Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Εύκολες ατομικές τάρτες με παρμεζάνα

Της αγίας Αικατερίνης σήμερα κι έχουμε μια εορτάζουσα στην οικογένεια..
Επειδή, ως γνωστόν, οίνος ευφραίνει καρδίαν, ετοιμάσαμε μερικές λιχουδιές και ανοίξαμε ένα κρασάκι για να γιορτάσουμε το όνομα της αγαπημένης μας Κατερίνας. Κάπου μεταξύ κρασιού και τραγανής σφολιάτας, αποφάσισα να μοιραστώ μ' εσάς το εορταστικό μας μενού -όχι που δε θα έβρισκα ευκαιρία να μεγαλουργήσω στην κουζίνα!- μαζί με τον ενθουσιασμό μου για το ταρτο-πείραμα μου που βγήκε πεντανόστιμο! Τις συγκεκριμένες τάρτες ήθελα να τις φτιάξω εδώ και καιρό, αντικαθιστώντας βεβαίως το ροκφόρ (μπλιαξ!) με ένα άλλο ώριμο τυρί, αλλά δε μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία, είτε επειδή δεν είχα ανάλογη εορταστική αφορμή, είτε επειδή δεν είχα ποτέ τον απαραίτητο συνδυασμό υλικών -ή έστω μια ικανοποιητική παραλλαγή. Όταν, όμως, σήμερα συνειδητοποίησα ότι είχα αρκετά υλικά ώστε να φτιάξω τη δική μου βερσιόν, άδραξα την ευκαιρία και έφτιαξα ένα από τα νοστιμότερα ορεκτικά που έχουν βγει από τον ταπεινό μου φούρνο.


Η παρούσα συνταγή αποτελεί διασκευή της συνταγής του Άκη Πετρετζίκη "Ταρτούλες με ροκφόρ, καρύδια και πράσο".


ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτας
1 αυγό
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
100 γρ. παρμεζάνα σε φλοίδες
4-5 καρύδια σε μικρά κομμάτια
Λίγο θυμάρι ή ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας στα 6, τοποθετούμε τα τετραγωνάκια σε ταψί με λαδόκολλα και τα χαράζουμε περιμετρικά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, χρυσό χρώμα. 
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να σκουρύνουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι. Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε και το αυγό και ανακατεύουμε καλά. 
Βγάζουμε τις σφολιάτες από τον φούρνο και τις πατάμε λίγο στο κέντρο τους. Χωρίζουμε το μείγμα ισόποσα και γεμίζουμε το κάθε τετραγωνάκι. Ρίχνουμε από πάνω τις φλοίδες παρμεζάνας, τα καρύδια και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για 10-15 λεπτά.

7 σχόλια:

  1. Λιζακι μου υπεροχη η ιδεα σου
    Ευχαριστουμε πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά τέλειες!
      Να τις δοκιμάσεις οπωσδήποτε

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Να τις δοκιμάσετε τότε...είναι πανεύκολες και πεντανόστιμες!

      Διαγραφή
    2. Θα τις προσπαθήσω αμέεε ;)

      (Δεν είμαι ρομπότ γαμώ τους καταρράκτες σου!!!!!)

      Διαγραφή
    3. Περιμένω εντυπώσεις...! :)

      (χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα "γαμώ τους καταρράκτες σου" λέει η θεούλα)

      Διαγραφή
    4. Ναι αμέεε!!!


      (χαχαχαχαχαχα ρεεεεεε έλεος πιαα! )

      Διαγραφή