Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ρυζόγαλο με καραμελωμένα μήλα σε Μαυροδάφνη

Ρυζόγαλο με καραμελωμένα μήλα σε Μαυροδάφνη


Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα ρυζόγαλο μπορεί να γίνει τόσο...ερωτικό;

Αναμφίβολα, όταν ακούμε τη λέξη ρυζόγαλο ο νους μας πάει στην κρεμούλα που μας έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας -με μπόλικη κανέλα από πάνω. Είναι ένα γλυκό που -πώς να το κάνουμε;- σου θυμίζει χωριό, σου θυμίζει γιαγιά, σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια.

Ήρθε, όμως, ο καιρός να σταματήσουμε να υποτιμούμε τα παραδοσιακά μας γλυκά. Γιατί κάθε άλλο παρά βαρετά είναι. Ίσα-ίσα. Με λίγη φαντασία μεταμορφώνονται στα πιο γκουρμέ γλυκίσματα που μπορείς να φανταστείς. Σε αυτήν την περίπτωση και στα πιο ερωτικά.

Μεθυσμένο ρυζόγαλο, λοιπόν. Αποκλειστικά για τους βαλεντίνους της μπλογκόσφαιρας.

ΥΛΙΚΑ
Για το ρυζόγαλο
500 ml νερό
1 lt γάλα
250 γρ. ζάχαρη
1 στικ βανίλιας
250 γρ. ρύζι Άγιος Αντρέας Curtiriso
50 γρ. κορν φλάουρ
125 γρ. βούτυρο
Για τα μήλα
2 πράσινα μήλα
2 κ.σ. ζάχαρη
150 ml Μαυροδάφνη
1 κ.σ. βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το ρυζόγαλο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τα 750 ml γάλα, τη ζάχαρη, ένα στικ βανίλιας και το ρύζι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30'. Στη συνέχεια, διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα που περίσσεψε και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το ρυζόγαλο. Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε βούτυρο και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τα μήλα σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε καυτό τηγάνι, δίνουμε χρώμα στα μήλα και σβήνουμε με Μαυροδάφνη. Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά μόλις δέσει η σάλτσα.

Πηγή: Κάν' το όπως ο Άκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου