Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

Δεν ζω ούτε στο παρελθόν μου, ούτε στο μέλλον μου. Έχω μόνο το παρόν, αυτό με ενδιαφέρει. Αν μπορείς να μένεις πάντα στο παρόν θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, γιατί είναι πάντα και μόνο η στιγμή που ζούμε. ~ Paulo Coelho

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

You might belong in Gryffindor, where dwell the brave at heart

Το λιοντάρι του Γκρίφιντορ: Μύθοι και συμβολισμοί


Καθένας από τους κοιτώνες του Χόγκουαρτς έχει ως έμβλημα από ένα διαφορετικό ζώο. Το Γκρίφιντορ έχει το λιοντάρι, το Ράβενκλοου τον αετό, το Χάφλπαφ τον ασβό και το Σλίθεριν έχει το φίδι. Με τη γνώση πως κάθε ζώο σε κάθε διαφορετική κουλτούρα έχει άλλη σημασία, θελήσαμε να ασχοληθούμε με τα ζώα που στολίζουν τα εμβλήματα των κοιτώνων και να προσπαθήσουμε να ερευνήσουμε τον συμβολισμό τους.


Το λιοντάρι του Γκρίφιντορ

Ο συνήθης συνειρμός είναι η σύνδεση του λιονταριού με το θάρρος. Πέρα όμως από αυτό, το λιοντάρι είναι επίσης σύμβολο υπερηφάνειας, δύναμης και εξουσίας για αυτό άλλωστε ονομάζεται και “βασιλιάς των ζώων” ή “βασιλιάς της ζούγκλας”. Αυτό το οφείλει τόσο στην εντυπωσιακή χαίτη του όσο και στο επιβλητικό παρουσιαστικό του, που αρκεί ώστε να διώξει μακριά όλους τους εχθρούς του κοπαδιού του.
Μια λιγότερο γνωστή πλευρά του λιονταριού είναι πως πρόκειται για νυκτόβιο ζώο, πράγμα που σημαίνει πως προτιμά να κυνηγά – και γενικότερα να δραστηριοποιείται – τη νύχτα.

Επειδή είθισται οι νυχτερινές ώρες να συμβολίζουν το υποσυνείδητο και το όνειρο σε κάποιες κουλτούρες πιστεύεται ότι το λιοντάρι συμβολίζει το υποσυνείδητο. 

Η γενναιότητα, κύριο χαρακτηριστικό του κοιτώνα του Γκρίφιντορ, ως παρορμητική έκφραση του Εγώ, πηγάζει από το υποσυνείδητο. Κανένας δεν αποφασίζει να είναι γενναίος. Γενναίος αποδεικνύεται κάποιος από το πώς αντιδρά μπροστά σε επικίνδυνες καταστάσεις. Οι Γκρίφιντορς δε διστάζουν να πάρουν γενναίες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συναντούν στον δρόμο τους, κάτι που σαφώς τους κάνει παρορμητικούς. Αυτό όμως είναι και το χαρακτηριστικό που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους κοιτώνες του Χόγκουαρτς.

Ερευνώντας τους συμβολισμούς που αποδίδονται στο λιοντάρι παγκοσμίως δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην αιγυπτιακή μυθολογία και συγκεκριμένα στη θεά Σεχμέτ, που φέρεται να έχει κεφάλι λιονταριού. Αν και αρχικά η Σεχμέτ παρουσιάζεται ως η θεά της καταστροφής, υπεύθυνη για την πανούκλα αλλά και για την ίασή της – παράλληλα είναι από τους βασικούς προστάτες του Φαραώ – στην μεταγενέστερη μυθολογία παρουσιάζεται ως η θεά του καλού και της δικαιοσύνης. 

Από αστρολογικής άποψης, οι γεννημένοι κάτω από το ζώδιο του Λέοντα χαρακτηρίζονται ως πολύ πιστοί και πολύ γενναίοι αφού δεν φοβούνται ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους προκειμένου να προστατέψουν αυτούς που αγαπούν.

Είναι συνεπώς κοινός τόπος το λιοντάρι να ταυτίζεται σημειολογικά τόσο με την προάσπιση του καλού και της δικαιοσύνης όσο και με τον αλτρουισμό και την πίστη και προφανώς για το λόγο αυτό η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ αποφάσισε να στολίσει τον κοιτώνα του Γκρίφιντορ με το λιοντάρι αφού όμοια κι εκείνοι φημίζονται για τη δικαιοσύνη, την πίστη και τον αλτρουισμό τους.

Πηγή: The daily owl

3 σχόλια: