συνέλεγαν από βελανιδιές μια ορισμένη ημέρα του χρόνου, με χρυσό δρεπάνι και αφού το μάζευαν θυσίαζαν δυο λευκούς ταύρους. Το τελετουργικό αυτό ήταν γνωστό ως το «Τελετουργικό της βελανιδιάς και του γκι». 

Είναι το μόνο που μπορεί να σκοτώσει ένα θεό 

Στις σκανδιναβικές λαϊκές παραδόσεις, το γκι ήταν το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να σκοτώσει τον Μπαλντρ, το θεό της αγάπης της ειρήνης και της συγχώρεσης. Ο μύθος θέλει να σκοτώθηκε από ένα βέλος που ήταν φτιαγμένο από γκι!



Πηγή: iefimerida.gr

4 σχόλια:

  1. "Είναι το μόνο που μπορεί να σκοτώσει ένα θεό " Πήγε αλλού το μυαλό μου Λιζάκι! χαχαχαχχαχααχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα κι εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου, γι' αυτό το αναδημοσίευσα παρόλο που δεν το 'χα σκοπό :Ρ

      *Μεγάλες ελλείψεις έχει, ωστόσο, το άρθρο, καθώς παραλείπει να αναφέρει ότι το γκι προσελκύει Νάργκλς χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχα

      Διαγραφή
    2. XAXAXAXAXAAXAXAXAXAXAXAXAXA <3


      Ω ναι!!! Δεν το αναφέρει :P

      Διαγραφή
    3. τς τς τς ακόμη σνομπάρουν τη Λούνα, τι να πω...

      Διαγραφή