Τρίτη και τελευταία(;) ανάρτηση στο πνεύμα της νηστείας. Η πρώτη ήταν ένα κλασικό ελληνικό φαγητό με μια άλλη εκδοχή. Η δεύτερη μια μακαρονάδα με λαχανικά. Η τρίτη περιέχει 3 νηστίσιμα (+ 1 όχι και τόσο) ορεκτικά για τη Μεγάλη Εβδομάδα και -γιατί όχι;- και την Κυριακή του Πάσχα. Η αρχική ανάρτηση περιείχε και μία πέμπτη συνταγή, ιδανική για την Κυριακή του Πάσχα, αλλά δεν είμαι φαν των σφιχτοβρασμένων αυγών, οπότε επέλεξα να μην τη συμπεριλάβω(μπορείτε όμως να τη δείτε στο λινκ που αναγράφεται στο τέλος της ανάρτησης). Τα ορεκτικά στο σύνολο τους είναι εύκολα και γρήγορα, ιδανικά και για τα εορταστικά τραπέζια στα οποία τρέχεις όλη μέρα για να προλάβεις να ετοιμάσεις τα πάντα.
Μπρουσκέτα με ντομάτα και βασιλικό
Φήμες λένε ότι δεν έχει βρεθεί κάποιος που να μην του αρέσουν οι ιταλικές μπρουσκέτες. Πολύ γρήγορο ορεκτικό ενώ το μόνο δύσκολο είναι ότι θα πρέπει να ξαναγεμίζετε συνεχώς την πιατέλα!
Τι θα χρειαστείτε:
- 6 ή 7 ώριμες ντομάτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι βαλσάμικο
- 6-8 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 μπαγκέτα γαλλικό ψωμί ή παρόμοιο ιταλικό ψωμί
Τι θα κάνετε:
Ξεφλουδίστε και κόψτε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια. Προθερμάνετε το φούρνο. Εν τω μεταξύ βάλτε τις ντομάτες, το σκόρδο, 1κ.σ. ελαιόλαδο και το ξίδι σε ένα μπολ και ανακατέψτε. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και αλατοπίπερο. Κόψτε τη μπαγκέτα σε διαγώνιες φέτες. Απλώστε πάνω τους λάδι και τοποθετήστε τις στο φούρνο, στην πάνω θέση. Βάλτε το ψωμί σε μια πιατέλα και με ένα κουτάλι προσθέστε το μείγμα και σερβίρετε. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στη συνταγή και λίγο cottage cheese.
Χούμους από παντζάρια
Τα πεντανόστιμα παντζάρια, τώρα σε πολυτελή έκδοση. Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα αυτή τη συνταγή σος χούμους από παντζάρια και σερβίρετε πάνω σε φέτες αγγουριού ή με πιτάκια.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1/2 κιλό παντζάρια (καθαρισμένα, μαγειρεμένα* και κομμένα σε κύβους)
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 5 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. τριμμένο κύμινο
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (από περίπου 2 λεμόνια)
- Αλάτι, Φρέσκο πιπέρι
* Για να μαγειρέψετε τα παντζάρια, κόψτε τις κορυφές, τρίψτε τα και βράστε τα ή βάλτε τα στο φούρνο, μέχρι να μπορείτε εύκολα να τα καρφώσετε με ένα μαχαίρι. Ξεφλουδίστε τα μόλις κρυώσουν.
Τι θα κάνετε:
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Μπορείτε να προσθέσετε καρυκεύματα της επιλογής σας. Προτείνουμε να βάλετε και καρύδι. Βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να κρυώσει και σερβίρετε. Για πιο γευστικά αποτελέσματα (αν υπάρχει ο χρόνος) αφήστε το στο ψυγείο για 3 μέρες.
Γκουακαμόλε
Το πεντανόστιμο συνοδευτικό της μεξικάνικης κουζίνας θα σας πάρει μόλις δέκα λεπτά για να το φτιάξετε. Συνοδέψτε το με τορτίγια τσιπς ή ντορίτος.
Τι θα χρειαστείτε:
- 3 μεγάλα και πολύ ώριμα αβοκάντο
- χυμό από ένα λάιμ ή λεμόνι
- 1 μικρό κρεμμύδι έξτρα ψιλοκομμένο
- 2 μικρές ντομάτες, χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένες
- αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι καγιέν
- ½ κουταλάκι του γλυκού κορίανδρο
Τι θα κάνετε:
Ξεφλουδίστε τα αβοκάντο και κόψτε τα στη μέση, αφαιρώντας το κουκούτσι. Τεμαχίστε τα σε κομμάτια και περιχύστε τα από όλες τις πλευρές με το χυμό του λάιμ, για να μην μαυρίσουν. Σουρώστε το χυμό και κρατήστε τον. Σε ένα μπολ πολτοποιήστε το αβοκάντο με το αλάτι, το κύμινο, το καγιέν και τον κορίανδρο. Προσθέστε τις ντομάτες και το κρεμμύδι και ανακατέψτε καλά. Τέλος προσθέστε και μια κουταλιά από το χυμό λάιμ που περίσσεψε. Αφήστε το dip για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου προτού το σερβίρετε.
Ψωμί με τυρί και καυτερή πιπεριά
Εμφανισιακά μοιάζει λίγο με ανανά. Γευστικά όμως έχει το βασικό συνδυασμό που αγαπούν όλοι οι Έλληνες. Ψωμί με τυρί. Δεν είναι όμως ένα απλό ψωμοτύρι αλλά ένα εντυπωσιακό και καυτερό ορεκτικό.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 χωριάτικο καρβέλι ψωμί, στρογγυλό
- 300 γρ. τυρί
- 1/4 φλυτζάνι ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1/4 φλυτζάνι (4 κ.σ.) βούτυρο, λιωμένο
Τι θα κάνετε:
Προθερμάνετε το φούρνο. Κόβετε το ψωμί σε σχήμα ανανά, χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι τον πάτο του. Τοποθετείτε το τριμμένο τυρί, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνετε το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετήστε το ψωμί σε ένα μεγάλο αλουμινόχαρτο και βάλτε το σε ένα ταψί. Γεμίστε κάθε ρωγμή με το μείγμα του τυριού. Τυλίξτε το ψωμί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 15 λεπτά. Ανοίξτε το και ξαναψήστε για 10 λεπτά.
Πηγή: Mama365
Ελεος βρε Λιζακι με τις συνταγες! Καλοκαιρι ερχεται να το ραψουμε το στομα πρεπει!!! Οχι να το ανοιξουμε ακομα πιο διαπλατα!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχαχα εκμεταλλεύτηκα τη νηστεία και δημοσίευσα εναλλακτικές συνταγές ;)
Διαγραφήεντάξει, τα ορεκτικά δεν είναι κι ότι καλύτερο για δίαιτα, όμως τα πιάτα των άλλων δύο αναρτήσεων αν καταναλωθούν σε λογικές ποσότητες μπορούν άνετα να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή :)))
ναι! ειδικα αυτα τα μασκαρπονε και οι κρεμες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά τα μασκαρπόνε και τα γλυκά δεν είναι διαίτης, αλλά έχω τόσες συνταγές που δεν ξέρω ποια να πρωτοδημοσιεύσω χαχαχα
ΔιαγραφήΑχχχ...Ιδίως αυτές τις μπρουσκέτες τις λατρεύωωω.... <3
ΑπάντησηΔιαγραφήγενικά έχω τρέλα με τις μπουσκέτες...πέρσι στα γενέθλια μου είχα φτιάξει και μια μεγάλη πιατέλα μπρουσκέτες -περιττό να σου πω ότι φαγώθηκαν όλες!!! :Ρ
ΔιαγραφήΡε συ είναι τελείοτητα!!!! Αχχχ λογικό...και άλλες τόσες να χες φτιάξει πάλι θα καταναλώνονταν!! :P
Διαγραφήείναι θεϊκές!!!! <3
Διαγραφήαχααα άνετα θα εξαφανίζονταν! :ΡΡ
Χαχαχαχα... !!
Διαγραφή