Είναι γνωστό ότι μπορείς να φτιάξεις το δικό σου αναψυκτικό στο σπίτι. Υπάρχουν δύο τρόποι: ο απλός και ο σύνθετος. Ο πιο εύκολος είναι σαφώς με την ανάμιξη σόδας με χυμό φρούτων -αυτό που κάνω κι εγώ συνήθως. Οι συνδυασμοί άπειροι -όσα και τα είδη των χυμών! Μη διστάσετε να προσθέσετε και κομμάτια φρούτων στο αναψυκτικό σας: το ανθρακικό τα διαβρώνει και απελευθερώνουν τους χυμούς τους στο αναψυκτικό.
Το δικό μου αναψυκτικό με κόκκινα φρούτα:
Γεμίστε το ποτήρι μέχρι τη μέση με χυμό ρόδι-σταφύλι(εγώ προτιμώ το χυμό life) και από τη μέση και πάνω γεμίστε με σόδα |
Προσθέστε φράουλα κομμένη σε φέτες(μπορείτε να γαρνίρετε και το ποτήρι με αυτές) και παγάκια αν χρειάζεται. Το αναψυκτικό σας είναι έτοιμο!! |
Φυσικά όμως δε θα μπορούσα να μην αναρτήσω και μια πιο περίπλοκη -all times classic- συνταγή για σπιτικό αναψυκτικό. Το περί ου ο λόγος αναψυκτικό δεν είναι άλλο από την πολυαγαπημένη σπιτική λεμονάδα! Ένα αναψυκτικό που όλοι αγαπάμε και που πολύ συχνά το παραγγέλνουμε σε μικρά ιδιαίτερα καφέ ή νεανικά καφενεία -όπως το Αλλόκοτο, ένα απ' τα αγαπημένα μου μαγαζιά στην Κομοτηνή. Δροσερή και φρέσκια, με πλούσιο άρωμα -το τέλειο σπιτικό αναψυκτικό!
ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ
Με φέτες λάιμ και λεμόνι, παγάκια με ξύσμα λεμονιού και γαρνιρισμένο μ' ένα κλωναράκι φρέσκου δυόσμου. |
Όσο βρίσκετε λεμόνια στην αγορά, φτιάξτε το σιρόπι, κλείστε το όσο είναι ζεστό στο μπουκάλι, για να ρουφήξει το καπάκι προς τα μέσα και τότε μπορείτε να το αφήσετε και σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι, πριν το ανοίξετε. Δεν είναι απαραίτητο να φυλαχθεί στο ψυγείο. Μόνο όταν το ανοίξετε και μετά. Η συνταγή είναι από το All about Lemon καφέ στην Ερυθραία. Μ'αρέσει γιατί δεν βράζει το χυμό του λεμονιού, παρά μόνο το νερό με τη ζάχαρη και μετά ανακατεύει τον φρέσκο χυμό.
Υλικά:
1 κιλό ζάχαρη
330ml νερό
χυμό περίπου από 1,5 κιλό λεμόνια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι για να διαλυθεί η ζάχαρη. Η αναλογία είναι οριακή, κάνει το πιο πυκνό σιρόπι που μπορεί να γίνει. Αφήνουμε να κρυώσει. Μετράμε πόσο είναι το σιρόπι ζάχαρης και προσθέτουμε ίδια ποσότητα στυμένου χυμού φρέσκου λεμονιού.Χρησιμοποιείστε οποιοδήποτε δοχείο και για τις δύο μετρήσεις. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο. Διατηρείται για 3 μήνες στο ψυγείο. Αν φροντίσετε να κλείσει αεροστεγώς, διατηρείται και εκτός ψυγείου.
Φτιάχνουμε λεμονάδα αναμειγνύοντας σιρόπι και νερό. Προτεινόμενη αναλογία αραίωσης 1 προς 3, 4 ή 5 ανάλογα με το γούστο σας. Εκτός από νερό, αραιώνεται και με σόδα για να γίνει sparkling.
Προτάσεις σερβιρίσματος:
- γαρνίρουμε με κλωναράκι φρέσκου δυόσμου
- προσθέτουμε λεπτοκομμένες φετούλες λαϊμ και λεμονιού φρέσκιες, ή κατεψυγμένες, σαν παγάκια!
- προσθέτουμε ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου. Σου αφήνει την αίσθηση ενός μη αλκοολούχου μοχίτο!
- φτιάχνουμε παγάκια με ξύσμα λεμονιού και λαϊμ - αποκτούν χρώμα και άρωμα και όταν λειώσουν ελευθερώνουν το ξύσμα στο ποτήρι
- βάζουμε σαν παγάκια παγωμένες ολόκληρες μικρές φράουλες ή κομμένες φέτες -παγάκια από μεγαλύτερες φράουλες
- αν φτιάξουμε ολόκληρη κανάτα για πολλούς φίλους και είναι η εποχή ανθοφορίας, προσθέστε άνθη λεμονιάς μέσα στην κανάτα. Είναι τόσο ρομαντικό και ανοιξιάτικο!
Μπορούμε να συνοδεύσουμε τη σπιτική λεμονάδα μας με κουλουράκια λεμόνι και βανίλια.
Αααα τέλειααα!!! Έχω δουλειά μόλις κατέβω κάτω.... :D :D :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν αργείς φαντάζομαι..κοντοζυγώνει το Πάσχα :)
ΔιαγραφήΜια βδομαδούλα έμεινε!
ΔιαγραφήΠωπω...και με έχεις εμπνεύσει για τόσα πράγματα να φτιάξω...μακάρι να προλάβω να τα φτιάξω όλααα!!! <3
χαχαχαχα σ' αυτό το μπλογκ από συνταγές άλλο τίποτα! Πάντως πολλές απ' αυτές είναι τόσο απλές που μπορούν να φτιαχτούν και στο φοιτητικό σου σπίτι ;)
ΔιαγραφήΌσες μείνουν θα τις δοκιμάσω και στο σπίτι εδώ στο φοιτητικό....
ΔιαγραφήΑπλά τα γλυκά είναι λίγο περίεργα γιατί έχω ένα θέμα με το φουρνάκι αλλά έχεις τόσες μα τόσες συνταγές...! <3
Κάποιες απ' τις συνταγές θέλουν καλό φούρνο, αλλά οι περισσότερες γίνονται μια χαρά και στο φουρνάκι(αρκεί να έχεις το νου σου όταν τα μαγειρεύεις)! Εγώ είχα αγοράσει εξαρχής κουζίνα αντί για φουρνάκι γιατί ήξερα ότι θέλω να μαγειρεύω ;)
ΔιαγραφήΑπό συνταγές άλλο τίποτα! Μια ματιά που έριξα τώρα στην ετικέτα "μαγειρική" κι είδα ότι έχει 64 αποτελέσματα :)
Ναιιι..εμένα επειδή η αντίσταση έχει "πέσει" έχω ενα θέμα και με τα φαγητά αν και βγαίνουν καλύτερα, αλλά τα γλυκά στο φουρνάκι δεν μου βγαίνουν ποτέ.... Οπότε έχω εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια γιατί μόνο απογοήτευση μου προκαλεί... Πάω στην Καλαμάτα και χαίρομαι να φτιάχνω γλυκά :P
ΔιαγραφήΝαιιι και εγώ την κοιτούσα την ετικέτα.... ;)
Τα γλυκά είναι όντως περίεργα στο ψήσιμο..εγώ παρόλο που είχα καλό φούρνο τα γλυκά που έφτιαχνα συνήθως ήταν με βάση μπισκότου και από πάνω κρέμα(είτε τυριού, είτε γιαουρτιού, είτε καραμέλας) οπότε χρησιμοποιούσα μόνο κατσαρόλες :ΡΡ
ΔιαγραφήΠάντως έχω αρκετές συνταγές που δε θέλουν φούρνο :)
Nαι αμέεε...το πρόσεξα....Γι αυτό είπα θα φτιάξω Καλαμάτα και ότι μείνει θα το δοκιμάσω εδώ όταν επιστρέψω :P
ΔιαγραφήΕ εντάξει, έχεις υλικό να μαγειρεύεις δυο αιώνες(όλο το ανανεώνω άλλωστε) ;))
Διαγραφήόντως ισχύειιι ;)
Διαγραφήχαχαχαχα ναι :Ρ
Διαγραφή