Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Σαλάτα με παντζάρια και αμύγδαλα

Σαλάτα με παντζάρια και αμύγδαλα


Καλό το filet mignon, δε λέω, αλλά μια σαλάτα δε θα φάμε;

Η σαλάτα είναι το πασπαρτού ενός γεύματος: μπορεί να "σταθεί" στο τραπέζι τόσο ως ορεκτικό, όσο και ως "αυτόνομο" γεύμα. Λόγω Βαλεντίνου και λοιπόν ερωτιάρικων λόγων επιμένουμε στο κόκκινο. Και τι πιο κόκκινο από το -απλό και ταπεινό- παντζάρι;

Σαλάτα με παντζάρια και αμύγδαλα. Μία σαλάτα που μπορείτε να απολαύσετε είτε σαν πρώτο πιάτο, ή ως συνοδευτικό μιας πιατέλας τυριών. Εύκολη, πρωτότυπη, υγιεινή και το κυριότερο: ιδανική για μια βραδιά οινοποσίας (και λοιπών παρελκόμενων).

ΥΛΙΚΑ
Για τη σαλάτα
1 χούφτα αμύγδαλα φιλέ
300 γρ. παντζάρια
10 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
1 κ.σ. πιπέρι κόκκους
1 κ.σ. αλάτι χοντρό
1/4 κόκκινο λάχανο
Ελαιόλαδο
200 γρ. κατσικίσιο τυρί
Αλεύρι για πασπάλισμα
Για το ντρέσινγκ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
1 χούφτα καρύδια
1/4 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. μέλι
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σαλάτα
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τους λοβούς των παντζαριών, χωρίς να τους κόψουμε μέχρι κάτω. Ρίχνουμε στα παντζάρια αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και θυμάρι. Τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 30-45 λεπτά. μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Ψήνουμε τα αμύγδαλα στον φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να χρυσίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε το λάχανο σε πολύ λεπτές λωρίδες και το βάζουμε και αυτό στην πιατέλα μαζί με τα παντζάρια. Ρίχνουμε από πάνω το αμύγδαλο. Κόβουμε το κατσικίσιο τυρί σε κάθετες φέτες. Πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι όλη την επιφάνεια του τυριού και το τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και από τις 2 του πλευρές. Κόβουμε τις φέτες στα 4 και τις ρίχνουμε πάνω από τη σαλάτα.
Για το ντρέσινγκ
Χτυπάμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μίξερ. Ρίχνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Πηγή: Κάν' το όπως ο Άκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου