Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ποιος αγνοεί την κολοκύθα;

Δύσκολα περνάει απαρατήρητη. Το μέγεθός της θυμίζει λαχανικό για γίγαντες, το χρυσοκόκκινο χρώμα της τραβάει το βλέμμα και η σάρκα της, γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα, δίνει γεύση σε νόστιμες συνταγές. Κι όμως, σπάνια φτάνει στο τραπέζι μας... 


Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική σύγχρονη κουζίνα όπως τα κολοκυθάκια, είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας. Το Vita σάς παρουσιάζει τη θρεπτική της αξία και τις γευστικές της δυνατότητες με εύκολες συνταγές. 

Τα θρεπτικά της συστατικά 
• Το έντονο χρώμα της προδίδει την υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. 
• Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C. 
• Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. 
• Μας δείνει επίσης χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο. 

 Οι ιθαγενείς Αμερικανοί τη θεωρούσαν τόσο θρεπτική, που την έθαβαν μαζί με τους νεκρούς, γιατί πίστευαν ότι θα τους χάριζε δύναμη στο τελευταίο τους ταξίδι. 

Πώς ωφελεί την υγεία μας 
• Το β-καροτένιο, το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της κίτρινης κολοκύθας, διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα. Επίσης, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα. Σε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», εξετάστηκαν οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής 60.000 ενηλίκων στην Κίνα και διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Όταν στην έρευνα αξιολογήθηκαν και οι καπνιστές, βρέθηκε ότι η ομάδα που έτρωγε τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο είχε 37% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα από τους καπνιστές που δεν κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα. 
• Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην κίτρινη κολοκύθα βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. 
• Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου. 

Θρεπτικό προφίλ ανά 100 γρ. 

Θερμίδες...........................................34 kcal
Υδατάνθρακες ....................................8,6 γρ. 
Πρωτεΐνες .........................................0,9 γρ. 
Λίπος ...............................................0,1 γρ. 
Β-καροτένιο....................................... 820 μg 
Κάλιο ...............................................350 mg 
Μαγνήσιο ..........................................14 mg 
Φυτικές ίνες .......................................1,5 γρ. 

Χρήσιμες συμβουλές 
• Μπορείτε να τη συντηρήσετε έως και 6 μήνες, αφού το σκληρό της κέλυφος την κάνει ιδιαίτερα ανθεκτική. Οι αρχαίοι κινέζοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν το κέλυφός της ως μέρος αποθήκευσης των φαρμάκων και των βοτάνων. 
• Την κίτρινη κολοκύθα θα τη βρείτε σε διάφορα σχήματα (μεγάλη στρογγυλή, σε σχήμα κουδουνιού) από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο, ωστόσο η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο. 
• Τα μπαχαρικά που της ταιριάζουν είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το κύμινο, η πάπρικα, το κόλιαντρο και το τζίντζερ. 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ (μαζί με μερικές γευστικές συνταγές)Pumpkin Emoticon

3 σχόλια: