Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Love me some pie

Δείπνο χωρίς επιδόρπιο γίνεται; Δε γίνεται! Το παρακάτω γλυκό είναι ιδανικό για το τρομο-πάρτι μας για δύο λόγους... Αφενός γιατί περιέχει -υπέροχη, φανταστική, λατρεμένη!- κίτρινη κολοκύθα, τον επιβεβλημένο καρπό του Οκτωβρίου και του Halloween, αφετέρου γιατί αποτελεί pop culture reference στην τηλεοπτική σειρά Supernatural, ένα τηλεοπτικό σημείο αναφοράς στη φαντασία, το υπερφυσικό και τις ιστορίες τρόμου, την καρδιά της μυστικιστικής γιορτής του Οκτώβρη. Τι πιο ταιριαστό από το αγαπημένο γλυκό του Dean Winchester για μία βραδιά τρόμου; 
Ακόμη καλύτερα... Διοργανώστε ένα θεματικό πάρτι Supernatural και γλεντήστε παρέα με άγγελους και δαίμονες, φαντάσματα και βρικόλακες και κάθε λογής γέννημα της μυθολογίας και του φολκλόρ. Φορέστε τα καρό σας πουκάμισα, εφοδιαστείτε με μαχαίρια, περίστροφα και τόνους...αλάτι και ελάτε να μπούμε σε μια Chevrolet Impala του '67 και να ξαμοληθούμε σε ένα ατέλειωτο κυνήγι τεράτων με έναν πρασινομάτη κυνηγό τεράτων με ιδιαίτερη αδυναμία στις τάρτες!

Τάρτα κολοκύθας 
με παγωτό πραλίνα και σάλτσα καραμέλα


Συστατικά

Υλικά για τη ζύμη
280 γρ φουντούκια αλεσμένα
225 γρ βούτυρο μαλακό
80 γρ ζάχαρη
1 αβγό
350 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
Υλικά για τη γέμιση
2 κιλά κολοκύθα
2 κουταλιές της σούπας πραλίνα
60 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 αβγά
120 ml κρέμα γάλακτος
60 ml γάλα
αλάτι
Υλικά για τη σάλτσα
100 γρ ζάχαρη
200 γρ νερό

Οδηγίες

Χτυπάμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το φουντούκι στο μίξερ. Προσθέτουμε το αβγό και κατόπιν το αλεύρι με τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την πλάθουμε σε μια μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Περνάμε με βούτυρο και αλεύρι το εσωτερικό ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 22 εκ. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο. Τη στρώνουμε καλά στο ταψί και κόβουμε όση περισσεύει. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Κόβουμε την κολοκύθα και την ψήνουμε στον φούρνο με τη φλούδα προς τα πάνω μέχρι να μαλακώσει. Μόλις κρυώσει λίγο, πετάμε τους σπόρους, σουρώνουμε τη σάρκα και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε τον πουρέ κολοκύθας, την πραλίνα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, την κανέλα και λίγο αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί. Γεμίζουμε τη ζύμη με το μείγμα της κολοκύθας και ψήνουμε την τάρτα στους 150 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη μέχρι να σκουρύνει και να αποκτήσει υγρή υφή και βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Για να σερβίρουμε, κόβουμε ένα κομμάτι της τάρτας, τοποθετούμε μια μπάλα παγωτό πραλίνα από πάνω και γαρνίρουμε με την καραμέλα.


Tips
Σουρώνουμε σε λεπτή σίτα την κολοκύθα, διότι δεν θέλουμε να μας βγάλει υγρά στην ζύμη.

Πηγή: gourmed.gr

3 σχόλια:

  1. "με έναν πρασινομάτη κυνηγό τεράτων με ιδιαίτερη αδυναμία στις τάρτες!"
    Με σκότωσες πριν καν μπω στη συνταγή...και στο τέλος με το gifακι <3
    Αχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή