Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Pray for Humanity



Η αρχική μου ανάρτηση σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν προορισμένη να συμπεριλάβει ολόκληρο τον πλανήτη και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ένα μικρό πρόβλημα που προέκυψε, ωστόσο, με το html με ανάγκασε να "τρενάρω" προσωρινά αυτήν την ανάρτηση, ώστε να μου δοθεί αρκετός χρόνος να τη γράψω από την αρχή.

Όλοι καταλαβαίνουμε -ή έστω θα έπρεπε να καταλαβαίνουμε- το τι συμβολίζει μια επίθεση στο κέντρο του Παρισιού. Η Γαλλία είναι η χώρα που γέννησε το διαφωτισμό και οι ιδέες "Liberté, égalité, fraternité" της Γαλλικής Επανάστασης ενέπνευσαν τους λαούς της Ευρώπης να παλέψουν ενάντια στην εκμετάλλευση και την απολυταρχική μοναρχία· να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Αν η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας, η Γαλλία θεωρείται αναμφίβολα σύμβολο ελευθερίας και ανθρωπισμού, καθώς το απότοκο της Γαλλικής Επανάστασης, η "Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη", αποτέλεσε όχι μόνο βάση για την αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας -και κατ' επέκταση για πολλά από τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συντάγματα- αλλά και σημείο σταθμό στην ιστορική πορεία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα την "Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" του ΟΗΕ που συντάχθηκε το 1948.

Ως χώρα, επίσης, στο έδαφος της οποίας εισρέουν χιλιάδες πρόσφυγες, όλοι γνωρίζουμε -ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε- την κατάσταση στη Μέση Ανατολή(κι αν είμαστε και λίγο πονηρεμένοι και ποιος πραγματικά έριξε το σπόρο του πολέμου και της τρομοκρατίας). Πόσοι, ωστόσο, ενημερωθήκαμε πλήρως για τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου 2015; Πόσοι -πριν "φορέσουμε" τις "les tricolores" και θρηνήσουμε τα θύματα του Παρισιού- νοιαστήκαμε για το τι έγινε στον υπόλοιπο πλανήτη εκείνη τη μέρα; Για το τι γίνεται στον πλανήτη γενικά

Όταν μιλούσαμε για τη φρίκη του πολέμου, κανένας δεν άκουγε γιατί ο πόλεμος ήταν αλλού. Όταν υπερμαχόμασταν τους πρόσφυγες ήμασταν γραφικοί, γιατί κανένα παιδικό κορμάκι δεν είχε ακόμη ξεβραστεί στις ακτές μας. Όταν φωνάζαμε για τους καμικάζι τρομοκράτες, ήμασταν υπερβολικοί, γιατί καμία βόμβα δεν είχε εκραγεί στην καρδιά της Ευρώπης.


Ναι, ας θρηνήσουμε τα θύματα του Παρισιού, ας ανησυχήσουμε για το τι μέλλει στον κόσμο μας, αλλά ας αφιερώσουμε -τουλάχιστον- ένα λεπτό για τη φρίκη που βασιλεύει στον υπόλοιπο πλανήτη.









“Αυτοί οι δολοφόνοι δεν είναι πρόσφυγες. Ούτε αληθινοί μουσουλμάνοι είναι. Είναι τρομοκράτες που εκμεταλλεύονται την θρησκεία για αισχρούς σκοπούς.”





« Όποιος σκοτώνει έναν αθώο άνθρωπο σκοτώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα. » 
- Κοράνι 
πέμπτη σούρα, εδάφιο 32









Even the darkest night will end and the sun will rise





The one thing we're all waiting for, is peace on earth and an end to war,
It's a miracle we need, the miracle, the miracle,
Peace on earth and end to war today,
That time will come one day you'll see when we can all be friends.


7 σχόλια:

  1. Έτσι είναι. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει και εμείς ακόμα κοιμόμαστε. Ας καταλάβουμε τι γίνεται στον κόσμο και όχι μόνο στην Αμερική και την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αμερική και η Ευρώπη τον ξεκίνησαν, αυτές φύτεψαν το σπόρο της τζιχαντ, όταν βομβάρδιζαν τις χώρες της Μέσης Ανατολής χωρίς να νοιάζονται για τους ανθρώπους που έχαναν τα πάντα. Πώς να μη δημιουργηθούν φανατικοί ισλαμιστές μετά από αυτό;

      Διαγραφή
    2. Μα πόσο συμφωνώ με αυτά που λες! Ποιος τους έμαθε τα όπλα; Έχω ακούσει πολλές φορές που έλεγαν κάποιοι από χώρες της Μέση Ανατολής: "Ήμασταν μικρά παιδιά και έρχονταν οι αμερικάνοι και μας έδειχναν τα όπλα που εμείς δεν ξέραμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε"

      Ο άνθρωπος δε θέλει και πολύ για να τρελαθεί....

      Διαγραφή
    3. Καλά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο μια χαρά τα ήξεραν τα όπλα(στη λωρίδα της Γάζας πολεμούν τα τελευταία 2000 χρόνια :Ρ)..απλά οι Αμερικάνοι έφεραν τις χώρες τους σε τέτοια απελπιστική κατάσταση που οι άνθρωποι στράφηκαν στον άκρατο συντηρητισμό και το φανατισμό, νιώθοντας ασφάλεια από τη θρησκεία. Καλοθελητές να εκμεταλλευτούν την κατάσταση υπάρχουν πάντα. Είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσεως φυτοζωεί η Παιδεία και ενδυναμώνονται τα φασιστικά μορφώματα.

      Διαγραφή
    4. "Είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσεως φυτοζωεί η Παιδεία και ενδυναμώνονται τα φασιστικά μορφώματα." Αυτό τα λέει όλα!

      Διαγραφή
    5. Ο Χίτλερ πώς απέκτησε τόση εξουσία, άλλωστε;

      Διαγραφή