Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Fairy Rings

Διπλό μάθημα στην Ακαδημία Μαγισσών απόψε! Το κουδούνι χτυπά· πάρτε τα ραβδιά και τα βιβλία σας ανά χείρας και ξεκινάμε. Πρώτη ώρα: Ιστορία της Μαγείας: Λαϊκοί Μύθοι και Θρύλοι. Δεύτερη ώρα: Μαγικά Φίλτρα: Η Μαγεία στην Κουζίνα.


Νεραϊδόκυκλοι ή νεραϊδοδαχτυλίδια ή κατά την αγγλική  fairy rings (γνωστά και ως fairy circles, elf circles, elf rings ή pixie rings) ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο, κατά το οποίο μία συστάδα μανιταριών σχηματίζει έναν τέλειο κύκλο. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται εμφανίζεται κυρίως σε δασώσεις περιοχές, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε λιβάδια. Εκτός από δακτύλιος μανιταριών, ο νεραϊδόκυκλος μπορεί να εμφανιστεί και ως μπάλωμα σκούρου ή νεκρού γρασιδιού.

Ένα πλήθος λαϊκών μύθων και θρύλων κυκλώνει τους νεραϊδόκυκλους. Η ονομασία τους στις ευρωπαϊκές γλώσσες συχνά υποδηλώνει υπερφυσική προέλευση· είναι γνωστοί ως ronds de sorciers (δακτύλιοι των μάγων) στη Γαλλία και ως Hexenringe (δακτύλιοι μαγισσών) στη Γερμανία. Στη γερμανική παράδοση, οι δακτύλιοι των μαγισσών θεωρούταν σημάδι της τοποθεσίας του χορού των μαγισσών τη Βαλπουργιανή Νύχτα.

Οι δυτικοευρωπαϊκές παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλικής, Σκανδιναβικής και Κελτικής, υποστήριζαν ότι οι νεραϊδοδακτύλιοι αποτελούσαν κατάλοιπο του χορού νεράιδων ή ξωτικών. Ανάλογες ιδέες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα· ο παλαιο-αγγλικός  όρος elferingewort (ξωτικο-δακτύλιος), που σημαίνει "δακτύλιος από μαργαρίτες προκληθείς από το χωρό των ξωτικών", χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.


Το φολκλόρ των Βρετανικών Νήσων βρίθει νεραϊδένιων μύθων, συμπεριλαμβανομένης της δεισιδαιμονίας από την οποία οι νεραϊδόκυκλοι πήραν το όνομά τους: ότι δηλαδή το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα του χορού των νεράιδων. Στην Ουαλία του 19ου αιώνα, όπου οι δακτύλιοι είναι γνωστοί ως cylch y Tylwyth Teg, οι νεράιδες απεικονίζονταν σχεδόν απαρεγκλίτως να χορεύουν σε ομάδες κατά τη συνάντηση μαζί τους, ενώ στα τέλη του 20ου αιώνα στην Ουαλία και τη Σκωτία, οι ιστορίες γύρω από τους νεραϊδοδακτύλιους παρέμεναν ακόμη ένα συνηθισμένο φαινόμενο: κάποιος Ουαλός, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι έχει συμμετάσχει σε νεραϊδοχορό.

Οι Βικτωριανοί λαογράφοι θεωρούσαν τις νεράιδες και τις μάγισσες συγγενικά είδη, βασιζόμενοι στην ιδέα ότι αμφότερες απεικονιζόταν στους θρύλους να χορεύουν σε κύκλο. Αυτά τα ξεφαντώματα ταυτίζονται με φεγγαρόλουστες βραδιές, ενώ οι δακτύλιοι γίνονται ορατοί στους θνητούς μόνο το επόμενο πρωινό. Οι κατά τόπους παραλλαγές προσθέτουν, φυσικά, και άλλες λεπτομέρειες, όπως μία ιρλανδική παράδοση από τις αρχές του 20ου αιώνα, που θέλει τις νεράιδες να απολαμβάνουν το χορό γύρω από έναν κράταιγο, έτσι δεν είναι καθόλου σπάνιο να απαντώνται νεραϊδοδαχτυλίδια γύρω από το συγκεκριμένο δέντρο. (Πηγή)

Από αυτό το σύντομο μάθημα ιστορίας και λαογραφίας, αντλούμε την έμπνευση για τη συνταγή που θα θα μελετήσουμε σήμερα. Πώς μπορούμε να φέρουμε τα νεραϊδοδαχτυλίδια στο πιάτο μας; Φορέστε τις ποδιές σας και ετοιμάστε τα υλικά. Το μάθημα Μαγείας στην Κουζίνα ξεκινά!

Δακτυλίδια από κιμά με μέντα 
πράσινη ξαπλώστρα στην αυλή


Προετοιμασία: Περίπου 45 λεπτά όλα μαζί. Η πράσινη σάλτσα (είναι η γνωστή, χωρίς το αβγό και με προσθήκη μέντας) μπορεί να γίνει την προηγουμένη και να μείνει σε βαζάκι καλά κλεισμένο στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται αρκετές μέρες. Εύκολη συνταγή. 

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 αυγά
1 φλυτζ. παρμεζάνα τριμμένη
1 φλυτζ. (50 γραμ.) φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
1 φλυτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γραμ. ξερό ψωμί μουλιαμένο σε νερό και στυμμένο
λάδι για τηγάνισμα
2 φλυτζ. αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
σχινόπρασσο για γαρνίρισμα 
Πράσινη σάλτσα με άρωμα μέντας 
50 γραμ. μαϊντανό κομμένο
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
10 μεγάλα φύλλα μέντας
300 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι
10 γραμ. κάπαρη
15 γραμ. αγγουράκι τουρσί (1-2 μικρά)
40 γραμ. ξερό ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο καλά
3 φιλέτα αντσούγας
αλάτι, λευκό πιπέρι



Κάνετε τα δακτυλίδια: Aνακατεύετε καλά όλα τα υλικά με τον κιμά να ενωθούν. Παίρνετε μια μεγάλη κουταλιά κιμά και τον πλάθετε όπως τα κουλουράκια σε γραμμή μήκους 20 εκ. και πάχους 2.5-3 εκ. περίπου. Ενώνετε τις δύο άκρες για να κάνετε τα δακτυλίδια.
Βάζετε αλεύρι σε μικρό στρρογγυλό ταψάκι και ακουμπάτε πάνω του τα δακτυλίδια από κιμά με λίγη προσοχή. Βοηθάει να χρησιμοποιείτε στις μεταφορές τους επίπεδη σπάτουλα. Γυρνώντας κυκλικά και παίζοντας με το ταψάκι, τα δακτυλίδια αλευρώνονται.



Τηγανίζετε: Zεσταίνετε καλά μια στρώση λάδι σε τηγάνι, να καίει. Τοποθετείτε με προσοχή τα δακτυλίδια και τηγανίζετε για 1,5-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας.


Ετοιμάζετε την πράσινη σάλτσα: Ανακατεύετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή σάλτσα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.
Σερβίρισμα: Bάζετε στο πιάτο με κουτάλι πρώτα τη σάλτσα, τοποθετείτε πάνω 4 δακτυλίδια και γαρνίρετε με σχινόπρασσο.

Πηγή: pandespani.com

2 σχόλια: