Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Καραμελωμένα ποπ κορν!!!!

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

Ποπ κορν. Σαν σήμερα(22.02) ένας Ινδιάνος το έμαθε την τέχνη του ποπ-κορν σε κάποιους βρετανούς αποίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης.Από τότε το λατρεύουμε και γίνεται ακόμα καλύτερο όταν συνοδεύει μια ωραία ταινία. Προτού το ανακαλύψουν οι κινηματογραφόφιλοι ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή συνήθεια στους κατοίκους των σπηλαίων. Το παλαιότερο εύρημα, ηλικίας 5.000 ετών, εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό και οι επιστήμονες το θεωρούν καθαρά αμερικανικό προϊόν.

Οι ιθαγενείς το απολάμβαναν τοποθετώντας έναν - έναν τους σπόρους αραβοσίτου πάνω από τη φλόγα με τη βοήθεια ενός κλαδιού. Με το ποπ-κορν έφτιαχναν μπύρα και σούπες, ενώ το χρησιμοποιούσαν και για την κατασκευή κοσμημάτων. Κάπως έτσι έμαθε την ύπαρξη του ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Είναι καταγεγραμμένο ότι στις 22 Φεβρουαρίου 1630 ένας ινδιάνος ονόματι Κουαντακένα από τη φυλή των Γουαμπανοάγκ έμαθε την τέχνη του ποπ-κορν σε κάποιους βρετανούς αποίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης. Όσοι από τους Ευρωπαίους το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τη γεύση του, που το έτρωγαν κάθε πρωί, συνοδεύοντάς το με κρέμα και ζάχαρη. Αργότερα έγινε απαραίτητο συνοδευτικό στο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Το ποπ-κορν διαδόθηκε ακόμη περισσότερο τον 19ο αιώνα από τους υπαίθριους πωλητές στα πάρκα, στα πανηγύρια και τα καρναβάλια, όταν ο μέσος Αμερικανός άρχισε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του.
Εμένα μου αρέσει πολύ το καραμελωμένο. Βρήκα μια συνταγή κι αν θέλετε δοκιμάστε το κι εσείς...


Θα χρειαστούμε:
Pop Corn
ζάχαρη
βανίλια
αλάτι
βούτυρο φρέσκο(όχι μαργαρίνη)
σόδα μαγειρική

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε ποπ κορν με το συνηθισμένο μας τρόπο- μηχανή ή κατσαρόλα. προφανώς δεν αλατίζουμε, τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανάβουμε το φούρνο και προθερμαίνουμε στους 180.

Σε μια κατσαρόλα που χωρά όλα μας τα ποπ κορν(ισως σε αυτή που τα φτιάξαμε) ρίχνουμε ζάχαρη και νερο-ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη. το πόση ζάχαρη θέλουμε το υπολογίζουμε με το μάτι, δε μέτρησα ποτέ αναλογία. Νερό και παραπάνω να μας πέσει δεν έγινε τίποτα, απλά θα περιμένουμε λίγο περισσότερο.

Ανάβουμε την εστία σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση η ζάχαρη με το νερό, οπότε και ρίχνουμε μέσα vanilla (1-2 κουταλιές του γλυκού), μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς.

Κάποια στιγμή θα δούμε οτι η ζάχαρη έχει αρχίσει να σκουραίνει. Σβήνουμε τη φωτιά όταν το χρώμα γίνει λίγο(ελάχιστα) πιο σκούρο απο χρυσό. Μη το καθυστερήσετε γιατί η διαδικασία συνεχίζει για λίγο αφού κλείσουμε το μάτι.

Εδώ θέλουμε ταχύτητα και γιατι όχι μια μικρή βοήθεια. Αποσύρουμε απο τη φωτιά, περιμένουμε μισό λεπτό και ρίχνουμε μέσα μισό κουταλάκι σόδα και λίγο βούτυρο(όχι πολύ- 1-2 κουταλάκια για μια μέτρια ποσότητα είναι καλά).

ΠΡΟΣΟΧΗ, θα αφρίσει. Την ώρα που η καραμέλα μας τρελαίνεται και αφρίζει απο το κακό της, πετάμε μέσα τα ποπ κορν, και ανακατεύουμε καλά ωστε να πάει παντού.

Αν δεν εχει κρυώσει η καραμέλα με τα ποπ κορν τα απλώνουμε σε ενα ταψάκι και τα πετάμε στο φούρνο που προθερμάναμε. Αν δούμε οτι ειναι πολύ άκαμπτα τα αφήνουμε λίγο πάνω απο δυνατή φωτιά ώστε να μαλακώσουν.

Μετά απο κανα μισάωρο στο φούρνο(και παραπάνω αν δε βαριέστε) είναι έτοιμα. Θα είναι τραγανά 1-2 αφου τα βγάλετε, ίσως έχουν εμφανιστεί και μερικοί κρύσταλοι ζάχαρης.


Όταν φτιάχνουμε καραμέλα:
-δεν αφήνουμε παιδάκια, σκυλάκια, γατάκια κλπ να πλησιάσουν την κατσαρόλα. Η καραμέλα έχει πολύ ψηλή θερμοκρασία και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα(ασε που πάει το γλυκό αν πέσει η κατσαρόλα κάτω)

-Η ζάχαρη καίγεται πολύ πιο γρήγορα απόσο νομίζεις! Καθόμαστε από πάνω της όσο περιμένουμε.




Υπάρχει λύση και για όσους βαριούνται, καθώς η Λάκτα το έκανε πάλι το θαύμα της!!! Δεν είμαι σίγουρη αν τελικά είναι limited edition ή όχι, αλλά καλού κακού τρέξτε να τα προλάβετε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου