Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Φίλα με ακόμα...

Φίλα με ακόμα...


Μ' έπιασε ένα ρομαντικό και νοσταλγικό mood αυτές τις μέρες. Είχα όρεξη να δω ρομαντικές ταινίες. Σκεφτόμουν τα φιλιά και συγκινήθηκα. Κι είχα την ανάγκη εκείνη τη στιγμή να με φιλήσει κάποιος. Κι αφού το μόνο αρσενικό σε ακτίνα 10 μέτρων από εμένα ήταν ο γάτος μου και λεφτά να βγούμε δεν είχαμε, αποφάσισα να γράψω μια ανάρτηση για τα καλύτερα κινηματογραφικά φιλιά και να φτιάξω το δικό μου top20.

20. The Way We Were
Μπορεί η Katie και ο Hubbell να μην ανταλλάσσουν κάποιο ιδιαίτερο φιλί(για την ακρίβεια ένα χάδι στα μαλλιά είναι η πιο συγκινητική σκηνή όλης της ταινίας), αλλά όλα τους τα φιλιά είναι μοναδικά. Εκτός αυτού, η Katie είναι ο κινηματογραφικός χαρακτήρας με τον οποίο ταυτίζομαι πιο πολύ. Δεν μπορούσα να τους αφήσω εκτός.


19. The Adjustment Bureau
Ένα φιλί μπορεί ν' αλλάξει τη μοίρα.. Μ' αρέσει η ιδέα. 



18. A Walk To Remember
Το φιλί του Landon και της Jamie στο πρώτο τους ραντεβού. Μετά από ένα πολύ όμορφο διάλογο(“-I might kiss you -I might be bad at it -It's not possible”). Μου αρέσει αυτή η ταινία. Σε πάει πίσω στην χαμένη αθωότητα και τον πλατωνικό έρωτα. Στην αγνότητα του έρωτα.Σου θυμίζει τους δικούς σου πλατωνικούς έρωτες.


17. Bridget Jones' Diary
Αυτό το φιλί είναι περισσότερο κωμικό, παρά ρομαντικό. Η Bridget -με το βρακί- κυνηγάει τον Mark στο δρόμο ενώ χιονίζει. Όλα αυτά γιατί νομίζει ότι έχει φύγει θυμωμένος -αφού διάβασε το ημερολόγιο της- ενώ στην πραγματικότητα έχει πάει να της αγοράσει ένα καινούριο ημερολόγιο.

16. P.S. I Love You
Το πρώτο φιλί του Gerry και της Holly. Ε όταν ένας άντρας σαν τον Gerry(Gerard Butler) φιλάει μια -άβγαλτη- κοπέλα και της λέει ότι αυτό είναι “ανδρική δουλειά” όσο να 'ναι σε αναστατώνει. Πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη ταινία, με τη συγκεκριμένη ιστορία. Με ένα κλασικό Ιρλανδικό φόντο.


15.
Pretty Woman
Ο “πρίγκηπας” Edward αψηφά την υψοφοβία του και ανεβαίνει τη σκάλα κινδύνου για να 
σώσει τη Vivian από τον πύργο της και να φύγουν μαζί. Φιλιούνται ακριβώς εκεί. Ναι, το “i don't kiss on the mouth” γίνεται ένα παθιασμένο φιλί.


14.
Spiderman
Ε τι να πούμε πια γι' αυτό το φιλί; Είναι πλέον ένας μύθος του σύγχρονου κινηματογράφου. Βροχή, σούπερ ήρωας σώζει κοπέλα, Spiderman κρέμεται ανάποδα, Mary Jane σηκώνει τη μάσκα του μέχρι τη μέση -αποκαλύπτει τα χείλη του, ανάποδο φιλί. Μια σκηνή που διακωμώδησαν στη νεανική σειρά The O.C.


13.
Love Story
Νομίζω ένα από τα πιο σπαρακτικά φιλιά στην ιστορία του κινηματογράφου είναι το τελευταίο φιλί του Oliver και της Jennifer. Η γυναίκα που του έμαθε ότι “Love means never having to say you're sorry” πεθαίνει. Ο Oliver φιλά το χέρι της ετοιμοθάνατης Jennifer και μετά από λίγο ξαπλώνει δίπλα της -όπως του ζητά εκείνη- και την αγκαλιάζει. Είναι η τελευταία τους σκηνή μαζί.







12.
Roman Holiday
Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω προλάβει ακόμη να δω αυτή την ταινία. Έχω, όμως, δει τη σκηνή του αποχαιρετισμού. Και είναι πολύ συγκινητική. Και το φιλί της Audrey Hepburn και του Gregory Peck υπέροχο. Γεμάτο πάθος. Λες και διψούν τα χείλη τους να ενωθούν.


