Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Γεμιστά Νηστίσιμα

Το κατεξοχήν πιάτο του καλοκαιριού είναι τα γεμιστά. Τώρα, που τα αρωματικά φυτά αφθονούν, δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό να τα επανεμφανίσεις στο τραπέζι. Παρόλο που δεν έφτασε ακόμη η εποχή των κλασικών γεμιστών λαχανικών, πρωταγωνιστές αυτού του πιάτου είναι οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης -θερμοκηπίου μεν, αλλά νόστιμες- καθώς η ιδιαίτερη γεύση τους δεν φαντάζει αταίριαστη με την εποχή. Τώρα, όμως, που διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα αναγκαζόμαστε να αφαιρέσουμε ένα μέρος της γέμισης -τον κιμά- και να τα φάμε "ορφανά". Μολονότι είναι ένα πιάτο πολύ χορταστικό για την περίοδο της νηστείας, χωρίς κρέας είναι πιο άνοστο. Υπάρχει, όμως, τρόπος να υποκαταστήσουμε το κρέας μ' ένα λαχανικό και το αποτέλεσμα να είναι εξίσου γευστικό, πολύ ζουμερό και εντελώς νηστίσιμο. Ο τρόπος είναι να αντικαταστήσουμε τον κιμά με τριμμένη μελιτζάνα -κατεξοχήν υποκατάστατο κρέατος π.χ. στη σάλτσα Ορτολάνα, μια απ' τις αγαπημένες μου για ζυμαρικά.


ΥΛΙΚΑ
6 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μελιτζάνα στον τρίφτη
Καρυκεύματα: αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μοσχοκάρυδο
Αρωματικά: μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι νερό
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ' ένα βαθύ τηγάνι (ή αντικολλητικό κατσαρολάκι) σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνετε τη μελιτζάνα και μαζί τα καρυκεύματα. Περιμένετε να βγάλει η μελιτζάνα τα ζουμιά της και να εξατμιστούν. Προσθέτετε τα αρωματικά φυτά, το ρύζι και το νερό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Γεμίζετε κάθε πιπεριά κατά ¾ και τις στρώνετε στο ταψί.
Στο άδειο τηγάνι ρίχνετε ένα κουταλάκι αλάτι και λίγο λάδι. Το γεμίζετε νερό, ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, να καλύψει σχεδόν τις πιπεριές.
Ψήνετε στους 220 βαθμούς μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Γυρίζετε τις πιπεριές τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος(μόλις σχηματίσουν μια μαύρη κρούστα στην κορυφή), ώστε να ψηθούν καλά απ' όλες τις μεριές.


Καλή σας μέρα και Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

6 σχόλια:

  1. Ωωωωω...και σήμερα έφτιαξε η μαμά γεμιστάαα <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα κλασικό φαγητό νηστείας! :Ρ
      πες στη μαμά να δοκιμάσει και να φτιάξει αυτά της συνταγής...είναι φοβερά!!! :)

      Διαγραφή
    2. Το καλύτερο είναι ότι τη μελιτζάνα δεν τη νιώθεις καν -μόνο βελτιώνει τη γεύση! ;)

      Διαγραφή