Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Και οι δυναμικές γυναίκες κλαίνε



Για σένα γράφω κορίτσι μου.

Για σένα που έχεις τσαμπουκά και μπέσα στην καθημερινότητά σου, που μπορείς να παίξεις στα δάκτυλα ανθρώπους και ανθρωπάκια που είσαι ή θα είσαι η επαγγελματικά καταξιωμένη. Για σενα που τελικά κλείνεις την πόρτα του σπιτιού σου, μπαρκάρεις την δύναμή σου στο κομοδίνο και γίνεσαι αδύναμο παιδί.

Ας το πάρουμε από την αρχή. Τι εντύπωση δίνεις;

Φαίνεται να μπορείς να γίνεις το επίκεντρο σε μια παρέα. Έχεις ώριμο χιούμορ. Έχεις ταμπεραμέντο που θαυμάζουν οι γύρω σου. Είσαι προσγειωμένη αλλά μπορείς να απογειώσεις τους πάντες σε δευτερόλεπτα.

Συνήθως είσαι χωρίς σχέση γιατί ήσουν δυναμική στο να ρίξεις το αρσενικό σου, αλλά δεν τα έβγαλε τελικά πέρα μαζί σου.

Δεν κλαις μπροστά στους φίλους, στους γονείς ή στα παιδιά σου. Θα τους τρομάξει ο τσαλακωμένος εαυτός γιατί σε έμαθαν να τους κρατάς το χέρι αλλά εσένα να μη στο κρατά κανείς.

Εσένα φαίνεται ότι πρέπει να σε φοβούνται ή να σε σέβονται.

Είσαι εσύ για την οποία φτιάχτηκαν τα προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Είσαι εσύ που σου αφιέρωσαν χιλιάδες τραγούδια, στίχους, βιβλία ολόκληρα.

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν ερωτεύεσαι ή αν ερωτεύεσαι δεν πέφτεις στα τάρταρα μετά το χωρισμό. Άλλοι λένε πως εσύ θα ξεπεράσεις την κάθε δυσκολία, γι’ αυτό σε αφήνουν μόνη στο πρόβλημα. Ακόμα και οι γονείς σου δε συζητούν για τις δυσκολίες σου γιατί, εντάξει, εσύ θα τα καταφέρεις σε αντίθεση με τον αδελφό σου που είναι ευαίσθητο παιδί και θα τα βρει σκούρα.

Εσύ δεν φαίνεται να χρειάζεσαι αγκαλιά, ούτε χρήματα, ούτε κάποιον να σε βοηθήσει, ούτε οι συναισθηματισμοί σου αρέσουν.

Μια παρεξηγημένη έννοια είναι ο δυναμισμός σου κι αυτό εσύ το γνωρίζεις καλύτερα.

Η γυναίκα από την εποχή των σπηλαίων έμαθε να ανακατεύει το φαγητό ενώ κρατά ένα παιδί και φροντίζει άλλα τέσσερα, έμαθε να γίνεται προστάτης του σπιτιού από τα άγρια ζώα όταν ο άντρας έλειπε, έμαθε να παίρνει τις σημαντικότερες αποφάσεις από τα παρασκήνια. Γνωστή η ρήση ότι «πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα κρύβεται πάντα μια δυναμική γυναίκα». Πίσω όμως από τη δυναμική γυναίκα κρύβεται πάντα ο εαυτός της.

Ο λόγος μου σήμερα δεν αφορά τα εμφανή χαρακτηριστικά σου. Εδώ θα πούμε για τις αδύναμες στιγμές σου.

Τώρα που μιλάμε στο μεταξύ μας και δεν σε βλέπει κανείς, θα σου θυμίσω ότι ερωτεύτηκες, έπεσες και στα τάρταρα, έκλαψες που σε πρόδωσαν, χάθηκες μέσα σε ένα πρόβλημα που είχες, συνάντησες λαβύρινθους, στεναχωρήθηκες, χρειάστηκες την αγκαλιά και τον φίλο να σε στηρίξει κι έγινες και ρομαντική πολλές φορές.

Το βράδυ, μετά από μια δύσκολη μέρα, βλέπεις τον εαυτό σου να γίνεται πιο αδύναμος από ποτέ.

Όμως συνειδητοποιείς ότι κανένας ώμος δεν είναι εκεί να γύρεις κι ας είσαι εσύ ο ώμος πολλών.

Ακούς ένα τραγούδι που σου θυμίζει πονεμένες περασμένες καταστάσεις και είτε κλαίς με λυγμούς είτε αλλάζεις τραγούδι γιατί, είπαμε, δε λυγίζεις. Κάνεις πέρα ανθρώπους από τη ζωή σου, τους απομακρύνεις γιατί δε φέρθηκαν σωστά κι αυτοί επιβεβαιώνουν τη σκληρή προσωπικότητά σου.

Δε θα μάθουν ποτέ ότι η απώλειά τους σε έχει γεμίσει με πληγές.

Διδάσκεις στα παιδιά σου να μάθουν να λένε την αλήθεια στα συναισθήματά τους μα εσύ δε λυγίζεις ποτέ μπροστά τους.

Γίνεσαι η σωστότερη συμβουλάτορας για τους άλλους, με τον εαυτό σου τα κάνεις μαντάρα.

Έχεις το δικαίωμα να κλαις, να πέφτεις, να σηκώνεσαι ή να σε σηκώνουν, να χάνεις την ισορροπία σου, να γίνεσαι παράλογη, συναισθηματική, να θες τρυφερότητα. Έχεις το δικαίωμα η παρτίδα σου να έχει αδύναμα φύλα.

Δεν φτιάχνεις τις περιστάσεις της ζωής, φτιάχνεις όμως τον τρόπο που τις χειρίζεσαι. Αν είσαι ανεξάρτητη, φιλόδοξη και διεκδικείς αυτό που θες δε σε κάνει σκύλα. Εξάλλου μπορούν να σε αντέξουν μόνο λίγοι και μοναδικοί κι αυτό είναι προτέρημα.

Ένας φίλος μου είπε μια έξυπνη ατάκα κάποτε «Δεν μπορούν όλοι οι άντρες να οδηγούν ferrari». Μπορούν να την αγοράσουν αν έχουν το κεφάλαιο αλλά μπορούν να την οδηγήσουν αν δεν έχουν τα προσόντα; Αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού σημαίνει χρήμα, σημαντικές δεξιότητες οδήγησης, σημαίνει ασφάλειες, κυκλοφορίες, status και image. Όπου ferrari βάλε δυναμική γυναίκα. Μπορούν όλοι οι άντρες να έχουν και να διατηρήσουν μια σχέση με δυναμική γυναίκα;

Αν τύχει, δυναμική γυναίκα, και βρεθείς σε στιγμή αδυναμίας, να θυμάσαι πως τη ζωή είσαι ταγμένη να τη φτιάχνεις με καϊμάκι. Βάλε το μπρίκι στη φωτιά και κάλεσέ με να σου θυμίσω ότι το να κλαις είναι η δύναμή σου να αισθάνεσαι.

Πηγή: Pillowfights

3 σχόλια:

  1. "Αν τύχει, δυναμική γυναίκα, και βρεθείς σε στιγμή αδυναμίας, να θυμάσαι πως τη ζωή είσαι ταγμένη να τη φτιάχνεις με καϊμάκι. Βάλε το μπρίκι στη φωτιά και κάλεσέ με να σου θυμίσω ότι το να κλαις είναι η δύναμή σου να αισθάνεσαι."

    Και θα πρεπει να χαίρεσαι που έχεις αυτή τη δύναμη, λέω εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ξέρουμε καλά πώς είναι να συσσωρεύονται όλα μέσα μας και να μη μπορούμε να ξεσπάσουμε...

      Διαγραφή