Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Μεγάλωσα..

Ενήλικας μετά νευρωτικός...


Ένα ακόμη βράδυ με βρίσκει στο μπαλκόνι μου. Χαμένη στις σκέψεις μου. Ξεγυμνωμένη ψυχικά, φορώντας ακόμη συμβατικά ανθρώπινα ρούχα εξωτερικά. Ντυμένη μέχρι το λαιμό με ζεστά ρούχα. Προστατευμένη απ' το κρύο του αέρα. Το κρύο της ψυχής δε φεύγει. Εικόνα αντίθεσης και τραγικής ειρωνείας. Το λίγο του κόσμου και το πολύ του πόνου σε μια βραδιά απελπισίας. <<Δε σου μιλώ για βία, μιλάω για βιασμό>>. Μια βαθύτερη ανάγκη με σπρώχνει να "νοθεύσω" την κόκα κόλα μου με ουίσκι. Συνειδητοποιώ ότι μεγάλωσα. Έχω κλείσει τα 21 εδώ και μήνες(εξάμηνο σε 4 μέρες). Είμαι στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών μου. Από κάθε άποψη, σε όλο τον κόσμο, θεωρούμαι ενήλικας. Ενήλικας νευρωτικός. Κι όμως ακόμη με φωνάζουν "μικρή". Έχω μια ζωή μπροστά μου. Ναι, αλλά έχω και μισή ζωή πίσω μου.
Λένε ότι η εφηβεία είναι η πιο βίαιη ηλικία του ανθρώπου. Η πρώτη νιότη, με τα πρώτα ξεσπάσματα, όνειρα τρανά, μεγαλεπήβολα σχέδια, οι πρώτες επαναστάσεις. Πιο βίαιη, όμως, είναι η ενηλικίωση. <<Τα όνειρα σε σύνθλιψη, αργότερα η κατάθλιψη>>. Το μεταίχμιο. Εκείνη η λεπτή ακαθόριστη γραμμή ανάμεσα στο "είμαι νέος" και το "οι ευθύνες με αναγκάσουν να συνειδητοποιήσω ότι μεγάλωσα". Η στιγμή που παύεις να είσαι έφηβη, κι ας νιώθεις ακόμη μέσα σου έτσι. Το σημείο μηδέν. Ανάβω τσιγάρο. Άλλη μια βλαβερή συνήθεια. Μα άμα σου 'καψαν την καρδιά, τι να τα κάνεις τα πνευμόνια; Καίω τα σημάδια με καπνό και νικοτίνη. Ταξιδεύω. Στον καπνό σχηματίζονται όλες μου οι σκέψεις. Κουρέλια, συντρίμια και δάκρυα. Όνειρα. Βγαλμένα από μια ανύπαρκτη ουτοπία -άραγε να ζήσω ποτέ μια υπαρκτή;
Πετάω τη γόπα και μαζί της τη μελαγχολία μιας ψυχρής βραδιάς.
Άλλη μια νύχτα εξομολογούμαι στον εαυτό μου τα ανείπωτα. Κι αύριο θα φορέσω το χαμόγελο πάλι. Και θα κάνω άλλο ένα βήμα μπροστά. Ποτέ πίσω.
Πάντα γι' άλλα μιλάμε...



9 σχόλια:

  1. Την λάτρεψα αυτή την ανάρτηση σου!
    Όνειρα που έρχονται, όνειρα που φεύγουν..

    Δεν ξέρω από ποια λόγια να πιαστώ και να πρωτοσχολιάσω.
    Τα έκφρασες τόσο όμορφα που πραγματικά ότι και να πω περισσεύει..

    Πάντως, μπορεί μην είμαι ακόμη ενήλικας, μα την εφηβεία την έχει νιώσει έντονα το κοκαλάκι μου.
    Παράξενα η περίοδος της μεταμόρφωσης..Μα συνάμα και τόσο όμορφη!
    Σίγουρα υπάρχουν και τα καλά της ενηλικίωσης!
    Αρκεί να τα βρεις:)

    Είναι και η Μποφίλιου που τη συνόδευσες..αχ, αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για τα όμορφα σου λόγια γλυκιά μου
      Φυσικά έχει και τα καλά της, όπως και κάθε ηλικία. Αρκεί να μη βιάζεσαι να την προσπεράσεις και να εκμεταλλεύεσαι την κάθε ευκαιρία. Χειρότερο απ' όλα είναι να μετανιώνεις για πράγματα που δεν έκανες..
      Καλά η Μποφίλιου είναι απλά θεά!

      Διαγραφή
  2. Θα περίμενα να τη βρω στο άλλο ιστολόγιο τούτη την ανάρτηση! Την αγάπησα πολύ!
    Στις λέξεις δεν ξέρω πού να πρωτοσταθώ, βρίσκω τον εαυτό μου, το είπαμε πολλές φορές, νομίζω θα το ξαναπούμε... Και αν δεν τα έχω ζήσει ακόμα όλα αυτά, είμαι σίγουρη πως έτσι θα τα ζήσω. "Το κρύο της ψυχής δε φεύγει".
    Και η Μποφίλιου πάντα παρέα.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κάποιο λόγο ένιωσα πως "ταιριάζει" εδώ. Ίσως επειδή δημοσίευσα σε αυτό μια παρόμοια σειρά εξομολογήσεων πέρσι, ίσως επειδή βάζω μέσα τραγούδια και εικόνες.. Δεν ξέρω.

      Νομίζω ότι θα με εξέπληττε αν δεν έβρισκες κάπου εδώ μέσα τον εαυτό σου. Είναι όμορφο κι αστείο συνάμα αυτό που συμβαίνει με τα ιστολόγια μας. Και που απ' ότι φαίνεται βιώνουμε όσα μας συμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που δε γνωριζόμαστε προσωπικά. :)

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Πράγματι... Είναι όμορφο να διαβάζεις και κάπου αλλού τον "εαυτό" σου!

      Διαγραφή
  3. Ευαίσθητό μου κοριτσάκι,τα όνειρα μας είναι μέρος της ψυχής μας,,μάθε μόνο πως να τα κυνηγάς..κυνηγώντας τόνειρο βρίσκουμε την ευτυχία..αν πάλι δεν την βρούμε θα περιμένουμε τα επόμενα όνειρα να φωλιάσουν μέσα μας,,γιατί όταν εγκατασταθούν στην ψυχή δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ..γράφεις υπέροχα μεστά και με κατάθεση ψυχής!!σε περιμένω και απο το δικό μου μπλόγκ με ποίηση,όνειρα,μουσική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ' ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σου λόγια!!!
      πολλά φιλιά

      Διαγραφή