11.
The Phantom of the Opera
Το φάντασμα εκβιάζει την Kristin να διαλέξει είτε αυτόν είτε το θάνατο του Raul. Εκείνη επιλέγει το φάντασμα για να σώσει τον Raul. Φιλιούνται με τη μουσική υπόκρουση του Andrew Lloyd Webber. Το φάντασμα συγκινείται και την αφήνει να φύγει μαζί με τον Ραούλ. Όλες απογοητευμένες φωνάζουμε “άσε τον Raul και μείνε με το φάντασμα”.


10.
Love me if you dare
Εκείνο το πρώτο φιλί -με την παιδική τους αθωότητα- σηματοδοτεί την αρχή του αρρωστημένου τους παιχνιδιού. 
Cap ou pas cap...?



9.
Casablanca
Όλα τα φιλιά του Humphrey Bogart και της Ingrid Bergman σε αυτή την ταινία θεωρούνται κλασικά. Αλλά η φράση “kiss me as if it were the last time” κάνει αυτό το φιλί μοναδικό. Κι αναστενάζουμε γιατί εμείς δεν “θα έχουμε το Παρίσι” ποτέ.



8.
Gone with the wind
Ο Rhett κάνει πρόταση γάμου στη Scarlett με φόντο τη φλεγόμενη Ατλάντα. Τη ρίχνει πίσω -σαν να χορεύουνε ταγκό. Ο κόκκινος απ' τις φλόγες ουρανός ανακατεύεται με τα μαλλιά της. Είναι ο ίδιος άντρας που σε κάποια άλλη στιγμή της λέει “You should be kissed, and often. And by someone who knows how” κι εμείς αναστενάζουμε.


7.
Romeo and Juliette
Ένα απαγορευμένο φιλί. Τα χείλη του Ρωμαίου -σαν δύο ντροπαλοί προσκυνητές- πεθαίνουν ν' αγγίξουν τα χείλη της “αγίας” Ιουλιέτας. Λέει ο Ρωμαίος: “my lips two blushing pilgrims ready to stand, to smooth that rough touch with a gentle kiss”. Κι αφού τη φιλήσει μια φορά και καταλήξουν ότι το φιλί αυτό ήταν αμαρτωλό ζητά το αμάρτημα του πίσω(“give my sin again”). Καμιά αγάπη δε γράφτηκε με τόσο όμορφα λόγια.



6.
Lady and Tramp
Δεν είναι τυχαίο ότι το ίσως πιο αγαπημένο φιλί του κινηματογράφου ανήκει σε ταινία κινουμένων σχεδίων Disney. Ένα κόκερ σπανιέλ η Λαίδη κι ένας ημίαιμος αδέσποτος ο Αλήτης μοιράζονται αυτό το φιλί. Η Λαίδη και ο Αλήτης τρώνε μια τεράστια μακαρονάδα με μπόλικους κεφτέδες, στο πίσω μέρος ενός ιταλικού ρεστοράν, σ' ένα γλυκό τραπεζάκι με καρό τραπεζομάντηλο κι ένα κερί, ενώ ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου τραγουδά τη Bella Notte(=όμορφη νύχτα). Ενώ ρουφάνε το ίδιο μακαρόνι οι μουσούδες τους συναντιούνται -σαν να φιλιούνται. Η ντροπαλή Λαίδη γυρίζει από την άλλη και ο Αλήτης της σπρώχνει τον τελευταίο κεφτέ. Ποιος είπε ότι τα κινούμενα σχέδια δεν είναι ρομαντικά;


5.
From here to eternity
Άλλη μια ταινία που -δυστυχώς- δεν έχω δει ακόμη. Αλλά το υγρό φιλί της Deborah Kerr και του Burt Lancaster στην παραλία είναι ένα από τα πιο κλασικά φιλιά του κινηματογράφου. Κι ύστερα λέει στον εραστή της “I never knew it could be like this. Nobody ever kissed me the way you do”. Αχ...


4.
The bodyguard
Η Rachel αποχαιρετά τυπικά τον τέως σωματοφύλακά της Frank -αφού στο μεταξύ έχει μπει μπροστά της κι έχει φάει μια σφαίρα για να την προστατεύσει- και μπαίνει στο αεροπλάνο. Ακούγονται οι πρώτοι στίχοι του “I will always love you”. Το αεροπλάνο ξεκινά. Η Rachel φωνάζει να σταματήσουν το αεροπλάνο. Κατεβαίνει τρέχοντας. Πέφτει στην αγκαλιά του. Η Whitney Houston και ο Kevin Costner φιλιούνται με πάθος. Με μια υπέροχη μουσική υπόκρουση με τη μαγικής φωνή της Whitney.


3.
Breakfast at Tiffany's
Η Holly και ο Paul είναι επιτέλους μαζί. Ρίγη συγκίνησης όταν η Audrey Hepburn και ο George Peppard φιλιούνται στη βροχή(πολύ μας αρέσουν τα υγρά φιλιά) με το γάτο στη μέση, ενώ από πίσω ακούγεται το moon river.


2.
Titanic
Ο Jack ανεβάζει την Rose στην πλώρη του Τιτανικού. Αυτή ανοίγει τα μάτια. “I'm flying” του λέει και φιλιούνται παθιασμένα στην πλώρη με τη μελωδία του "my heart will go on" να παίζει. Μετά ακολουθεί η σκηνή που τη ζωγραφίζει και λίγο αργότερα η ερωτική τους σκηνή. Πιο παθιασμένη ερωτική σκηνή από εκείνη δεν έχω δει. Αλλά αυτή η ανάρτηση είναι για φιλιά, οπότε πιάνουμε το φιλί του Leonardo di Caprio και της Kate Winslet στην πλώρη. Ένα φιλί ρομαντικό αλλά και αισθησιακό ταυτόχρονα. Όπως καθετί στην ταινία μαγικό.


1.
The Notebook 
Ξέρω τι θα μου πείτε. Τόσες κλασικές ταινίες της δεκαετίας του 50 υπάρχουν -με αξέχαστα φιλιά- κι εσύ βάζεις πρώτη μια ταινία του 2003; Ναι, λοιπόν, γιατί χωρίς αμφιβολία το καλύτερο φιλί στην ιστορία του κινηματογράφου είναι το φιλί στη βροχή του Ryan Gosling και της Rachel McAdams στο Ημερολόγιο. Και μόνο από τεχνική άποψη να το δείτε, είναι το πιο εντυπωσιακό φιλί ever. Εγώ, όμως, στέκομαι και στην ιστορία. Μετά από μια βαρκάδα στη λίμνη, αρχίζει να βρέχει δυνατά κι ενώ μέχρι εκείνη μιλάνε “φιλικά” εκείνη τη στιγμή μιλάνε ξεκάθαρα. Η Allie ρωτάει τον Noah γιατί δεν της έγραψε. Ότι τον περίμενε 7 χρόνια. Ότι για εκείνη δεν είχε τελειώσει. Εκείνος της λέει ότι της έγραψε 365 γράμματα. Ότι της έγραφε κάθε μέρα για ένα χρόνο. Ότι δεν είχε τελειώσει. Ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει. Και μόλις λέει το “it still isn't over” τη σηκώνει στα χέρια του και τη φιλά στη βροχή. Αχ.


Και ολόκληρη η σκηνή σε HD:

Αυτό ήταν το top20 των πιο αγαπημένων κινηματογραφικών φιλιών. Είναι φυσικά και πολλά άλλα αξέχαστα φιλιά που θα χρειαζόμασταν μέρες ολόκληρες για να τα βάλουμε σε λίστα. Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω:
My girl(το αθώο πρώτο φιλί δύο παιδιών), Victor/Victoria(όταν ένας ομοφυλοφοβικός λέει “i don't care if you're a man” και τη φιλάει, το κάνει κομμάτι ξεχωριστό), Ghost(το φιλί του αποχαιρετισμού), Notting Hill(ένα φιλί στο μάγουλο αφού του λέει “i'm also just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her”), Pride and Prejudice(η Elisabeth φιλά το χέρι του Mr Darcy), Atonement(το φιλί στη βιβλιοθήκη), My Blueberry Nights(το ανάποδο φιλί), When Harry met Sally(Παραμονή Πρωτοχρονιάς φιλιούνται κι είναι επιτέλους μαζί μετά από τόσα χρόνια), Daredevil(φιλιούνται στη βροχή, το μόνο μέρος που ο τυφλός Daredevil μπορεί να δει την Electra), Great Expectations(το φιλί στη βρύση, το πείραγμα που άρχισε άλλο ένα αρρωστημένο παιχνίδι), Dirty Dancing(Η Baby χορεύει και μαλώνει τον Johny όταν την προκαλεί ερωτικά...και κάπως έτσι ο μαθητής γίνεται δάσκαλος) και πολλά άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου