Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Coffee is my Valentine

C8H10N4O2


Καφεΐνη. 
Η δραστική ουσία του καφέ. Το βάλσαμο που αγκαλιάζει τον καταπονημένο νου και τον βοηθάει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Σαν να σε αγγίζει ραβδί θαυμαστό και να σου χαρίζει λίγη απ' τη δική του μαγεία. Μία ευωδιαστή κούπα καφέ σε μεταμορφώνει από ταλαίπωρο, κακόμοιρο ανθρωπάκι, σε υπεράνθρωπο. Μία κούπα καφέ μεταμορφώνει τους Muggle σε μάγους.


Παρεκτρέπομαι, όμως. Τις τελευταίες ημέρες, λίγο ότι διαβάζω ξανά από την αρχή τα βιβλία του Harry Potter(αυτή τη φορά στα αγγλικά), λίγο ότι επέστρεψαν οι κοιτώνες και τα μαγικά ραβδιά στο Pottermore(και με την πρώτη το «μαγικό καπέλο» με τοποθέτησε στο Gryffindor), είμαι σ' ένα γενικότερο μαγικό mood περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή το γράμμα από το Hogwarts(με 13 χρόνια καθυστέρηση) και την πολυπόθητη πρώτη βόλτα στη Διαγώνιο Αλέα όπου με περιμένει το μαγικό ραβδί μου(κέδρος με φτερό φοίνικα, 10¾ ίντσες)

Μου έκανε καλό αυτή η αναδρομή στο παρελθόν και στην παιδική μου ηλικία. Σε μία εποχή που ήμουν ευτυχισμένη και όλα μου τα προβλήματα εξαϋλώνονταν με το που βυθιζόμουν στις σελίδες του αγαπημένου μου μικρού μάγου. Μου θύμισε το χαμόγελο τούτες τις μέρες που ένα χαμόγελο μου προκαλούσε άλγος ψυχικό. Μέσα στη Σχολή για Μαγείες και Ξόρκια έγινα ξανά, έστω για λίγο, ευτυχισμένη.

Καθώς περνούσαν οι σελίδες, και βυθιζόμουν εγώ βαθύτερα στον κόσμο της μαγείας, μία μπλογκο-ιδέα ξύπνησε στο μυαλό μου. Θυμήθηκα ότι έχω χρόνια να γράψω κάτι καλό για το φτερωτό στρουμπουλό αγγελάκι του έρωτα. Ξέρετε ποιο λέω, εκείνο του Βαλεντίνου ντε.

Κάπως έτσι, αποφάσισα να «χρωματίσω» το ιστολόγιο μου ροζ· και με νεραϊδόσκονη και άλλα «ζουζουνοξεράσματα» να γιορτάσω τον άγιο Βαλεντίνο με ένα μικρό καρδουλο-αφιέρωμα.

Είναι γνωστό ότι αν υπήρχε το Grinch του αγίου Βαλεντίνου, τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον κέρδιζα, επάξια, εγώ. Αυτή η ψυχαναγκαστική ανάγκη να αγαπήσεις και να αγαπηθείς μια συγκεκριμένη ημέρα του Φλεβάρη, ας είμαστε ειλικρινείς, μου «τη δίνει» και με απωθεί. Εγώ μπορεί να θέλω ξερωγώ να αγαπήσω το Σεπτέμβρη και να αγαπηθώ Ιούλιο. Γιατί η έλλειψη «βαλεντίνου» να με καθιστά ρομαντικά ανεπαρκή; 

Κι ύστερα είναι κι εκείνα τα «ζουζουνοξεράσματα», που μόνο ως τέτοια μπορώ να τα περιγράψω, που μου προκαλούν ναυτία και τάσεις φυγής. Στη σκέψη και μόνο των «ζουζουνακίων» και τον «αζαπούληδων», τσουτσουριάζω ολόκληρη και νιώθω να πνίγομαι. 

Μολαταύτα, όλοι έχουμε πού και πού την ανάγκη για μια πραγματικότητα λίγο ροζ. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, οι καρδούλες έχουν κι αυτές την τσαχπινιά τους. Και οι ρομαντικές ταινίες είναι μια ένοχη απόλαυση, πώς να το κάνωμεν άλλωστε. Και ας μην κρυβόμαστε, όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα. Και σε τελική ανάλυση, ποιος σού υπαγορεύει ότι το έτερον σου ήμισυ τούτη τη μέρα πρέπει να είναι ρομαντικό; Ή ότι πρέπει να είναι άνθρωπος; 

Το φετινό αφιέρωμα απευθύνεται σε όλους του βαλεντίνους και βαλεντίνες, δεσμευμένους και μη. Είναι ένα αφιέρωμα ρομαντικό, με τη γενικότερη έννοια. Πάρτε αγκαλιά τον φίλο ή τον..σκύλο σας, το λάπτοπ ή το βιβλίο σας κι ελάτε για μια εβδομάδα να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας ρομάντζο ονειροπόλο και έρωτα για την ίδια τη ζωή. Ίσως η νεραϊδόσκονη μας βοηθήσει να χαμογελάσουμε. Ίσως...


Θα υποσχόμουν ότι δε θα είμαι και τόσο Grinch αυτή τη βδομάδα... Ας μη δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να τηρήσω. Σας υπόσχομαι, λοιπόν, ότι θα είμαι το Grinch του αγίου Βαλεντίνου, αλλά θα είμαι ένα γλυκούτσικο Grinch που θα γκρινιάζει σεμνά και ταπεινά, με νάζι και τσαχπινιά(καλά, δε μπορώ να κάνω και θαύματα).

Βαλεντίνος χωρίς φαγητό δε γίνεται. Η μαγειρική θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εορταστικό αφιέρωμα αυτής της εβδομάδας. Πρώτη στάση, πρωινό. Καφές, φυσικά, my love. Όπως σε κάθε ανάρτηση καλημέρας, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτήν η καθιερωμένη πρωινή μας μαγειρική. Η πρώτη συνταγή του αφιερώματος φαντάζει πολύ απλή, αλλά σύντομα θα καταλάβετε γιατί την επέλεξα. Back to basics, λοιπόν.
Καλημέρα!


Ψωμί του τοστ



Συστατικά 
  • 475 γρ. νερό 
  • 135 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 20 γρ. μαγιά ξερή 
  • 60 γρ. ελαιόλαδο 
  • αλάτι 
  • 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 
  • 3-4 κ.σ. έξτρα ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας μας 

Μέθοδος Εκτέλεσης 
  • Φτιάξτε μόνοι σας υπέροχο ψωμί του τοστ!!!! Υγιεινή συνταγή γιατί γίνεται με ελαιόλαδο χωρίς κανένα συντηρητικό. Τρομερά εύκολη και γρήγορη, μπορεί να γίνει χωρίς καν μίξερ. 
  • Το μόνο στο οποίο πρέπει να δώσουμε βάση είναι η φόρμα που θα το ψήσουμε. 
  • Χρειαζόμαστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 10Χ30 εκ. Αν έχετε κάποια λίγο μεγαλύτερη είναι μια χαρά αλλά αν η φόρμα σας είναι μικρότερη τότε μπορεί να ξεχειλίσει η ζύμη. 
  • Γι' αυτό προτείνω, στην περίπτωση αυτή, να μοιράσετε τη ζύμη στα δύο και να κάνετε δυο μικρότερα ψωμιά αντί για ένα μεγάλο. 
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το προσθέτουμε σιγά σιγά. Στο μίξερ με το γάντζο ή στο χέρι ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό και μαλακό ζυμάρι. Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή και αν δεν ξεκολάει από τα τοιχώματα του μίξερ προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά αλεύρι και το χτυπάμε 2 λεπτά ακόμα. 
  • Βάζουμε τη ζύμη κατευθείαν από το μίξερ όσο ακόμα μπορούμε να το πιάσουμε στην λαδωμένη φόρμα. Τυλίγουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και όταν η ζύμη φτάσει στο επίπεδο της πετσέτας την αφαιρούμε και βάζουμε τη φόρμα κατευθείαν στο φούρνο. 
  • Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε από τη φόρμα του κέικ και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. 
  • Καλό είναι να το βάλουμε έπειτα στο ψυγείο και να το διατηρούμε εκεί για να μπορεί και να κόβεται πιο εύκολα. 
Tip 
* Θέλει καλό ζύμωμα... η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική! Επειδή όλα τα αλεύρια δεν είναι ίδια πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί άνετα να πάρει μέχρι και 50-60 γρ. αλεύρι παραπάνω... Πιο καλό αποτέλεσμα έχετε με αλεύρι δυνατό δηλαδή σκληρό...ή μπορείτε να βάλετε μέιγμα για όλες τις χρήσεις με σκληρό. Προσοχή όμως στην ποσότητα... *


3 σχόλια:

  1. Χαχαχαχχααχαχααχαχα σε νιώθω Λιζάκι!!!! χαχαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είσαι κι εσύ Γκριντς χαχαχαχαχαχαχα <3

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχααχαχαχααχαχαχα <3 Όχι ότι είμαστε εθισμένες...ΌοοοχιιΙ!!! :P

      Διαγραφή