Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Spaghetti Ortolana

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις στην κατηγορία "Νηστεία", σας παραθέτω μία ακόμη νηστίσιμη συνταγή -που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση- τη σάλτσα Ορτολάνα. Μια σάλτσα λαχανικών, που ταιριάζει υπέροχα με τα μακαρόνια. Τόσο νόστιμη που δεν τη βλέπεις σαν υποκατάστατο κρέατος, μα σαν συνειδητή επιλογή. 


Πρόκειται για ένα από εκείνα τα πιάτα που συνδυάζουν τη νηστεία με τη νοστιμιά: απόδειξη ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ίσως σαν φαγητό να είναι αρκετά παχυντικό λόγω των ζυμαρικών -και του τυριού που μπορεί κάποιος να προσθέσει- ωστόσο αν δεν το παρακάνετε με το λάδι και την ποσότητα που θα καταναλώσετε μπορεί άνετα να ενταχθεί σε μια πιο υγιεινή διατροφή.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μελιτζάνα
  • 1 κολοκυθάκι (2 αν είναι μικρά)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αρωματικά: μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος
  • Καρυκεύματα: αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μοσχοκάρυδο
  • Ελαιόλαδο
  • 250γρ μακαρόνια σπαγγέτι
    (επιβάλλεται να είναι βρασμένα al dente κατά τα ιταλικά πρότυπα,
    ωστόσο ο καθένας τα βράζει όσο επιθυμεί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καταρχήν αποφασίζετε πώς θέλετε τη σάλτσα. Από αυτό εξαρτάται το πώς θα κόψετε τα λαχανικά. Οι επιλογές είναι δύο: είτε τρίβετε όλα τα λαχανικά στον τρίφτη είτε τα κόβετε όλα σε κυβάκια (τη ντομάτα μπορείτε να την τρίψετε και στη δεύτερη σάλτσα.)
Σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο(εμένα μ' αρέσει να προσθέτω και μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδο και στο τέλος να την πατάω με το πιρούνι πάνω στο φαγητό) και ρίχνετε τα αρωματικά ψιλοκομμένα. 
Στην πρώτη περίπτωση ρίχνετε όλα τα τριμμένα λαχανικά και τα καρυκεύματα και σιγοβράζετε. Προαιρετικά προσθέτετε 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας και λίγο νερό αν χρειαστεί. Ρίχνετε λίγη ζάχαρη για να "σπάσει" η γεύση της ντομάτας.
Σερβίρετε όπως όλες τις μακαρονάδες, ρίχνοντας μια κουταλιά σάλτσα σε κάθε πιάτο.

Στη δεύτερη περίπτωση ρίχνετε πρώτα την πιπεριά, κι ύστερα τη μελιτζάνα και το κολοκύθι, όλα κομμένα σε κυβάκια. Ρίχνετε τα καρυκεύματα. Τα αφήνετε να σοταριστούν λίγο και τέλος προσθέτετε τη ντομάτα(στον τρίφτη ή κομμένη σε κυβάκια το αποφασίζετε εσείς). Αν χρειαστεί (αν η ντομάτα δεν είναι ώριμη) προσθέστε λίγο πελτέ ντομάτας και λίγη ζάχαρη(για την "ντοματίλα").
Σερβίρετε σε μια πιατέλα, ανακατεύοντας τα βρασμένα μακαρόνια με τη σάλτσα -σαν την καλοκαιρινή σαλάτα σπαγγέτι που έχω γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση. Τρίβετε λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω για περισσότερη γεύση.

Tips:
*Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα λαχανικά αν το επιθυμείτε, όπως αγκινάρα(όπως στην αυθεντική συνταγή) ή ό,τι άλλα λαχανικά σας αρέσουν.
*Αντί για ντομάτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντοματίνια ολόκληρα ή κομμένα στα δύο -ψητά ή ωμά.
*Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε ζυμαρικά -με αυτή τη σάλτσα μου αρέσουν πολύ οι πένες- ολικής άλεσης.
*Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε από πάνω τριμμένη παρμεζάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου