Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Filet Mignon με σάλτσα κόκκινου κρασιού

Βαλεντινο-αφιέρωμα σας έχω υποσχεθεί και το αυτό θα κάνω. 

Έστω και με...λίγη καθυστέρηση (κάλλιο αργά παρά ποτέ), κούτσα-κούτσα θα ανεβάσω όλες τις αναρτήσεις που είχα ετοιμάσει για τα μάτια σας μόνο, για όλους εσάς τους Βαλεντίνους και τις Βαλεντίνες της μπλογκόσφαιρας(ας είναι καλά το γνωστό κόλπο, που τ' ανεβάζω όλα με ό,τι ημερομηνία θέλω).

Όπως θα έχετε ήδη μαντέψει, πρωταγωνιστικό ρόλο στο αφιέρωμά μας κατέχει η μαγειρική. Ο έρωτας περνάει από το στομάχι, άλλωστε. Το ερωτιάρικό μας αφιέρωμα θα συντεθεί από μια σειρά συνταγών (πρώτου, δεύτερου ή εκατοστού έβδομου πιάτου) για ένα τραπέζι για δύο (και όχι μόνο) για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. 

Όπως κι αν αποφασίσετε να περάσετε αυτή τη μέρα (ναι, και να πετάτε βελάκια στη φωτογραφία του πρώην πιάνετε σαν εορτασμός) αξίζει να φέρετε λίγο ρομαντισμό στο τραπέζι σας. Γιατί η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, παρότι εμπορευματοποιήθηκε κι έγινε καραμέλα για "αζαπούληδες" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια γιορτή που υμνεί την αγάπη και το ρομαντισμό. ΄

Οι άνθρωποι γιορτάζουν, άθελά τους, το ρομαντισμό καθημερινά. Με τα βιβλία που διαβάζουν, με τις ταινίες που βλέπουν, με μικρές κινήσεις τρυφερότητας. Δε χρειάζεται να είναι ζευγαρωμένοι οι άνθρωποι για να είναι ρομαντικοί. Ο ρομαντισμός βρίσκεται μέσα τους.

Γι' αυτό κι εσείς αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο και φτιάξτε ένα μικρό (ή μεγάλο) γεύμα για όποιον μπορεί να αγαπάτε. Πρέπει να λέμε στους αγαπημένους μας πόσο τους αγαπάμε, πριν να είναι αργά. Είτε πρόκειται για τους γονείς σας, τους φίλους σας ή το κατοικίδιό σας, γιορτάστε μαζί τους σαν να είναι το έτερον σας ήμισυ. Γιορτάστε με τους "βαλεντίνους" που είναι δίπλα σας κάθε μέρα.

Κι αν περάσετε εκείνη τη μέρα σόλο, ακόμη καλύτερα. Ο πιο σημαντικός σας "βαλεντίνος" ήταν και θα'ναι πάντα ο εαυτός σας. θυμήστε του πόσο τον αγαπάτε...

Filet Mignon με σάλτσα κόκκινου κρασιού


Μένουμε λίγο ακόμη στον "πορφυρό χρυσό" της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Οι συνταγές του έρωτα σας υπόσχονται πιάτα λαχταριστά και ολίγον τι "μεθυσμένα". Γαστριμαργικές αμαρτίες για ερωτευμένους και μη -τόσο απολαυστικές που και οι σόλο βαλεντίνοι θα καταλήξουν να γιορτάζουν τον έρωτα: τον έρωτα για το καλό φαΐ.

Συστατικά 
2-4 filet mignon, 3 – 5 πόντους σε πάχος 
Αλάτι 
Canola or grape seed oil 
3-4 κτσ βούτυρο 
2 κύπελα κόκκινο κρασί με γεμάτο σώμα (εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα αγαπημενο Cabernet Sauvignon) 
Μαύρο πιπέρι 

Διαδικασία 
1 Καθαρίστε τις μπριζόλες σας από τα σκληρά λίπη και αφαιρέστε ότι άλλο δεν σας αρέσει. 
2 Αφήστε τις μπριζόλες σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 60 λεπτά και σκουπήστε με χαρτί κουζίνας, αφαιρώντας όλο το νερό και πιθανά αίμα. Πριν τις μαγειρέψετε περχύστε τις με λίγο λάδι και αλατίστε τις καλά.
3 Ζεστάνετε δύο κουταλίες λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε ψηλή φωτιά για περίπου ένα λεπτό. Απλώστε το λάδι σε όλο το τηγάνι με περιστροφικές κινήσεις. Ρίξτε τις μπριζόλες και χαμηλώστε αμέσως τη θερμοκρασία σε μεσαία. Αφήστε τις για περίπου 3 λεπτά χωρίς να τις κινήσετε και προπαντώς χωρίς να τις τρυπήσετε. Ανάλογα με το πάχος ή το πόσο καλά μαγειρεμένα θέλετε τα filet mignon σας, μπορείτε να τα αφήσετε ‘εως 6 λεπτά στη φωτιά. 
4 Γυρίστε τα filet mignon και ψήστε τα για άλλα 2-5 λεπτά ανάλογα με το πάχος τους και το πόσο καλοψημένα τα θέλετε. Βγάλτε τα από τη φωτιά, σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο και αφήστε τα έως ότου ετοιμάσουμε τη σάλτσα. 
5 Ρίξτε το κρασί στο τηγάνι και δυναμώστε τη φωτιά. Αφήστε το κρασί να βράσει μέχρι να μείνουν τα ¾ του για περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το χυμό από τις μπριζόλες αν έχουν βγάλει όσο τις έχετε στην άκρη. Με σβηστή φωτιά περιμένετε μέχρι να σταματήσει να βράζει. Στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο μια κουταλιά τη φορά ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως. Προσθέστε αλάτι και σερβίρετε περιχύνοντας τις μπριζόλες. Προσθέστε φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι κατά το σερβίρισμα.
* Όπως με κάθε συνταγή που απαιτεί τη χρήση μεγάλης ποσότητας κρασιού, βασικό είναι να χρησιμοποιείτε κρασί που σας αρέσει! Σκεφτείτε ότι η σάλτσα θα είναι σε μεγάλο βαθμό το κρασί σε συμπυκνωμένη μορφή. Αν δεν σας αρέσει το κρασί εξαρχής, τότε το πιθανότερο είναι να μην σας αρέσει και η σάλτσα. Για αυτό επιλέξτε κρασί που σας αρέσει. Ξέρω, είναι κρίμα αλλά πιστέψτε με, δεν πάει χαμένο. *
Πηγή: botilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου