Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Το Halloween μέσα από τα μάτια ενός Potterhead

Για ένα λάτρη της σειράς βιβλίων Harry Potter, Halloween σημαίνει το μεγάλο φαγοπότι του Hogwarts, η αποκριάτικη διακόσμηση της μεγάλης τραπεζαρίας με jack-o'-lanterns για τη γιορτή, οι νυχτερίδες που πετούν ελεύθερες στους διαδρόμους, οι σκελετοί που χορεύουν, τα φαντάσματα που τρυπώνουν στα δωμάτια περνώντας μέσα απ' τους τοίχους, οι τεράστιες κολοκύθες που καλλιεργεί ο Hagrid για το δείπνο, οι λαχταριστές κολοκυθόπιτες που καταβροχθίζουν ο Harry με τον Ron, το πρώτο Σαββατοκύριακο στο Hogsmeade, τα γενέθλια του θανάτου του Sir Nicholas de Mimsy-Porpington... 

Για έναν Potterhead Halloween σημαίνει μαγεία.


Το Halloween, όμως, αποτελεί πολύ περισσότερα από μια μαγική γιορτή. Είναι μια ημερομηνία-σταθμός για την ιστορία του Harry Potter, του "αγοριού που σώθηκε". 

Ας δούμε το χρονικό της παραμονής των Αγίων Πάντων (All Hallows' Eve), έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ένας Potterhead.
(φυσικά και περιέχει spoilers)


31 Οκτωβρίου 1981. Ο λόρδος Voldemort εισβάλει στο σπίτι των Potter έχοντας βάλει στο στόχαστρο το βρέφος της οικογένειας, το μικρό Harry, θέλοντας να σταματήσει την απειλητική προφητεία εν τη γενέσει της. Αυτό που δεν γνωρίζει, όμως, είναι πως άθελά του, με τούτη την απόφαση, συμβάλει στην πραγματοποίησή της.  
Χωρίς δεύτερη σκέψη, δολοφονεί τον James και τη Lily, τη μητέρα που δίνει τη ζωή της για να σώσει το μωρό της. 
Ο Voldemort εξαπολύει μια πράσινη λάμψη εναντίον του αθώου βρέφους. Για πρώτη φορά η φονική του κατάρα αποτυγχάνει να σκοτώσει το στόχο της, ο οποίος δεν είναι άλλος από ένα ανυπεράσπιστο μωρό. Η αλαζονεία του Voldemort τον καθιστά κοντόφθαλμο και δεν αντιλαμβάνεται πως η αυτοθυσία της Lily γίνεται η μαγική ασπίδα που προστατεύει τον Harry από τον σκοτεινό μάγο. Η αγάπη μιας μητέρας είναι η μεγαλύτερη δύναμη. Η avada kedavra αποκρούεται και χτυπά το Σκοτεινό Άρχοντα, θέτοντας τέλος στον Πρώτο Μαγικό Πόλεμο.
Με τη φονική του απόπειρα, ο Voldemort σημαδεύει για πάντα το μικρό Harry μ' ένα κεραυνό στο μέτωπο και με το θρύλο του "αγοριού που σώθηκε", επιλέγοντάς αυτοπροσώπως το αγόρι της προφητείας και τη μελλοντική του νέμεση.


Ο λόρδος Voldemort αγνοεί, ωστόσο, και μια ακόμη μορφή αγάπης. Τη δίχως ανταπόδοση αγάπη και ότι την αγάπη δεν τη σβήνει ο χρόνος ή ο θάνατος... Στιγμές μετά την ήττα του Voldemort, ένας νεαρός Θανατοφάγος βρίσκεται καταρρακωμένος από την τραγωδία που έλαβε χώρα στο Godric's Hollow. 
Ο Severus Snape είναι ο Θανατοφάγος που άκουσε μέρος της προφητείας Sybill Trelawney και το μετέφερε στον Σκοτεινό Άρχοντα. Πράξη που γύρισε εναντίον του όταν ο λόρδος Voldemort αποφάσισε ότι ο Harry Potter και όχι ο Neville Longbottom είναι το βρέφος που γεννήθηκε τέλη Ιουλίου και θα αποτελέσει απειλή για τα σκοτεινά του σχέδια. Ο Severus Snape είναι ο Θανατοφάγος που παρακάλεσε τον Voldemort να χαρίσει στη Lily τη ζωή της σε αντάλλαγμα με τη ζωή του παιδιού και του συζύγου της, παράκληση που αποτέλεσε καταλύτη στην απόφαση του Voldemort που οδήγησε τελικά στην ήττα του. Είναι ο ίδιος που δέχτηκε να γίνει διπλός πράκτορας υπέρ του Τάγματος του Φοίνικα ώστε ο Dumbledore να σώσει την αγαπημένη του(έστω μαζί με τον άντρα και το παιδί της).  Όλα μάταια, καθώς εν τέλει είναι ένας "έμπιστος φίλος" των Potter που τους προδίδει και μαρτυρά την κρυψώνα τους στο λόρδο Voldemort.
Ο Severus κατακλύζεται από πόνο και τύψεις. Μετά από την προτροπή του Dumbledore, περνά το υπόλοιπο της ζωής του τιμώντας τη μνήμη της Lily με τον πιο ουσιαστικό τρόπο: προστατεύοντας το γιο της -όσο αντιπαθής κι αν του είναι, καθώς μοιάζει στον James. 
Το μεγάλο μυστικό του Severus, η άσβεστη αγάπη του για τη Lily, τον δένει στενά με τον Dumbledore και καθιστά τον Snape τον πιο έμπιστο σύμμαχο του δεύτερου, για λόγους που κανένας δεν μπορεί να καταλάβει. Η αλήθεια αποκαλύπτεται στον Harry όταν ο άγνωστος προστάτης του σκοτώνεται και του χαρίζει ένα κομμάτι των αναμνήσεών του.
Η αλαζονεία του Voldemort εκείνη τη βραδιά του Halloween άλλαξε την ιστορία και μ' ένα δεύτερο -πιο έμμεσο- τρόπο, δημιουργώντας έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του Harry Potter, χωρίς ο τελευταίος να έχει ιδέα για τον -ανέλπιστο- φύλακα άγγελό του.



- After all this time?
- Always.

31 Οκτωβρίου 1991. Στο μάθημα των Ξορκιών, οι μικροί μαθητές του Hogwarts διδάσκονται το ξόρκι ανύψωσης Wingardium Leviosa. Η ακαδημαϊκή έφεση της Hermione γίνεται στόχος πειραγμάτων από τους συμμαθητές της, με αποτέλεσμα η πρώτη να πληγωθεί βαθιά και να κλειδωθεί απαρηγόρητη στις γυναικείες τουαλέτες. 
Το ίδιο βράδυ, η αποκριάτικη γιορτή διακόπτεται απότομα όταν ένας πανικόβλητος Quirrell, πριν σωριαστεί λιπόθυμος, φωνάζει ότι ένας ορεινός καλικάντζαρος έχει εισβάλει στα μπουντρούμια του κάστρου. Στην πραγματικότητα, ήταν ο ίδιος ο καθηγητής, δρώντας υπό τις εντολές του λόρδου Voldemort, που τρύπωσε το επικίνδυνο μαγικό πλάσμα στο κάστρο. Η γιορτή τελειώνει άρον-άρον και οι μαθητές οδηγούνται πίσω στους κοιτώνες τους. Οι Harry και Ron συνειδητοποιούν ότι η Hermione δεν έχει ιδέα για τον καλικάντζαρο και σπεύδουν στις τουαλέτες να την προειδοποιήσουν. Εκεί έχουν μια απρόσμενη συνάντηση με τον καλικάντζαρο. Τα αγόρια σώζουν τη μικρή μάγισσα -χρησιμοποιώντας το ανυψωτικό ξόρκι που αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ τους το ίδιο πρωί.
Μια νέα φιλία γεννιέται και οι δύο γίνονται για πάντα τρεις, δημιουργώντας τον πυρήνα του Στρατού του Dumbledore, αλλάζοντας μοιραία τον ρου της ιστορίας. Από εκείνη τη στιγμή, η "σπουδαιότερη μάγισσα της γενιάς της" γίνεται αχώριστη φίλη και πολύτιμος σύμμαχος στο πλευρό του Harry Potter.

31 Οκτωβρίου 1992. Στο δεύτερο έτος, οι φήμες έλεγαν ότι ο Dumbledore προσέλαβε ένα συγκρότημα σκελετών για το αποκριάτικο φαγοπότι. Βέβαια, οι τρεις φίλοι δεν παρέστησαν στη γιορτή Halloween του Hogwarts, αλλά αντίθετα βρέθηκαν στα 500α γενέθλια θανάτου του Σχεδόν-Ακέφαλου-Nick. Το πάρτι έλαβε χώρα σ' ένα από τα πιο ευρύχωρα μπουντρούμια του κάστρου και η λίστα των καλεσμένων αποτελείτο κυρίως από φαντάσματα. 
Παράλληλα, ενώ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ημερολογίου του Tom Riddle, η Ginny υπακούει στις εντολές του πρώτου Πεμπτουσιωτή και ανοίγει την Κάμαρα με τα Μυστικά, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ο βασιλίσκος που είχε κρύψει εκεί ο λόρδος Voldemort στα νιάτα του και να μαρμαρώσει το πρώτο του θύμα μετά από χρόνια: τη Mrs Norris, τη γάτα του επιστάτη Argus Filch. Η απουσία των Harry, Ron και Hermione από τη μεγάλη τραπεζαρία προκαλεί υποψίες στον Filch, που πιστεύει ότι οι τρεις φίλοι είναι αναμεμιγμένοι με το μαρμάρωμα της αγαπημένης του γάτας.

31 Οκτωβρίου 1993. Όταν ο Harry ήταν τριτοετής στο Hogwarts, η πρώτη επίσκεψη των μαθητών στο Hogsmeade είχε κανονιστεί για την ημέρα του Halloween. Σε αυτή την εκδρομή δεν παρέστη ο Harry, καθώς -όπως ήταν αναμενόμενο- δεν κατάφερε να πείσει τον θείο του Vernon να υπογράψει την άδεια.


« Έφτασε η στιγμή για το πρώτο σαββατοκύριακο στο Χόγκσμιντ », του είπε ο Ρον και του έδειξε μια ανακοίνωση στον παλιό, στραπατσαρισμένο πίνακα ανακοινώσεων. « Τέλη Οκτωβρίου, στη γιορτή του Χάλοουιν ». 


Το ίδιο βράδυ, κατά τη διάρκεια της αποκριάτικης γιορτής -που ήταν ταυτόχρονα και η ημέρα της επετείου του θανάτου των James και Lily- ο Sirius Black καταφέρνει να τρυπώσει στο Hogwarts -χρησιμοποιώντας το πέρασμα που ένωνε την Καλύβα που Ούρλιαζε με την Ιτιά που Δέρνει, ένα από τα μυστικά περάσματα το κάστρου που τόσο καλά γνώριζε η παρέα των Marauders όταν ήταν μαθητές- και αποπειράται να εισβάλει στον πύργο του Gryffindor με σκοπό να σκοτώσει τον -μεταμορφωμένο σε Scabbers- Peter Pettigrew. 
Ο Sirius ήθελε να εκδικηθεί τον Pettigrew για την προδοσία του που οδήγησε στο θάνατο των αγαπημένων του φίλων αλλά κυρίως για την παγίδα που του έστησε, ενοχοποιώντας τον για την προδοσία των Potter, τη δολοφονία 12 Muggle καθώς και τη δική του -στημένη- δολοφονία. Ο Sirius στάλθηκε δίχως δίκη έγκλειστος στο Azkaban για τα υποτιθέμενα εγκλήματά του, όπου και πέρασε 12 ολόκληρα χρόνια, μέχρις ότου κατάφερε να αποδράσει(ήταν ο μόνος μάγος που κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή των μάγων).
Ο Sirius Black δε γνωρίζει το μυστικό σύνθημα και η Χοντρή Κυρία δεν του επιτρέπει την είσοδο στον κοιτώνα του Gryffindor. Απελπισμένος καθώς είναι -και πολύ κοντά στα πρόθυρα της τρέλας- εξοργίζεται και ξεσκίζει με μανία το πορτραίτο της Χοντρής Κυρίας, με αποτέλεσμα η κάτοικος του πορτραίτου να τρέχει πανικόβλητη να κρυφτεί σε άλλους πίνακες στο κάστρο. Ο Peeves, το θορυβώδες poltergeist του Hogwarts, πληροφορεί τον Dumbledore ότι ήταν ο Sirius που επιτέθηκε στο πορτραίτο. Σύσσωμοι οι μαθητές του Hogwarts μεταφέρονται στη μεγάλη τραπεζαρία, όπου -για λόγους ασφαλείας- περνούν τη νύχτα. Η Χοντρή Κυρία βρίσκεται τελικά σ' ένα χάρτη στο 2ο όροφο, ενώ ο Sirius παραμένει άφαντος.
Ενώ ο Filch αναλαμβάνει να επισκευάσει το πορτραίτο, τη Χοντρή Κυρία αντικαθιστά ο Sir Cadogan με το χοντρό γκρίζο πόνι του, μια φιλόνικη δονκιχωτική καρικατούρα που « περνούσε το μισό χρόνο του προκαλώντας τον κόσμο σε μονομαχία, ενώ τον άλλο μισό επινοούσε γελοία και περίπλοκα συνθήματα, τα οποία άλλαζε δύο φορές τη μέρα ». Ήταν ο μόνος που είχε το θάρρος να προσφερθεί εθελοντικά, καθώς όλοι οι άλλοι πίνακες ήταν φοβισμένοι από την επίθεση του Black.


31 Οκτωβρίου 1994. Η τελευταία φορά που η γιορτή του Halloween αποτέλεσε ορόσημο για τη ροή της ιστορίας του Harry Potter ήταν στο τέταρτο βιβλίο της σειράς, τη χρονιά που στο Hogwarts έλαβε χώρα το Τρίαθλο Μαγείας, το μαγικό πρωτάθλημα μεταξύ των τριών μεγαλύτερων μαγικών σχολείων της Ευρώπης: το Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry(που εδρεύει στα Highlands της Σκωτίας), το Durmstrang Institute(που εδρεύει στο βορειότερο άκρο μιας εκ των Σκανδιναβικών χωρών, Νορβηγίας ή Σουηδίας) και το Beauxbatons Academy of Magic(που εδρεύει στα Πυρηναία Όρη, στη Νότια Γαλλία).
Από κάθε σχολείο επιλέγεται ένας πρωταθλητής (στο σύνολο τρεις διαγωνιζόμενοι) που αγωνίζεται σε τρεις άθλους σχεδιασμένους να θέσουν σε δοκιμασία τη μαγική επιδεξιότητα, την ευφυΐα και το θάρρος των διαγωνιζομένων.
Το Τρίαθλο Μαγείας διακόπηκε μετά το 1792 λόγω της υψηλής θνησιμότητας των πρωταθλητών. Το 1994 οι διευθυντές των τριών σχολείων αποπειράθηκαν να αναβιώσουν το Τρίαθλο Μαγείας, λαμβάνοντας υψηλά μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποτρέψουν πιθανούς θανάτους. Ένα από αυτά τα μέτρα ασφαλείας ήταν η απαγόρευση σε ανήλικους -κάτω των 17 ετών- μάγους να δηλώσουν συμμετοχή στο Τρίαθλο.
Το Τρίαθλο Μαγείας του 1994 είναι διάσημο αφενός για την ανάδειξη -για πρώτη φορά στην ιστορία του- τεσσάρων διαγωνιζομένων πρωταθλητών, αλλά κυρίως για την τραγωδία στην οποία κατέληξε: το φόνο του Cedric Diggory και την αναγέννηση του λόρδου Voldemort.



Μετά το δείπνο του Halloween, την αμέριστη προσοχή των παρευρισκομένων είχε τραβήξει επάνω του το Κύπελλο της Φωτιάς, το οποίο και θα "κλήρωνε" τα ονόματα των τριών πρωταθλητών που θα αγωνίζονταν στους τρεις -για πολλούς μάγους ανέφικτους- μαγικούς άθλους. Το πρώτο όνομα που βγήκε μέσα από τις κυανές φλόγες του Κυπέλλου της Φωτιάς ήταν του Viktor Krum, που εκπροσωπούσε το Durmstrang, με δεύτερη τη Fleur Delacour της μαγικής ακαδημίας Beauxbatons. Το Κύπελλο ολοκλήρωσε την κλήρωση των πρωταθλητών με τον τρίτο εκπρόσωπο, τον επιμελητή του Hufflepuff και αρχηγό της ομάδας Quidditch του κοιτώνα του, Cedric Diggory ως τον πρωταθλητή του Hogwarts. Οι τρεις πρωταθλητές αποχώρησαν από την αίθουσα και πήγαν να λάβουν περαιτέρω οδηγίες.
Τότε, προς έκπληξη όλων, το Κύπελλο έβγαλε έναν απρόσμενο τέταρτο πρωταθλητή, τον -ανήλικο- Harry Potter, όπως ακριβώς το είχε σχεδιάσει ο Barty Crouch Jr.Ο Harry βρέθηκε στην ίδια κατάσταση σοκ με τους υπόλοιπους συμμαθητές του, καθώς το προστατευτικό ξόρκι που είχε τοποθετηθεί γύρω από το Κύπελλο ήταν σχεδιασμένο ώστε να είναι απροσπέλαστο από ανήλικους μάγους(χαρακτηριστικό είναι το πάθημα των διδύμων Fred και George Weasley όταν προσπάθησαν να ξεγελάσουν το μαγικό "φράχτη") για να τους αποτρέψει να δηλώσουν συμμετοχή στο επικίνδυνο Τρίαθλο. Καθώς το όνομά του κληρώθηκε από το Κύπελλο κανείς δεν μπορούσε να αναστρέψει την επιλογή του, ούτε υπήρχε κάποιος κανονισμός που να ακυρώνει τη συμμετοχή του (ο περιορισμός για τους ενήλικους ήταν απλώς ένα μέτρο ασφαλείας που έλαβαν εκείνη τη χρονιά οι διοργανωτές). 
Έτσι, ο 14χρονος τότε Potter αγωνίστηκε κανονικά στο Τρίαθλο Μαγείας, το οποίο και θα κέρδιζε από κοινού με τον έτερο πρωταθλητή του Hogwarts Cedric Diggory, αν η τελική δοκιμασία δεν ήταν η προσχεδιασμένη παγίδα που θα οδηγούσε στην αναγέννηση του λόρδου Voldemort και την εν ψυχρώ δολοφονία του "παρείσακτου" Cedric
Το αρχαίο τελετουργικό που εκτέλεσε ο Pettigrew, απαιτούσε τα οστά του πατέρα, τη σάρκα του υπηρέτη και το αίμα του εχθρού, ώστε να επιστρέψει πλήρως στη ζωή ο Voldemort, που μέχρι τότε ήταν απαγκιστρωμένος στον κόσμο των ζωντανών χάρη στους Πεμπτουσιωτές του. Αναγεννημένος μέσα από το αίμα του Harry Potter, ο Voldemort κατάφερε να αναιρέσει την αρχαία μαγεία της αυτοθυσίας της Lily, το μαγικό που από την 31η Οκτώβριου 1981, από τη βραδιά του Halloween το 1981, προστάτευε τον Harry από το άγγιγμα του σκοτεινού μάγου. 

Η βραδιά του Halloween του 1994 έδρασε καταλυτικά ώστε η ιστορία να λάβει νέα κατεύθυνση, πιο "σκοτεινή". Τα παιδικά παιχνίδια τέλειωσαν, αυτός είναι ένας πόλεμος ενηλίκων και παιδιών που μεγάλωσαν νωρίς... Με τον επίλογο του τέταρτου βιβλίου μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον Δεύτερο Μαγικό Πόλεμο, που έληξε με τη μάχη του Hogwarts ανάμεσα στο Στρατό του Dumbledore και των Θανατοφάγων του λόρδου Voldemort. Στην ολοκληρωτική νίκη του "Αγοριού που σώθηκε" ενάντια στον Άρχοντα του Σκότους.



Όλως παραδόξως, στα επόμενα βιβλία -και μετά την αναγέννηση του λόρδου Voldemort- δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα αξιόλογο την ημέρα της γιορτής του Halloween. Μετά την κορύφωση του συμβολισμού του στο τέταρτο βιβλίο, το Halloween μοιάζει να χάνει ξαφνικά τη μοιραία επίδρασή του στην ιστορία του Harry Potter. 
Αξιοπερίεργο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η επόμενη φορά που ασχολούμαστε με "Hallows" είναι οι Deathly Hallows, οι Κλήροι του Θανάτου, κύριος των οποίων γίνεται Harry στο έβδομο βιβλίο. Τυχαίο;



* Τη βάση γι' αυτό το άρθρο, αποτέλεσε το Harry Potter Wiki.

2 σχόλια:

  1. Καλημερα Λιζακι!
    Δεν ειμαι φιλη της σειρας αυτης, αλλα πραγματικα θαυμαζω την ορεξη σου να κατσεις να γραψεις οοοοολα αυτα!!!!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Χαλογουιν έπαιξε μεγάλο ρόλο στα βιβλία <3

    Αχ πάλι συγκινήθηκα διαβάζοντας το θάνατο της Λίλυ και την ιστορία του Σνέιπ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή