Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

How do you measure a year?

Five Hundred Twenty Five Thousand Six Hundred Minutes


Χθες είχα την όρεξη να δω ξανά την ταινία Rent -βασισμένη στο ομώνυμο μιούζικαλ. Τοποθετημένη στο 1989, περιστρέφεται γύρω από καίρια και αμφιλεγόμενα ζητήματα της εποχής όπως το AIDS, τα ναρκωτικά, την ομοφυλοφιλία, τη φτώχεια, την ανεργία, τη μποέμικη ζωή κ.α. Το μιούζικαλ -και οι χαρακτήρες του αντίστοιχα- βασίζεται στην όπερα του Giacomo Puccini La bohème. Η πλειοψηφία των ηθοποιών είναι οι ίδιοι που αποτέλεσαν το πρώτο (original) cast της παράστασης στο Broadway, κάτι λίαν θετικό καθώς αρκετοί προτάθηκαν για βραβείο Tony(μάλιστα ο Wilson Jermaine Heredia που υποδύεται τον Angel το κέρδισε κιόλας).


Το βασικότερο, ίσως, τραγούδι της ταινίας είναι το Seasons of love, στο οποίο αποτυπώνεται η ερώτηση πώς μετράς ένας έτος. Σε λεπτά; Σε μέρες ή νύχτες; Σε κούπες καφέ; Σε αποστάσεις; Σε γέλια; Κλείνει με μια αντιπρόταση. Να μετράς το χρόνο με αγάπη. 

Στην ταινία παρακολουθούμε τα γεγονότα ενός έτους -από την Πρωτοχρονιά του 1989 έως την Πρωτοχρονιά του 1990- και όλα τα γεγονότα που συνδέονται με μια ιδιόρρυθμη παρέα. Το θάνατο του χαρούμενου και πάντα δοτικού τρανσέξουαλ Angel λόγω AIDS, τη σχέση του με τον ομοφυλόφιλο αναρχικό και καθηγητή φιλοσοφίας (Tom) Collins, φορέα HIV. Την χορεύτρια σε νυχτερινό club Mimi, εξαρτημένη στις ναρκωτικές ουσίες(κάνει ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης), φορέα HIV, η οποία στο τέλος της ταινίας φτάνει πολύ κοντά στο θάνατο. Τη σχέση της με τον επίσης φορέα HIV, πρώην χρήστη ναρκωτικών, ροκ μουσικό Roger, που καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου προσπαθεί να τελειώσει το τραγούδι που συνθέτει(το καταφέρνει στο τέλος, καθώς ο πρόσκαιρος χωρισμός του με τη Mimi του δίνει την έμπνευση που χρειαζόταν). Μαθαίνουμε για τον Roger πως η πρώην κοπέλα του -χρήστης ναρκωτικών- αυτοκτόνησε όταν έμαθε πως ήταν θετικό το τεστ HIV(αυτός είναι ο λόγος που έχει κλειστεί στον εαυτό του). Γνωρίζουμε την επαναστάτισσα καλλιτέχνιδα Maureen, τις ακτιβιστικές της δράσεις και τη -ομοφυλοφιλική- σχέση της με τη δικηγόρο Joanne, την οποία τρελαίνει με την "ασυδοσία" της και το διαρκές φλερτ με όποιον γνωρίζει. Τον πρώην συγκάτοικο των Collins, Roger, Mark και Maureen και νυν σπιτονοικοκύρη τους, Benny ο οποίος όμως έχει παντρευτεί μια πλούσια κι έχει πλέον "ξεπουληθεί" για το χρήμα. Όλες αυτές οι στιγμές αποτυπώνονται στο ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή της παρέας Mark.

Το τραγούδι Seasons of Love ακούστηκε και στην ξένη σειρά Glee στο επεισόδιο "The Quarterback" που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του ηθοποιού Cory Monteith και αντίστοιχα του Finn, του ήρωα που έπαιζε στη σειρά. Μια πολύ συμβολική μεταφορά καθώς ο χαρακτήρας του στη σειρά θύμιζε πολύ εκείνον του Angel -ήταν εκείνος που άλλαξε τις ζωές τους ριζικά (και την όλη πορεία της χορωδίας) και η κόλλα που τους κρατούσε όλους ενωμένους στη συνέχεια.
Την ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ.
(Προειδοποίηση: ο σύνδεσμος οδηγεί στο site streamcloud, όπου μπορείτε να δείτε την ταινία δωρεάν με ελληνικούς υπότιτλους. Ωστόσο, πριν φτάσετε στο βίντεο θα πρέπει να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα σε διαφημίσεις πορνογραφικού περιεχομένου. Σας το λέω για να μην ξαφνιαστείτε).


How About Love?

12 σχόλια:

  1. Ντάξει τη συγκεκριμένη ταινία την είδα φέτος για πρώτη φορά (ναι, ναι το ξέρω άργησα πάρα πολύ) και εννοείται τη λάτρεψα.... Παρόλο που διαδραματίζεται σε μια πιο παλιά εποχή μπορώ να πω πως μπορεί άνετα να τοποθετηθεί και στην σημερινή.
    Το τραγούδι αυτό, το ξεχώρισα και εγώ από όλη την ταινία! Και εννοείται στο Glee ήταν από τα πιο "συμβολικά" τραγούδια που έχουν πει....
    Αχχχ το λατρεύωωω <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να τοποθετείται 25 χρόνια πριν (Παναγία μου, μόλις συνειδητοποίησα ότι φέτος κλείνω τα 23!), αλλά από τη μία ασχολείται με θέματα ακόμη επίκαιρα(του σύγχρονου κόσμου), από την άλλη είναι η εποχή που γεννηθήκαμε εμείς και που ήταν νέοι οι γονείς μας, γι' αυτό δεν φαντάζει τόσο μακρινή. Είναι φοβερό μιούζικαλ!

      Το τραγούδι είναι απλά υπέροχο(το αγαπώ, το αγαπώ, το αγαπώ!), κι όταν το είδα στο Glee για το συγκεκριμένο σκοπό πέταξα απ' τη χαρά μου(κλαίγοντας ταυτόχρονα για τον Finn, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)! Είναι το πιο συμβολικό κομμάτι που έχουν κάνει στη σειρά.. <3

      Διαγραφή
    2. Ε ντάξει δεν είναι και πολλά 25 (ούτε 23 μην μου αγχώνεσαι :P ) αλλά και πάλι έστω και μετά από μια 20ετία βλέπεις πως υπάρχουν τα ίδια προβλήματα.... Και η ίδια αντιμετώπιση...Πράγμα άσχημο....
      Ναι και εγώ το λατρεύω! Από τα αγαπημένα μου!

      Καλά το τραγούδι τόσο μα τόσο συμβολικό! Και τόσο υπέροχο και από τις δύο πλευρές. Καλά ναι όταν το άκουσα στο συγκεκριμένο επεισόδιο έβαλα τα κλάματα...και εγώ.....αυτόματα...

      Διαγραφή
    3. Το να υπάρχουν τα ίδια προβλήματα πάει κι έρχεται...το ότι η αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων παραμένει η ίδια μετά από τόσα χρόνια είναι το χειρότερο.

      Εγώ ανυπομονώ να γίνει ταινία το Wicked(εκείνο που η Idina Menzel -ως μέλος του original cast στο Broadway- τραγούδησε το Defying Gravity -το αγαπώ αυτό το τραγούδι!- και μάλιστα κέρδισε και Tony για την ερμηνεία εκείνου του ρόλου!), αν και το original cast έχει μεγαλώσει πολύ για να παίξει τους ίδιους ρόλους(εμένα δε θα με χαλούσε πάντως :Ρ)

      Ναι, το τραγούδι ήταν το πιο κατάλληλο που μπορούσαν να βρουν γι' αυτό το επεισόδιο...κι εγώ μια απ' τα ίδια. Και φαντάσου ότι είδα όλη τη σειρά μέσα σε 2 βδομάδες όλο κι όλο και πάλι στεναχωρήθηκα πολύ

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς...Και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.....!

      Ααα δεν το ήξερα αυτό, θα το ψάξω ή θα ρωτήσω τη φίλη μου που ξέρει πραγματικά για όλα τα musical :P
      Defying Gravity....Ντάξει το αγαπώω....Από το Glee το άκουσα πρώτη φορά αλλά και πάλι το αγαπω :P

      Ναι συμφωνώ...Δεν έχει σημασία και σε μία εβδομάδα να τα έβλεπες πάλι δένεσαι με τους χαρακτήρες και τους ηθοποιούς...:/

      Διαγραφή
    5. Στο Wicked βλέπουμε την ιστορία της κακιάς μάγισσας από τον μάγο του Οζ, όμως απ' την δική της πλευρά..είναι φοβερό! ψάξτο στο youtube πρωταγωνίστριες στο original cast είναι οι Idina Menzel και Kristin Chenoweth(που έχουν κάνει και οι δύο guest στο Glee -η πρώτη μάλιστα ως μητέρα της Rachel!)..

      Φαντάσου ότι εγώ κάθισα να το δω από βαρεμάρα, επειδή μου άρεσε η μουσική, και τελικά "κόλλησα" με τη σειρά στο σύνολο της...

      Διαγραφή
    6. Τα μαθα τα μαθα....Ρωτούσα στο αεροπλάνο τη φίλη μου και μου το πε :P
      Θέλω να το δω και αυτό κάποια στιγμή ;)

      Διαγραφή
    7. Είναι φοβερό! <3
      Δυστυχώς έχω δει μονάχα μερικά βίντεο από την παράσταση στο youtube, έχω όμως κατεβάσει όλα τα τραγούδια του μιούζικαλ(με τις φωνές του original cast στο Broadway) και τα ακούω συνέχεια! ;)

      Διαγραφή
    8. Αν κρίνω από το Defying Gravity, το οποίο λάτρεψα φαντάζομαι θα ναι πολύ ωραία!

      Διαγραφή
    9. Καλά το Defying Gravity είναι φοβερό!!!!και η stage version είναι ακόμη καλύτερη από τη studio version που τραγούδησαν στο Glee ;))

      Διαγραφή
    10. ε τις περισσότερες φορές έτσι είναι... :)

      Διαγραφή