Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

10 movies for 'You'

10 ταινίες για σένα, αν είσαι φαν της σειράς 'You'


Η τηλεοπτική σειρά "You" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που χαρακτηρίζεται από σκοτεινή θεματολογία, κλιμακούμενο σασπένς, κι ένα γοητευτικό πρωταγωνιστή που ήρθε για να στοιχειώσει τα όνειρά μας.

Πρωταγωνιστής στο ρόλο Joe Goldberg είναι ο -γνωστός από το Gossip Girl- Penn Badgley. Ο δεύτερος κύκλος της σειράς "ανέβηκε" στο Netflix τα Χριστούγεννα του 2019, συγκλονίζοντας το κοινό της γι' ακόμη μια φορά.

Καθώς αναμένουμε τον τρίτο κύκλο του "You", ας δούμε μία λίστα ταινιο-προτάσεων για να μας κρατήσουν συντροφιά, μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ανακοίνωση στα προσεχώς.


* ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS *


1. Όπως το "You", η ταινία "Ingrid Goes West" (2017) ρίχνει μία μοναδική -και ανατριχιαστική-  ματιά στον κίνδυνο που ελοχεύει στα social media.


Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του "You", που προκαλεί ταύτιση και συνάμα τρόμο, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χαρακτήρες κάνουν χρήση των social media, διευκολύνοντας έτσι τον Joe να παρακολουθήσει online την κάθε κίνηση της Beck.

Ομοίως, ο ομότιτλος χαρακτήρας του "Ingrid Goes West" αποκτά τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και να εισβάλει στη ζωή του Instagram-ικού της ειδώλου, Taylor Sloane (Elizabeth Olsen), κάνοντας χρήση των social media.

Η Ingrid Thorburn (Aubrey Plaza), η οποία έχει ιστορικό ψυχικών διαταραχών, μετακομίζει στο Los Angeles, παρακολουθεί την Taylor, και την εξαπατά παρουσιάζοντάς της μία ψευδή -μα όλως διόλου αληθοφανή- online persona.


2. Το "Gone Girl" (2014) είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που επίσης βασίζεται σε βιβλίο.


Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Gillian Flynn, το "Gone Girl" εστιάζει στη ζωή του συγγραφέα Nick Dunne (Ben Affleck) και της συζύγου του, Amy (Rosamund Pike), οι οποίοι φαίνεται να απολαμβάνουν τον τέλειο γάμο.

Όταν, ωστόσο, η Amy εξαφανίζεται, ο Nick γίνεται ο νούμερο ένα ύποπτος, ενώ τα μέσα ζωγραφίζουν την εικόνα ενός ψυχοπαθούς. Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας το κοινό αναρωτιέται τι στ' αλήθεια συνέβη, και τι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα ο Nick και η Amy. 

Το "Gone Girl" θυμίζει το "You" σε τόνο και ατμόσφαιρα, καθώς πρόκειται για ένα αγωνιώδες θρίλερ, που θέτει σε αμφισβήτηση τις προθέσεις των ανθρώπων και υπογραμμίζει τις σκοτεινές προεκτάσεις του έρωτα.


3. Το "American Psycho" (2000) ακολουθεί ένα γοητευτικό και επιτυχημένο άντρα, ο οποίος διατηρεί τη διπλή ταυτότητα του κατά συρροήν δολοφόνου.


Όπως το "You," το "American Psycho" βασίζεται σε μυθιστόρημα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Christian Bale είναι ο Patrick Bateman — ένας χαρισματικός επενδυτής τη μέρα και serial killer τη νύχτα.

Η ταινία θυμίζει το "You" ως προς τον τρόπο κατά τον οποίο ο πρωταγωνιστής κρύβει τις ψυχοπαθείς του τάσεις από τους γύρω του, παρουσιάζοντας την εικόνα ενός γοητευτικού, ευφυούς και χαρισματικού άντρα. Στην πραγματικότητα, όμως, διαπράττει ανείπωτες πράξεις χωρίς καμία μεταμέλεια.

Επιπροσθέτως, και στα δύο έργα η αφήγηση δίνεται από την οπτική του πρωταγωνιστή, ρίχνοντας φως στις εσωτερικές διεργασίες της σκέψης του.


4. Το "The Boy Next Door" (2015) παρουσιάζει ένα γοητευτικό άντρα με επικίνδυνες κρυφές προθέσεις. 


Στο "The Boy Next Door," η Claire Peterson (Jennifer Lopez) είναι μία δασκάλα η οποία αναπτύσσει έναν απαγορευμένο δεσμό με τον νέο -19χρονο- γείτονά της, Noah Sandborn (Ryan Guzman).

Συνειδητοποιώντας ότι η σχέση αυτή είναι ανάρμοστη, η Claire προσπαθεί να βάλει τέλος, αλλά ο Noah δεν πρόκειται να το επιτρέψει.

Η ταινία ακολουθεί την αρρωστημένη εμμονή του για την Claire, αποκαλύπτοντας εσχάτως τη βίαιη πλευρά του. Ο χαρακτήρας του Noah θυμίζει σε πολλά σημεία εκείνον του Joe και, ομοίως με τη σειρά του Netflix, το "The Boy Next Door" αφήνει τους θεατές να σκέφτονται διπλά το ενδεχόμενο μίας νέας σχέσης.


5. Στο "One Hour Photo" (2002), ο υπάλληλος ενός φωτογραφείου κρύβει μία τρομακτική εμμονή για κάποιο από τους πελάτες του.


Ομοίως με την πλοκή του "You," ο πρωταγωνιστής του "One Hour Photo," Sy Parrish (Robin Williams), συναντά το αντικείμενο της εμμονής του στο χώρο εργασίας του.

Ο Sy, ο οποίος εργάζεται στο εμπορικό κέντρο εμφανίζοντας φωτογραφίες, αποκτά μια αρρωστημένη εμμονή για μία οικογένεια, για την οποία εμφανίζει φωτογραφίες εδώ και χρόνια. Όταν ανακαλύπτει ότι ο σύζυγος μπορεί να διατηρεί παράνομο δεσμό, η εμμονή του τον οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Ο Robin Williams αποθεώθηκε από τους κριτικούς για τη σκοτεινή του ερμηνεία, όπως και ο Penn Badgley που έλαβε θετικές κριτικές για τη δουλειά του στο ρόλο του Joe. Και οι δύο ρόλοι θεωρήθηκαν "έξω από τα νερά" των δύο ηθοποιών, καθιστώντας τις ερμηνείες τους ακόμη πιο εντυπωσιακές.


6. Το "Warm Bodies" (2013) συνδυάζει αφήγηση και μαύρη κωμωδία, κατά τρόπο παρόμοιο με το "You."


Εάν σας γοητεύει η ιδέα ενός τρομακτικά σκοτεινού, μα παραδόξως γοητευτικού, πρωταγωνιστή, τότε τότε το "Warm Bodies" πρέπει να μπεί στα προσεχώς της λίστας προβολών σας.

Το κωμόδραμα "Warm Bodies" είναι μία μετα-αποκαλυπτική ιστορία για ένα άνθρωπο, τη Julie (Teresa Palmer), και ένα zombie που ονομάζεται R (Nicholas Hoult), οι οποίοι μπλέκονται στον ιστό μιας απαγορευμένης και ασυνήθιστης σχέσης.

Αν και τείνει περισσότερο στην κωμωδία, σε αντίθεση με το "You, " η σκοτεινή θεματολογία και η περίεργη ρομαντική πλοκή, θέτουν στους θεατές το ίδιο ηθικό δίλημμα που τους απασχόλησε και για το ρόλο του Penn Badgley, Joe. 


7. Το "Single White Female" (1992) είναι μία κλασσική ταινία που εστιάζει σε μία ανατριχιαστική και επικίνδυνη εμμονή.


Η κλασική ταινία stalker, "Single White Female" διηγείται την ιστορία της Allison Jones (Bridget Fonda), μίας νεαρής γυναίκας που αναζητά συγκάτοικο, μετά το χωρισμό από τον αρραβωνιαστικό της. Βρίσκει τη Hedra Carlson (Jennifer Jason Leigh) και οι δυο τους σύντομα γίνονται φίλες.

Η φιλία αυτή, ωστόσο, αποδεικνύεται επικίνδυνη, όταν η Allison συνειδητοποιεί ότι η Hedra έχει μία τρομακτική εμμονή με το άτομό της.

Κατά τρόπο παρόμοιο με το "You", το "Single White Female" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο σε μυθιστόρημα που θίγει θέματα όπως η παρακολούθηση (stalking), η κρυφή ταυτότητα, και ο φόνος.

Αντιστοίχως, η ταινία μπορεί να επηρεάσει το κοινό, ώστε να είναι επιφυλακτικοί κάνοντας νέες γνωριμίες.

* Αξίζει να σημειωθεί και το remake του 2011, με τίτλο "The Roommate" στο οποίο πρωταγωνιστεί η πρώην συμπρωταγωνίστρια του Penn Badgley από το Gossip Girl, Leighton Meester, στο ρόλο της ψυχοπαθούς συγκατοίκου.


8. Στο "Red Eye" (2005) παρακολουθούμε την πρωταγωνίστρια να ερωτεύεται έναν επικίνδυνο άντρα, ο οποίος την είχε βάλει στόχο εξ αρχής.


Η Lisa Reisert (Rachel McAdams) βρίσκεται στη νυχτερινή πτήση (red-eye flight) επιστρέφοντας στο Miami, όπου γνωρίζει τον γοητευτικό και χαρισματικό Jackson Rippner (Cillian Murphy).

Η έλξη είναι αμοιβαία, και ενώ η Lisa σκέφτεται ότι ήταν η μοίρα που τους έφερε σε διπλανές θέσεις στο αεροπλάνο, σύντομα ανακαλύπτει ότι ο Jackson είχε προσχεδιάσει τα πάντα. Ο Jackson είναι στην πραγματικότητα τρομοκράτης, ο οποίος έχει απαγάγει τον πατέρα της Lisa, με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει ως πιόνι στην απόπειρα του να δολοφονήσει τον επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.


9. Η κλασική ταινία "Misery" (1990), που επίσης βασίζεται σε βιβλίο, παρουσιάζει την εμμονή της ψυχοπαθούς πρωταγωνίστριας για τον αγαπημένο της συγγραφέα.



Η σκηνή του "You", κατά την οποία ο Joe εξαναγκάζει την αιχμάλωτη Beck να γράψει το μυθιστόρημά της σε μία παλιά γραφομηχανή, ξυπνάει μνήμες από το "Misery".

Σε αυτή την κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Stephen King, η πρωην νοσοκόμα Annie Wilkes (Kathy Bates) κρατά αιχμάλωτο τον αγαπημένο της συγγραφέα, Paul Sheldon (James Caan), στην απομακρυσμένη της καλύβα.

Επιστρατεύοντας τρομακτικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένου του ανατριχιαστικού βασανισμού του, η Annie εξαναγκάζει τον Paul να γράψει το τελευταίο του μυθιστόρημα κατά τρόπο ο οποίος να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της.

Η ταινία είναι ιδανική για τους φανς του "You", καθώς η θεματολογία του περιλαμβάνει επικίνδυνες εμμονές, τρομακτικά βασανιστήρια και μία πρωταγωνίστρια που αγαπά τα βιβλία.


10. Το "Fear" (1996) είναι μία ταινία που έχει παρόμοια πλοκή με το "You."


Στην ταινία του 1996 "Fear," η έφηβη Nicole Walker (Reese Witherspoon) ερωτεύεται εναν μεγαλύτερό της, τον 20χρονο, David McCall (Mark Wahlberg).

Στην πρώτη τους συνάντηση, ο David μοιάζει να έχει όλο το πακέτο — γοητευτικός, χαρισματικός, συναρπαστικός — αλλά σύντομα αποκαλύπτεται η ψυχοπαθής του φύση. Ο πατέρας της Nicole, ο οποίος υποψιάστηκε τη σκοτεινή πλευρά του David από την πρώτη στιγμή, θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη νεαρή κόρη του.

Η πλοκή αυτού του θρίλερ θυμίζει έντονα το "You", όπου ένα ανυποψίαστο κορίτσι ερωτεύεται έναν φαινομενικά φυσιολογικό τύπο.Ο χαρακτήρας του Mark Wahlberg, David, είναι τόσο ελκυστικός, όσο και ο Joe του Penn Badgley και, όπως ο Joe, ο David δεν είναι αυτός που φαίνεται.


Πηγή: insider.com

1 σχόλιο: