Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

I put a spell on you

EDITORIAL

Οκτώβρης έφτασε ξανά... Η μουσική της βροχής αντηχεί σε κεραμίδια και παράθυρα, οι ψίθυροι του ανέμου κρύβονται σε χρυσοκίτρινες φυλλωσιές, που αδυσώπητος χειμώνας σωριάζει ξανά στο έδαφος, οι νύχτες μεγαλώνουν και στο σκοτάδι τους γεννιούνται ιστορίες τρόμου και μαγείας, ιστορίες από το υπερπέραν και από κόσμους υπερφυσικούς, τα πλάσματα των οποίων κάθε χρόνο την 31η του Οκτώβρη διαβαίνουν τη γέφυρα που οδηγεί στον κόσμο μας.

Το παρόν ιστολόγιο αγαπά ιδιαιτέρως τη μυστικιστική γιορτή και τις ιστορίες τρόμου που κρύβει μέσα της, κάτι που απέδειξε περίτρανα ήδη από πέρσι, με το 1ο αφιέρωμα Halloween. Όπως καταλαβαίνεται, καθώς μετρούσα τις ημέρες για την πολυπόθητη επιστροφή στο σπίτι και τα πάτρια εδάφη, μία ακόμη σκέψη κατέκλυζε το μυαλό μου. Μια σκέψη που δεν ήταν άλλη από τη συνέχεια του αγαπημένου μας αφιερώματος. Καιρός να βάλουμε τη φαντασία μας σε λειτουργία, να παίξουμε με το φόβο μας, να γνωρίσουμε τα πλάσματα που κρύβονται στο σκοτάδι...

Με την παρούσα ανάρτηση κηρύσσω επισήμως την έναρξη του φετινού αφιερώματος Halloween.

Κάθε χρόνο το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, παράξενα και «τρομακτικά» πράγματα συμβαίνουν στη Βόρειο Αμερική. Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων. Παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών.
- A Brief History of Halloween

Όπως έχουμε δει παλαιότερα, στο περσινό αφιέρωμα του παρόντος ιστολογίου, η καρδιά της μυστικιστικής αυτής γιορτής είναι η μαγεία· με όλες της τις προεκτάσεις στο χώρο των τεχνών. Στη σύγχρονη πραγματικότητα ο μυστικισμός του Halloween έχει μετασχηματιστεί σε στοιχειωμένους κινηματογραφικούς μαραθώνιους και πάρτι τρόμου με εκλεκτούς καλεσμένους· βρυκόλακες και μάγισσες, φαντάσματα και δαίμονες.

Το Χάλοουιν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. 
- A Brief History of Halloween

Και μιλώντας για μαγεία, είναι αδύνατον να μη σκεφτούμε τον αγαπημένο μάγο μικρών και μεγάλων, που σαν σίφουνας εισέβαλε στις ζωές μας πριν από 20, περίπου, χρόνια. Ο λόγος, φυσικά, για τον Harry Potter

Η φετινή χρονιά είναι αναμφίβολα αφιερωμένη στη J.K. Rowling, με την έκδοση του πολυαναμενόμενου Harry Potter and the Cursed Child, την κινηματογραφική προβολή του Fantastic Beasts and Where to Find Them, τη δημοσίευση e-books της σειράς Pottermore Presents και αποκλειστικών άρθρων στο Pottermore όπως η Ιστορία της Μαγείας στη Βόρειο Αμερική, τη μαγική σχολή Ilvermorny School of Witchcraft and Wizardry και το Μαγικό Κογκρέσο των ΗΠΑ(MACUSA), από κοινού με τη νέα δυνατότητα να ανακαλύψεις τον Προστάτη σου, αλλά και σε ποιον κοιτώνα του Ilvermorny ανήκεις. 

Για ένα λάτρη της σειράς βιβλίων Harry Potter, Halloween σημαίνει το μεγάλο φαγοπότι του Hogwarts, η αποκριάτικη διακόσμηση της μεγάλης τραπεζαρίας με jack-o'-lanterns για τη γιορτή, οι νυχτερίδες που πετούν ελεύθερες στους διαδρόμους, οι σκελετοί που χορεύουν, τα φαντάσματα που τρυπώνουν στα δωμάτια περνώντας μέσα απ' τους τοίχους, οι τεράστιες κολοκύθες που καλλιεργεί ο Hagrid για το δείπνο, οι λαχταριστές κολοκυθόπιτες που καταβροχθίζουν ο Harry με τον Ron, το πρώτο Σαββατοκύριακο στο Hogsmeade, τα γενέθλια του θανάτου του Sir Nicholas de Mimsy-Porpington... 
Για έναν Potterhead Halloween σημαίνει μαγεία.
Το Halloween μέσα από τα μάτια ενός Potterhead

Το θέμα του φετινού μας αφιερώματος, λοιπόν, αφουγκράζεται τη διεθνή επικαιρότητα και μεταμφιέζει το ιστολόγιο -και μαζί τη συντάκτρια του- σε μικρά μαγισσάκια, σκοτεινά και μυστηριώδη, έτοιμα για ένα ακόμη φεστιβάλ τρόμου στον μπλογκο-εορτασμό του Halloween. Στα ράφια των αναρτήσεων στοιβάζω αποθέματα βοτάνων και κρυστάλλων και με οδηγό το στοιχειωμένο μας αφιέρωμα δημιουργώ ένα μπλογκο-γκριμουάρ στο οποίο καταγράφω το ταξίδι του μεγαλύτερου αφιερώματος του παρόντος ιστολογίου.

Ελάτε, λοιπόν, να φορέσουμε τα μυτερά μας καπέλα και με τα ραβδιά μας ανά χείρας να ξαμοληθούμε σε μαγικές περιπέτειες. 

5 σχόλια: