Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

Δεν ζω ούτε στο παρελθόν μου, ούτε στο μέλλον μου. Έχω μόνο το παρόν, αυτό με ενδιαφέρει. Αν μπορείς να μένεις πάντα στο παρόν θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, γιατί είναι πάντα και μόνο η στιγμή που ζούμε. ~ Paulo Coelho

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Καλημέρα ηλιαχτίδες μου!

Good morning sunshine!


Ίσως να φαίνεται ειρωνική η προσφώνηση, δεδομένου του καιρού. Κι όμως η σημερινή Δευτέρα ξημέρωσε υπέροχα για μένα, μ' έναν πάλλευκο ουρανό και άσπρα σημάδια του χθεσινού χιονιού που σιγά σιγά λιώνουν. Ο παγωμένος άνεμος χτυπά το τζάμι μου κι εγώ σαν γνήσιο τέκνο του χειμώνα το απολαμβάνω απίστευτα! Κι όμως αυτή η κακοκαιρία "ζέστανε" τόσο τη διάθεση μου, που έχω όρεξη ακόμη και για διάβασμα! Γι αυτό το λόγο αποφάσισα η συνταγή του πρωινού αυτής της συγκεκριμένης Δευτέρας να είναι αφιερωμένη εξαιρετικά στους φοιτητές. Τόσο εκείνους που δεν προλαβαίνουν να φτιάξουν κάτι ξεχωριστό για πρωινό, όσο κι εκείνους που οι μαγειρικές τους ικανότητες φτάνουν μέχρι μακαρόνια και αυγά. Κυρίως τώρα που τα παιδιά -όπως κι εγώ- διαβάζουν και θέλουν κάτι να τσιμπούν παράλληλα. Ταιριάζουν δε απίστευτα με ζεστό καφέ φίλτρου(και όχι μόνο)! Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η συγκεκριμένη συνταγή απευθύνεται μόνο σε εκείνο το κοινό. Ιδίως αν δουλεύετε πρωί μπορείτε να τα έχετε έτοιμα αποβραδίς(ίσως ακόμη να έχετε φτιάξει και δική σας σφολιάτα) και να τα ψήσετε το πρωί όσο θα ετοιμάζεστε. Είναι τόσο γρήγορα που μαζί με το χρόνο προετοιμασίας δεν χρειάζονται πάνω από 30 λεπτά. Όπως, επίσης, θα παρατηρήσετε η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιεί έτοιμη σφολιάτα, το οποίο και είναι αυτό ακριβώς το υλικό που κάνει τη συνταγή εύκολη και γρήγορη. Κι ανησυχείτε ότι η συνταγή βγάζει πολλά ρολάκια και απορείτε ποιος θα τα φάει, πιστεύω ότι αν βάλετε στην κατάψυξη, σ' ένα ειδικό σακουλάκι, τα ρολά κανέλας έτοιμα για ψήσιμο(χωρίς να τα έχετε αλείψει με αυγό, ε;) θα διατηρηθούν ωραιότατα. Εκτός αυτού, μπορείτε να προσαρμόσετε τις αναλογίες ώστε να κάνετε τη μισή ή το 1/4 της προτεινόμενης ποσότητας και να χρησιμοποιήσετε την υπόλοιπη σφολιάτα για κάποια άλλη συνταγή(καλύτερα είναι την σφολιάτα που έχει ξεπαγώσει να τη μαγειρεύετε αντί να την ξαναβάλετε στην κατάψυξη) όπως πχ πιτάκια με την αγαπημένη σας γέμιση(εμένα μου αρέσει να συνδυάζω αλμυρές και γλυκές γεύσεις στο πρωινό μου). Καλό διάβασμα και καλή όρεξη!



Ρολάκια κανέλας στα γρήγορα

Τι χρειαζόμαστε:
  • 500 γρ φύλλο σφολιάτας
  • 100 γρ βούτυρο
  • 8 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ κανέλα
  • 1 αυγό
  • λίγη κανελοζάχαρη ακόμα για το πασπάλισμα.

Πώς το κάνουμε:
  1. Βγάζουμε την σφολιάτα από το ψυγείο και την αφήνουμε για 10 λεπτά.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο και σε μπολάκι ανακατεύουμε την ζάχαρη με την κανέλα.
  3. Ανοίγουμε την σφολιάτα, αλοίφουμε με το μισό βούτυρο και πασπαλίζουμε με την μισή κανελοζάχαρη.
  4. Τυλίγουμε σε ρολό την σφολιάτα. Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλα ρολάκια, τυλίγουμε απο την κοντή πλευρά του φύλλου.
  5. Αν θέλουμε μικρά απο την μακριά πλευρά.
  6. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για το άλλο φύλλο.
  7. Κόβουμε τις τυλιγμένες σφολιάτες σε 20-25 ρολάκια (αναλόγως το πόσο χοντρά τα θέλουμε) και τα απλώνουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  8. Αλοίφουμε τα ρολάκια με το αυγό που το έχουμε χτυπήσει με λίγες σταγόνες νερό,και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο χρόνος ψησίματος είναι στο περίπου. Εξαρτάται από το μέγεθος,το πάχος και την ποιότητα της σφολιάτας γι'αυτό έχετε το νου σας!!!! Η σφολιάτα πρέπει να έχει ξεπαγώσει και να έχει καθίσει 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να ψηθεί καλύτερα μετά.


18 σχόλια:

  1. Ωωωωω γλυκιά μου...Τι υπέροχες συνταγές....Πολύ χαίρομαι που μας δίνεις ιδέες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γνωστό ότι μου αρέσει πολύ η μαγειρική, άρα δε θα μπορούσαν να λείπουν οι συνταγές από το μπλογκ μου(οι σχετικές αναρτήσεις είναι άνω των 50)! :)
      χαίρομαι που υπάρχει κόσμος που παίρνει ιδέες από΄τις αναρτήσεις μου :))

      Διαγραφή
  2. Το έχω καταλάβει ότι είσαι λάτρης της μαγειρικής...! Πολύ καλό αυτό... ;)
    <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βρίσκεις κάποιον να σου πλένει τα πιάτα μετά, πάρα πολύ! χαχα :)

      Διαγραφή
    2. Σοβαρολογώ! :Ρ
      (γι' αυτό τάιζα τις φίλες μου στην Κομοτηνή, γιατί ήξερα ότι μετά θα μου πλύνουν τα πιάτα -μια φορά δε, μου έβαλαν και σκούπα χαχαχαχα)

      Διαγραφή
    3. Χαχαχαχαχαχα....Και εγώ έχω την τάση να τους πλένω τα πιάτα...γιατί νιώθω άσχημα να τους τα αφήνω...χαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    4. Χαχαχαχα εγώ ήμουν η μαγείρισσα, είχα κάνει βολικό διακανονισμό. Άντε καμιά φορά τα κορίτσια μου έπλεναν πιάτα κι εγώ κατσαρόλες :)

      Σε καταλαβαίνω..στη φίλη μου που με φιλοξενεί φέτος στην Κομοτηνή(εξεταστική ορκωμοσία κλπ) της νιώθω άσχημα να της αφήνω πιάτα γιατί ήδη μ' έχει υποχρεώσει με τη φιλοξενία(δεν την προλαβαίνω κιόλας, ένα λεπτό να ακουμπήσεις το πιάτο στο τραπέζι το αρπάζει να το πλύνει! χαχαχα)

      Διαγραφή
    5. Χαχαχαχαχαχαχαα.... Τέλειος διακανονισμός!!!
      Ναι ρε συ...οποτε βρίσκω ευκαιρία πάω και τους τα πλένω και φωνάζουν..χαχαχα :P

      Διαγραφή
    6. Πότε θες να σου μαγειρέψω; χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    7. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχαα...Αύριο :P

      Διαγραφή
    8. Α να στρώσω το καλό χαλί στο σαλόνι! χαχαχαχα

      Διαγραφή
    9. Αχαχαχααχαχαχαα...την καλύτερη υποδοχή..!

      Διαγραφή
    10. Αμ τι; Για ερασιτέχνες μας πέρασες;

      Διαγραφή
  3. Δεν το ήξερα Λιζάκι ότι ήσουν λάτρης της μαγειρικής!!τα ρολάκια κανέλας σούπερ για καλημέρα πάνε πακέτο με την φωτό της Μέρυλιν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι την αγαπώ! Έχω ανεβάσει μέχρι στιγμής 57 αναρτήσεις για μαγερική!

      Διαγραφή