Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Γεύσης ταξίδια

Πρωινά απ' όλο τον κόσμο


Μπορείς να καταλάβεις πολλά για την κουλτούρα μίας χώρας από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της. Η γαστρονομική ταυτότητα ενός λαού είναι κομμάτι της πολιτιστικής του ταυτότητας.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Είναι το γεύμα που θέτει τέρμα στη νυχτερινή "νηστεία" (εξ ου και ο αγγλικός όρος breakfast), το γεύμα που σε γεμίζει με ενέργεια για να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου. 

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεις να απολαύσεις το πρωινό σου επί της ουσίας μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεις να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Γέμισε, λοιπόν, το πιάτο σου με το δικό σου αγαπημένο πρωινό κι έλα να ταξιδέψουμε στον πρωινό μπουφέ πέντε λαών και να γευτούμε...αξιοθέατα από κάθε γωνιά του πλανήτη. Γι' αυτό το ταξίδι δε θα χρειαστούμε διαβατήρια.
Καλημέρα!


Βρετανικό Πρωινό

Αν βρεθείς μπροστά σ’ένα αγγλικό πρωινό, πολύ πιθανόν να μην πιστεύουν τα μάτια σου αυτό που θα αντικρίσεις.

Φασόλια με κόκκινη σάλτσα και τηγανιτά αυγά συνοδευμένα από μπέικον είναι κάτι γνωστό για το βρετανικό πρωινό. Προσθέστε και καπνιστή ρέγκα αλλά και τις αγγλικές πίτες με γέμιση από εντόσθια προβάτου. 

Από το τραπέζι δεν λείπουν φυσικά η πουτίγκα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, δημητριακά, ψωμί με μαρμελάδες αλλά και πόριτζ, ο χυλός από νιφάδες βρώμης που έχει κερδίσει όλο τον κόσμο. 

Γεμίστε τα ποτήρια σας με χυμό και τα φλιτζάνια σας με καφέ ή τσάι.

Τούρκικο Πρωινό

Όπως και εμείς, οι Τούρκοι είναι λάτρεις του πρωινού, το οποίο και θεωρούν σημαντικό γεύμα της ημέρας. Με τη γείτονα χώρα, μάλιστα, μοιραζόμαστε το ρητό «το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς».

Όταν βρίσκεσαι μπροστά σ’ένα τούρκικο πρωινό, δεν ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Για αρχή γεμίζεις το ποτήρι σου με τσάι. Ξεχνάς τις γλυκές λιχουδιές όπως μαρμελάδες και κρουασάν και τις αντικαθιστάς με αλμυρές γεύσεις. 

Αυγά μάτια σε σαγανάκι με παστουρμά, σουτζούκι ή καβουρμά. Μενεμέν, η παραδοσιακή ομελέτα (κάτι σαν στραπατσάδα με λαχανικά). Άφθονη ντομάτα, αγγούρι, ελιές ξιδάτες, ποικιλίες τυριών και αφράτο ψωμί. 

Επίσης, αξίζει να αλείψεις την φέτα σου με καϊμάκι(το πιο παχύ και γευστικό μέρος από το βούτυρο) και μέλι.

Ασιατικό Πρωινό

Αν ψάχνεις ένα πρωινό τελείως εναλλακτικό, τότε αυτό σίγουρα είναι το ασιατικό. 

Λαός με τόσο διαφορετική γαστρονομική κουλτούρα από τη δική μας, οι Ιάπωνες, δεν παραλείπουν από το τραπέζι του πρωινού φασόλια σόγιας τουρσί, αποξηραμένα σαυρίδια αλλά και φύκια. Οι Απωανατολίτες δεν μπορούν να αποχωριστούν το ρύζι στον ατμό ή το χυλό ρυζιού. 

Γλυκές γεύσεις μην περιμένεις. Προτιμούν σαφώς καλύτερα ένα καυτερό τουρσί από τζίντζερ, παρά ένα κρουασάν ή μαρμελάδα με βούτυρο σε φρυγανισμένο ψωμάκι.

Αμερικάνικο Πρωινό

Η μέρα για τους Αμερικάνους ξεκινά σχεδόν πάντα μ’ ένα μπολ δημητριακών, δυνατό καφέ και αβγά σε όλες τις εκδοχές τους. 

Λουκάνικα και μπέικον δεν λείπουν από τις πρωινές γεύσεις τους καθώς και φρυγανισμένο ψωμί συνοδευμένο από διάφορες μαρμελάδες. 

Δεν ξεχνάμε το εθνικό πιάτο pancakes με σιρόπι σφενδάμου αλλά και τα σουσαμένια μπέιγκελ (στρογγυλά ψωμάκια εβραϊκής καταγωγής), κομμένα στην μέση και αλειμμένα με βούτυρο ή τυρί. Σερβίρονται με ποικίλες γεμίσεις. Τέλος, τα brezel σε σχήμα φιόγκου παραπέμπουν στην αμερικάνικη πολυπολιτισμικότητα, αφού έρχονται από την Γερμανία. Αλμυρό κουλούρι με ηλιοκαμμένη όψη και κόκκους αλατιού πάνω του. 

Σίγουρα θα απολαύσεις ένα χορταστικό πρωινό.

Αραβικό Πρωινό

Ένα τραπέζι αραβικού πρωινού ξεκινά με ζεστό τσάι στο φλυτζάνι ή αραβικό καφέ. 

Καθώς τα μπαχαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους, τα καυτερά μπαχαρικά zaatar πάνω σε ξεροψημένα άζυμα ψωμάκια αλειμμένα με λάδι, είναι κύριο πιάτο στο τραπέζι τους. 

Την ίδια στιγμή θα βρείτε και μικρά πιατάκια με ελιές, μαλακά τυριά, μέλι, αραβικό χαλβά, μαρμελάδες, αβγά ομελέτα και φρέσκο ζεστό ψωμί.

Πηγή: flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου