Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Μουσικοί -διάττοντες- αστέρες...

Why did you have to be shooting stars?


Πριν λίγες ημέρες, σε μία απ' τις καθημερινές αναζητήσεις μου στο WeHeartIt, έπεσα πάνω σε αυτή την εικόνα και δε μπόρεσα παρά να συμφωνήσω με το μήνυμα της. Ο Παράδεισος σίγουρα θα ακούγεται πολύ όμορφα με τα συγκεκριμένα αστέρια.. Κοίταξα τα πρόσωπα ένα ένα. Freddie Mercury, Janis Joplin, Elvis Presley, John Lennon, Jim Morisson, Michael Jackson... Όλοι εξαίρετοι καλλιτέχνες, αγαπημένα είδωλα της μουσικής σκηνής. Κι όμως, τίποτα από όλα αυτά -δόξα, χρήμα, επιτυχία- δε μπόρεσε να τους κρατήσει ζωντανούς. Πολλοί απ' αυτούς μέλη του περίφημου "Club 27", των καλλιτεχνών δηλαδή που πέθαναν στα 27 τους χρόνια. Οι περισσότεροι "έφυγαν" εξαιτίας της μεγαλύτερης μάστιγας όχι μόνο του προηγούμενου αιώνα μα και του τωρινού, των ναρκωτικών. Είτε αυτά λέγονται κοκαΐνη ή ηρωίνη ή έστω υπνωτικά και παυσίπονα χάπια. Μεγάλη εξαίρεση ο John Lenon που δολοφονήθηκε από τον ψυχικά ασθενή Mark Chapman. Γνώμη μου είναι ότι δολοφονήθηκε εξαιτίας της ακτιβιστικής του δράσης και ο ψυχασθενής καθόλου ασθενής δεν ήταν(αυτό όμως είναι απλά ένα σενάριο). Εξαίρεση, ίσως, και ο Freddie Mercury που έπεσε θύμα της μεγαλύτερης μάστιγας της δικής του εποχής(όχι ότι έχει ξεπεραστεί τώρα), του AIDS. Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ τι φταίει γι' αυτή την κατάληξη. Το επιχείρημα ότι φταίει η απότομη επιτυχία μου φαίνεται ρηχό. Θα μπορούσα ίσως να δεχτώ ότι οι καλλιτέχνες του Woodstock και των παιδιών των λουλουδιών "δεν ήξεραν" πριν μπλέξουν. Τότε όμως γιατί το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται ακόμη; Τώρα δηλαδή "δεν ξέρουν"; Το πιθανότερο, ίσως, αίτιο κατ' εμέ είναι ότι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, οι μουσικές -και όχι μόνο- ιδιοφυΐες, δε μπορούν να διαχειριστούν το ταλέντο τους. Ότι αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό τους τους κάνει αυτοκαταστροφικούς. Σαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες να μην αντέχουν τους εαυτούς τους, το ταλέντο τους.
Κι ίσως να μην είναι απλά γραφτό να χαρείς ένα τεράστιο ταλέντο όσο θα ήθελες. Ίσως να είναι αυτό το "σχέδιο" ώστε οι αστέρες αυτοί να εκρήγνυνται πάνω στο αποκορύφωμα της λάμψης τους, αφήνοντας πίσω τους μια πικρή νοσταλγία....


18 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Όλοι οι καλλιτέχνες της φωτογραφίας είναι σπουδαίοι μουσικοί!!! :)

      Διαγραφή
  2. Υπέροχοι μουσικοί ένας προς έναν!
    Αν εξαιρέσεις Freddie & John οι υπόλοιποι πήγαν, θα τολμούσα να πω, από δικό τους κακό.
    Είναι κρίμα να βλέπεις τόσο μεγάλα ταλέντα να χάνονται έτσι. Κι όμως, μπορεί να μην προλάβαμε να τους ζήσουμε ( με εξαίρεση τον MJ), αλλά δεν σταματάμε να τους τιμάμε ακούγοντας τα τραγούδια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς..οι περισσότεροι κατέστρεψαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους..Ακόμη και ο Freddie μπορεί να είναι δικαιολογημένος ο τρόπος που ασθένησε(τότε δεν γνώριζαν και πολλά για το AIDS) αλλά ακόμη κι εκείνον αν έπαιρνε προφυλάξεις θα τον προλαβαίναμε!
      Ακόμη και τον Michael τον ζήσαμε στα κάτω του..δεν φαντάζεσαι πόσο λυπάμαι που χάσαμε τόσα ταλέντα πριν γεννηθούμε(Ο δε Freddie πέθανε λίγες μέρες πριν γεννηθώ, αυτό δεν είναι αδικία;) ή αμέσως μετά!

      Διαγραφή
    2. Τότε το AIDS ήταν η εποχή που "πρωτοβγήκε" θα τολμούσα να πω, που ξεκινούσε η ασθένεια. Ακόμα δεν ήταν τόσο ενημερωμένοι όσο είμαστε εμείς τόσα χρόνια μετά.
      Και όμως, τον Freddie τον θαυμάζω ότι μέχρι το τέλος ήταν εκεί, δυνατός, προσπαθούσε και ηχογράφησε και το "Show Must Go On" με τη φωνή του απαράλαχτη και με μία μόνο λήψη!!!!!!!
      Ναι...Ο Michael ήταν στα πολύ κάτω του σε σχέση με την όλη του καριέρα. Αλλά τουλάχιστον προλάβαμε και τον ζήσαμε έστω και έτσι. Εγώ τι να πω που πέθανε στα γενέθλιά μου ο MJ? Ξυπνάω την άλλη μέρα το πρωί και ήταν σε όλα τα κανάλια....

      Διαγραφή
    3. Για να κατέληξε το 91 σημαίνει ότι ήταν τουλάχιστον μια 7ετία ασθενής το οποίο σημαίνει πως παίζει να κόλλησε την ασθένεια όταν πρωτοεμφανίστηκε κι ακόμη ονομαζόταν από τους γιατρούς GRID(gay related immune deficiency) και δεν γνώριζαν καν με ποιο τρόπο μεταδίδεται. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 αναγνωρίστηκε ο ιός και ο τρόπος μετάδοσης του(και τότε ακόμη πίστευαν ότι είναι η ασθένεια των γκέι). Και μάλιστα μεγαλύτερη κουβέντα έγινε για την ασθένεια μετά το 1993 και τη ριζοσπαστική τότε ταινία Φιλαδέλφεια(αν δεν την έχεις δει στη συστήνω ανεπιφύλακτα!)..
      Απλά λέω ότι η μη χρήση προφυλακτικού άλλαξε σίγουρα την ιστορία της βρετανικής μουσικής(μια κίνηση δηλαδή παραπάνω και θα τον προλαβαίναμε κι εμείς). :/
      Την ιστορία της ηχογράφησης την ξέρω εδώ και πολύ καιρό (7-8 χρόνια σίγουρα!) και ακόμη δακρύζω όταν τη σκέφτομαι...

      Αχ ναι σωστά! :Ρ
      εγώ τότε είχα τελειώσει τις Πανελλαδικές σίγουρα και ή τελίωνα τις ενδοσχολικές ή είχα δώσει τελευταίο μάθημα Πανελλαδικών -ένα μήνα- μετά αγγλικά κι έπινα καφέ με τις φίλες μου στο κέντρο. ξαφνικά στην οθόνη της καφετέριας που έπαιζε ένα μουσικό κανάλι μαθαίνουμε ότι πέθανε! Θα μου μείνει στο μυαλό εκείνη η μέρα.

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς. Εσύ ξέρεις με περισσότερες λεπτομέρειες για το AIDS. Δεν ήξερα πως αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος της ασθένειας. Όντως πολλοί ακόμα και σήμερα θεωρούν πως είναι η αρρώστια των Gay και εκνευρίζομαι κάθε φορά που το ακούω από ανθρώπους. Ενημέρωση μηδαμινή!
      Ναι...Κρίμα μεγάλο κρίμα!

      Πωπω...Ήταν τεράστιο σοκ! Γενικά πιστεύω ότι ο θάνατος οποιουδήποτε από όλους αυτούς τους μεγάλους αστέρες θα ήταν σοκ απλά ο θάνατος του Michael ήταν ο μόνος που έζησα από όλους αυτούς τους μεγάλους!

      Διαγραφή
    5. Σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα στους ομοφυλόφιλους άντρες επειδή η πρωκτική διείσδυση προκαλεί ραγάδες(δηλαδή ραγίσματα) στο εσωτερικό κι έτσι τα μολυσμένα σπερματικά υγρά έρχονται σε απευθείας με το αίμα(μεταδίδεται πιο εύκολα με το αίμα απ' ότι με τα υγρά των γεννητικών οργάνων). Είναι όντως εκνευριστικό γιατί η αμάθεια/ημιμάθεια και αυτές οι συμπεριφορές ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά των ασθενών στις μέρες μας.
      Το πιο τραγικό είναι ότι ως εθελοντές στις 1/12 μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια του ΚΕΕΛΠΝΟ (αν δεν κάνω λάθος) στον πεζόδρομο και υπήρχε κόσμο που μας κοιτούσε λες κι ήμασταν οροθετικοί και -ήμαρτον παναγία μου!- θα τους κολλήσουμε επειδή πιάσαμε το ίδιο φυλλάδιο. Εν έτει 2013-14 δεν ξέρουν καν πώς μεταδίδεται ο ιός!!!

      Σίγουρα θα ήταν όλοι, απλά εκείνος ήταν ο θάνατος που ήμασταν σε ηλικία αρκετά μεγάλη ώστε να τον "νιώσουμε".

      Διαγραφή
    6. Σοβαρά μιλάς; Πωπω πραγματικά ντρέπομαι που ακούω κάτι τέτοια. Δεν μπορώ να διανοηθώ ανθρώπους που θεωρούν τόσο μεγάλη προκατάληψη το AIDS! Εσύ προσπαθείς να ενημερώσεις γιατί νοσούν τόσοι άνθρωποι και σου συμπεριφέρονται έτσι. Μεγάλη ντροπή!

      Ναι.... Ήταν για μας από τα λίγα μεγάλα ονόματα που είχε μείνει!

      Διαγραφή
    7. Σοβαρότατα! Μας κοιτούσαν με μισό μάτι(και σκέψου ότι φορούσαμε μπλούζες νεολαίας εθελοντών Καβάλας και λέγαμε ότι είμαστε εθελοντές του δήμου μας που κάνουμε μια ενημέρωση)! Άλλοι έμοιαζαν να ντρέπονται μην τυχόν τους δει κανείς να παίρνει φυλλάδιο για το AIDS και τους παρεξηγήσουν Αφού εγώ δεν ήξερα τι κάνω να γελάσω με την κατάντια της κοινωνίας μας ή να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο!
      Γι' αυτό αντί να μειώνονται οι ασθενείς αυξάνονται... Η ημιμάθεια φταίει που είναι χειρότερη κι απ την αμάθεια!

      Διαγραφή
    8. Εϊναι δυνατόν; Μην τους δουν να ενημερώνονται για το AIDS? Είμαστε σοβαροί; Δεν το χωράει ο νους μου αυτό το πράγμα!
      Όχι το δικό σου κεφάλι, τα δικά τους έπρεπε να χτυπήσεις στον τοίχο... Μπας και ανοίξουν λίγο οι ορίζοντές τους και ξεφύγουν από αυτές τις προκαταλήψεις που έχουν από την εποχή του Νώε!

      Διαγραφή
    9. Κι όμως! Απίστευτα κι όμως ελληνικά!
      Και από μεσήλικες πάει κι έρχεται, εκείνο που μου έκατσε πιο στραβά ήταν οι ποδοσφαιριστές απ' την ομάδα της πόλη μου -πάνω κάτω στην ηλικία μου- που ντράπηκαν να πάρουν το ενημερωτικό φυλλάδιο με το προφυλακτικό μέσα(δε θα απορήσω πάντως αν μάθω ότι ασθένησαν επειδή δεν ήξεραν τα βασικά).
      Μη σου πω ότι τον καιρό του Νώε λιγότερο οπισθοδρομικοί ήταν...!

      Διαγραφή
    10. Ντάξει ιδίως νέα παιδιά και να συμπεριφέρονται έτσι είναι απαράδεκτο. Και τώρα μου λες οι ποδοσφαιριστές της ομάδας της πόλης σου, που υποτίθεται πιο γνωστά άτομα, να δώσουν ένα καλό παράδειγμα.
      Ντάξει απαράδεκτο!
      Συμφωνώ ρε συ.... Έλεος δηλαδή!

      Διαγραφή
    11. Καλά γνωστοί δεν είναι -ούτε η μάνα τους τους ξέρει- απλά φορούσαν τις ζακέτες της ομάδας.. :Ρ
      Το θέμα είναι ότι οι νέοι θεωρούν ως καλύτερη προστασία το "εμπιστεύσου με, δεν έχω τίποτα" και να τραβηχτούν κατά το επίμαχο χρονικό σημείο! Δεν είναι τυχαίο ότι συνομήλικοι μας διαγιγνώσκονται ο ένας μετά τον άλλον με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα(μπορεί να μην είναι κάτι σοβαρό, αλλά μπορούσε να αποφευχθεί).

      Διαγραφή
    12. Δεν έχει σημασία...φορούσαν τις ζακέτες όμως :P
      Ακριβώς.... Είναι πολύ κρίμα όμως.... Στεναχωριέμαι που το ακούω...Θέλεις να νομίζεις ότι εξελισσομαστε και όμως κάθε φορά 200 χρόνια πίσω νιώθω ότι είμαστε...

      Διαγραφή
    13. Αυτό ακριβώς..ένα βήμα μπροστά, δέκα πίσω

      Διαγραφή