Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Το μεθυσμένο κέικ του έρωτα

Σοκολατένιο κέικ με γλάσο κόκκινου κρασιού


Μία ακόμη «ερωτιάρικη» συνταγή θα μοιραστώ μαζί σας, πριν βυθιστώ ξανά στις σελίδες του αγαπημένου μου βιβλίου. Θα απορήσετε, σίγουρα, τι το ξεχωριστό έχει ένα κέικ σοκολάτας, που έπρεπε να κατακτήσει περίοπτη θέση στο αφιέρωμα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου... Η απάντηση βρίσκεται φυσικά στα υλικά του, που είναι αναπόσπαστα συστατικά για ένα ρομαντικό δείπνο για δυο: κόκκινο κρασί και, φυσικά, σοκολάτα. 

Δεν υπάρχει σοκολατένιος πειρασμός που να μην είναι εν δυνάμει λιχουδιά για ερωτευμένους βαλεντίνους. Η δε σοκολάτα, που θεωρείται τόσο αφροσδισιακή τροφή, όσο και υποκατάστατο του σεξ, αποτελεί τον «απαγορευμένο καρπό» που άπαντες, ζευγαρωμένοι και μη, γεύονται τέτοια μέρα. 

Το κόκκινο κρασί, από την άλλη, δικαιολογημένα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ρομαντικές ταινίες, καθώς είναι ένα ποτό ιδιαιτέρως ερωτικό. Το κρασί αυξάνει την ερωτική επιθυμία, ενώ με τις τανίνες του προσφέρει στο στόμα μικρά «τσιμπήματα» απόλαυσης.[1] [2]

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα άκρως ερωτικό επιδόρπιο, που κερδίζει επάξια μια θέση στο πάνθεον των γλυκών του Αγίου Βαλεντίνου και θα συναρπάσει όσους τσιμπολογήσουν αυτή τη μεθυσμένη λιχουδιά. Χικ!

Άλλωστε, κανείς δεν μας απαγορεύει να το ψήσουμε σε φόρμα με σχήμα καρδιάς!

ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
4 αυγά
250 γρ. βούτυρο
230 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
¾ κ.γ. αλάτι
Για το γλάσο
230 γρ. κουβερτούρα
60 γρ. βούτυρο
½ κ.γ. αλάτι
50 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κούπα μαυροδάφνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κέικ
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο και τα λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθεί το βούτυρο με τη σοκολάτα και προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών, ρίχνουμε αλάτι και, τελευταίο, το αλεύρι. Ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50-60'.
Για το γλάσο
Ζεσταίνουμε το κρασί, το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει παχύρρευστο γλάσο.

5 σχόλια: