Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Παντζαροσαλάτα, η εορταστική

Κάθε χρόνο, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, είναι νόμος ότι όλα τα τρόφιμα και ποτά πρέπει να ντυθούν σε εορταστικές κόκκινες αποχρώσεις. Όλοι λατρεύουμε να στολίζουμε το τραπέζι και τις ζωές μας και να ξεφεύγουμε εκείνες τις ημέρες από την πεζή πραγματικότητα. Όλοι θέλουμε να υποδεχθούμε τη νέα χρονιά μοιάζοντας με τους πρωταγωνιστές μιας χριστουγεννιάτικης ταινίας -ή έστω τη διαφήμιση της Coca-Cola.

Όταν, λοιπόν, ανακάλυψα την παρακάτω συνταγή, δε μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να μαγειρέψω κι εγώ αυτή τη ροζουλιά οπτασία που λέγεται παντζαροσαλάτα.


Παντζαροσαλάτα

Συστατικά

500 γρ βρασμένα παντζάρια 
1 μέτρια πατάτα βρασμένη (140 γρ περίπου) 
1 μέτριο πράσινο μήλο (περίπου 150 γρ) 
150 γρ μαγιονέζα 
100 γρ γιαούρτι στραγγιστό 
30 γρ ξύδι 
20 γρ ελαιόλαδο 
1 κ.γ. δυόσμο ξερό 
αλάτι 
πιπέρι 

3-4 κ.σ. σπόρια ροδιού για το σερβίρισμα 
μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου για το σερβίρισμα 

Μέθοδος Εκτέλεσης 

  • Κόβουμε τα παντζάρια σε κυβάκια 1x1 ή και μεγαλύτερα αν θέλουμε και τα βάζουμε σε ένα μπόλ μαζί με το ξύδι και τον ξερό δυόσμο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη..
  • Σε άλλο μπολάκι λιώνουμε την βρασμένη πατάτα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε εκεί και τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τέλος το μήλο (αφού το καθαρίσουμε από φλούδες και κουκούτσια) κομμένο και αυτό κυβάκια όπως και τα παντζάρια και ανακατεύουμε καλά.
  • Τέλος, ενώνουμε τα μείγματα από τα 2 μπόλ , σκεπάζουμε και βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις. 
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού και φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου.

Tips

* Οι δικές μου προσαρμογές:
Καταρχάς, τα υλικά τα έβαλα "με το μάτι". Γύρω στις 5 κ.σ. γιαούρτι και 2 κ.σ. μαγιονέζα περίπου(αν θυμάμαι καλά). Την πατάτα τη χτύπησα στο μούλτι, μαζί με γιαούρτι, μαγιονέζα, ελαιόλαδο, μηλόξιδο, αλατοπίπερο και λίγο άνηθο για δροσιά(αντί για δυόσμο). Τα χτύπησα να γίνουν μια απαλή μους, σαν "σκορδαλιά χωρίς σκόρδο". Σε ένα μπολ έβαλα το μείγμα πατάτας-γιαουρτιού-μαγιονέζας και μέσα ανακάτεψα το παντζάρι σε κύβους. Το ξινόμηλο το έτριψα στο ρεντέ και το πρόσθεσα στο τέλος. Ρόδι δεν είχα, γι' αυτό το παρέλειψα. Αντ' αυτού, έβαλα λίγο καρύδι για διακόσμηση και υφή.

* Όσο περισσότερο παραμείνει η σαλάτα στο ψυγείο(να δέσουν τα υλικά), τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα της. Η δική μου σαλάτα έμεινε στο ψυγείο σχεδόν 8 ώρες πριν φαγωθεί, με αποτέλεσμα το χρώμα να γίνει ένα έντονο μωβ.

* Μπορείτε να χτυπήσετε όλα τα υλικά στο μούλτι και να μεταμορφώσετε τη σαλάτα σε λαχταριστή μωβ μους για τα καναπεδάκια σας ή σ' ένα νοστιμότατο ντιπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου