Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Headcanon

headcanon

Etymology
head +‎ canon

Noun
headcanon ‎(plural headcanons)
(fandom slang) Elements and interpretations of a fictional universe accepted by an individual fan, but not found within or supported by the official canon.[1]


Πριν από μερικές ημέρες αφιέρωσα μια ανάρτηση στον άρχοντα του Halloween, Tim Burton. Κι επειδή μία μόνο ανάρτηση δεν είναι αρκετή για το σκοτεινό σκηνοθέτη, τον εκκεντρικό καλλιτέχνη, ταξιδεύουμε γι' ακόμη μια φορά στις ταινίες του με παρέα όλη τη μπλογκόσφαιρα -αυτή τη φορά με ένα headcanon

Όπως διαβάζετε και στον παραπάνω ορισμό, το headcanon είναι μια θεωρία που ένας ή περισσότεροι fans ενστερνίζονται σχετικά με το φανταστικό κόσμο του βιβλίου/ταινίας/τηλεοπτικής σειράς που εκείνοι παρακολουθούν. Και είναι αυτό ακριβώς και τίποτα παραπάνω: μια θεωρία, μια ολότελα δική του(ς) ερμηνεία. Οι συντελεστές αυτού του έργου δεν την έχουν επιβεβαιώσει(και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιβεβαιώνεται ποτέ). Σπανιότατα, οι συντελεστές επιβεβαιώνουν αυτή τη fan made θεωρία, είτε μέσα από δηλώσεις, είτε ενσωματώνοντάς τη στο έργο. Αν μία θεωρία επιβεβαιωθεί τότε στην αργκό του fandom μιλάμε για canon. 
Παρότι αποπροσανατολιστικά (ή ακόμη και τραβηγμένα από τα μαλλιά), τα headcanons είναι το βούτυρο στο ψωμί των παραγωγών, καθώς είναι ο καλύτερος, ίσως, τρόπος να διαπιστώσουν αφενός πόσο το έργο αγγίζει το κοινό του και αφετέρου να "φέρτάρουν" με τους fans μέσα από παιχνιδάκια και υπονοούμενα, τα οποία τους "πωρώνουν" ακόμη περισσότερο(με λίγα λόγια, κρατάνε το κοινό προσκολλημένο στο έργο).
Ακόμη κι αν η fan made ερμηνεία μείνει για πάντα ανεπιβεβαίωτη, οι fans παραμένουν απτόητοι. Το headcanon είναι μια θεωρία που αγγίζει τη βεβαιότητα, καθώς ικανοποιεί τους φορείς της στο μέγιστο βαθμό.

Το συγκεκριμένο headcanon το έχω συναντήσει αρκετά συχνά στο διαδίκτυο υπό τη συγκεκριμένη μορφή (με αυτήν την εικόνα). Αφορά τρεις ταινίες του Tim Burton που άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το Άγιο Δισκοπότηρο των ταινιών Halloween. Πρόκειται για τις ταινίες Frankenweenie, The Corpse Bride και The Nightmare Before Christmas. 
Το headcanon της εικόνας υποστηρίζει ότι οι εν λόγω ταινίες συνδέονται μυστικά στον υπέρτατο βαθμό: ότι είναι επί της ουσίας η ίδια ιστορία, την οποία είδαμε σε τρία μέρη και την οποία παρουσίασε σ' εμάς ο Tim Burton "από την ανάποδη". Με άλλα λόγια ότι οι Victor - Sparky, Victor Van Dort - Scraps και Jack Skellington - Zero είναι στην πραγματικότητα ένας και μόνος πρωταγωνιστής με το σκύλο του.


Η εν λόγω θεωρία έχει αποκτήσει δική της ζωή και πλέον είναι ευρέως διαδεδομένη στο διαδίκτυο υπό το όνομα "The Burton Theory". Μάλιστα, εκτείνεται ακόμη περισσότερο, συνδέοντας μεταξύ τους περισσότερους ήρωες των παραπάνω ταινιών σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες "κλασικές" ταινίες του Tim Burton(περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και μια ακόμη πιο τραβηγμένη ερμηνεία εδώ).
Αυτό που ξεχωρίζει στη fan made ερμηνεία που διαβάζουμε στην εικόνα, είναι ότι αν το καλοσκεφτείς -παρά τις εμφανείς ανακολουθίες και κάποια δημιουργικά παράδοξα- στην πραγματικότητα μοιάζει να έχει κάποια βάση (φαινόμενο σπάνιο στον κόσμο των headcanons). Πρόκειται για μια θεωρία που γεννά μια πολύ ενδιαφέρουσα ίντριγκα.
Ίσως να είναι όντως οι ταινίες δημιουργημένες με easter eggs για να αποπροσανατολίσουν τους fans και να εξιτάρουν τη φαντασία τους. Ίσως ο Tim Burton να αντλεί γενικότερα έμπνευση από το σκυλάκι που είχε μικρός -στο οποίο ήταν αφιερωμένη η ταινία Frankenweenie- έτσι ώστε να ακολουθεί συνεχώς αυτό το μοτίβο στις ιστορίες του. Ίσως να πρόκειται όντως για μία ιστορία που παρουσιάζεται σ' εμάς σε χρόνο αντίστροφο από τη ροή των γεγονότων. Σαν ενός είδους "ρυάκι συνείδησης", που διηγείται αναμνήσεις και μοιράζεται σκέψεις με το κοινό της ταινίας. Ή ίσως, τέλος, να είναι απλώς πολύ ζωηρή η φαντασία του fandom και να μεγιστοποιεί τα πράγματα. Ίσως πρόκειται απλά για ένα headcanon και τίποτα παραπάνω.
* Αν ρωτάτε εμένα, επιλέγω να ενστερνιστώ τη συγκεκριμένη θεωρία. Όχι επειδή πιστεύω απαραίτητα ότι ισχύει, αλλά γιατί είναι ένα headcanon που με ικανοποιεί ως θεατή. Επειδή με εξιτάρει και με βάζει στην διαδικασία να σκεφτώ. Επειδή γενικότερα με τέρπουν τα καλοδουλεμένα headcanons. Γιατί γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό το διαστρεβλωμένο σύμπαν των ταινιών του Burton. *
Το πιθανότερο είναι ότι δε θα μάθουμε ποτέ. Ένα όμως είναι σίγουρο: ανεξάρτητα από κάθε headcanon πρόκειται για τρεις εξαιρετικές ταινίες, από έναν χαρισματικό δημιουργό. Η τέλεια ψυχαγωγία για όποιον θέλει να γιορτάσει το Halloween.

5 σχόλια:

  1. ερχεται οντως
    βλεπω στολισες και το μπλοκοσπιτακι σου
    καλημερα Λιζακι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " ανεξάρτητα από κάθε headcanon πρόκειται για τρεις εξαιρετικές ταινίες, από έναν χαρισματικό δημιουργό. "

    Είναι μοναδικόος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή