Κοιτώνες του Χόγκουαρτς και στερεότυπα
Το Καπέλο της Επιλογής του Χόγκουαρτς ανυπομονεί για την πρώτη μέρα (ή μάλλον νύχτα) του Σεπτεμβρίου κάθε έτους να “διαβάσει” το μυαλό νέων μικρών μάγων, ώστε να τους τοποθετήσει στον κοιτώνα του οποίου οι αρετές συμβαδίζουν με την προσωπικότητά τους. Αλλά κι εμείς, που το γράμμα μας παράπεσε και ποτέ δεν έφτασε στα χέρια μας (το ενδεχόμενο να είμαστε Μαγκλ ή Σκουίμπ μην το αναφέρετε καν), είμαστε σίγουροι για τον κοιτώνα στον οποίο θα μας τοποθετούσε το καπέλο και τον υπερασπιζόμαστε σθεναρά. Μήπως όμως η άποψή μας για τον κάθε κοιτώνα περιορίζεται από κάποια στερεότυπα;
Μπορεί να ταιριάζετε στο Χάφλπαφ, όπου όλοι είναι πιστοί, υπομονετικοί και δίκαιοι…
Ο πλέον υποτιμημένος κοιτώνας. Η ιδρύτριά του, Χέλγκα Χάφλπαφ, μάγισσα με λαμπρό εκπαιδευτικό έργο, ήταν η μόνη από τους τέσσερις ιδρυτές που δεν απαιτούσε κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα από τους μαθητές της. Ζητούσε μονάχα να είναι εργατικοί, χωρίς φόβο να μοχθήσουν, πιστοί φίλοι, με υπομονή και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και του δικαίου.
Ποιος δεν θα ήθελε να είναι προικισμένος με τέτοιες αρετές;
Κι όμως, ο κιτρινόμαυρος κοιτώνας των ασβών θεωρείται από πολλούς ο κοιτώνας των..λιγότερο ευφυών μαθητών! Ο Μαλφόι “θα προτιμούσε να φύγει παρά να πάει στο Χάφλπαφ”, ενώ κι όλοι οι μαθητές γενικά φαίνεται να προτιμούν το Γκρίφιντορ ή το Ράβενκλοου.
Καθόλου χαζοί δεν είναι οι Χάφλπαφ. Ας μην ξεχνάμε πως ο πραγματικός εκλεκτός του Κυπέλλου της Φωτιάς ήταν ο Σέντρικ Ντίγκορι, μαθητής του Χάφλπαφ και αρχηγός της ομάδας Κουίντιτς του κοιτώνα του. Ο Έρνι ΜακΜίλαν έκλεινε εννιάωρα διαβάσματος στο πέμπτο έτος, ενώ η θεία της Σούζαν Μπόουνς, η Αμέλια Μπόουνς, ήταν επικεφαλής του Τμήματος επιβολής του Μαγικού Νόμου στο Υπουργείο Μαγείας, επάγγελμα για το οποίο απαιτούνται ήθος και ευφυΐα. Στη μάχη του Χόγκουαρτς οι μισοί και πάνω Χάφλπαφ έμειναν στο κάστρο και πολέμησαν στο πλευρό του Πότερ, επομένως ούτε και θάρρος τούς λείπει.
Ίσως να είναι στη φύση μας να αποφεύγουμε να κάνουμε το καλό για να μην θεωρηθούμε “αγαθιάρηδες” ή χαζοί, αλλά οφείλουμε τουλάχιστον σεβασμό σε όσους κάνουν συνειδητά την καλοσύνη στάση ζωής. “Όλοι θα έπρεπε να θέλουν να είναι στο Χάφλπαφ”, έχει πει η Τζέσικα, κόρη της Ρόουλινγκ…
Α, και δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στο μεγαλύτερο-κρυμμένο-προσόν αυτού του κοιτώνα.
Βρίσκεται κοντά στις κουζίνες.
Μπορεί να ταιριάζετε στο Ράβενκλοου, όπου όλοι είναι σοφοί και μορφωμένοι
Ο αμέσως αγαπημένος κοιτώνας, μετά το Γκρίφιντορ. Με έμβλημα τον χαλκόχρωμο αετό σε γαλάζιο φόντο και ιδρύτρια την πανέξυπνη Ροβένα Ράβενκλοου, οι μαθητές του κοιτώνα αυτού δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ευφυείς, φιλομαθείς, ανοιχτόμυαλοι, να κυνηγούν την ακαδημαϊκή αναγνώριση και να είναι τελειομανείς (η Ερμιόνη άλλωστε παραλίγο θα φορούσε το έμβλημα του αετού!).
Όλες αυτές οι ιδιότητες είναι ζηλευτές από πολλούς, είναι όμως κι εύκολο να τις δει κανείς από την κακή τους πλευρά.
Η πιο κοινή παρανόηση που μπορεί να γίνει σχετικά με τους Ράβενκλοου είναι η βαθμοθηρία. Κι όμως, οι πραγματικά σοφοί και καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν αγαπούν το βαθμό, αλλά τη γνώση την ίδια, που δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται από τα σχολικά βιβλία.
Περίτρανο παράδειγμα, η αγαπημένη μας Λούνα Λάβγκουντ! Ποτέ δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα μαθήματα του Χόγκουαρτς ή τις σχολικές της επιδόσεις, ωστόσο είχε πολλά – και συχνά ανορθόδοξα – ενδιαφέροντα . Η Λούνα επίσης διδάσκει πως φιλομάθεια και φαντασία δεν αλληλοσυγκρούονται πάντοτε. Η περιέργεια, η δίψα για το καινούργιο είναι το χαρακτηριστικό των Ράβενκλοου.
Τέλος, οι πνευματικές τους ανησυχίες δεν συνεπάγονται απαραίτητα και πνευματική απομόνωση. Στα βιβλία παρουσιάζονται να συμμετέχουν φυσιολογικά σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου, ενώ διατηρούν άριστες σχέσεις με τους μαθητές των υπολοίπων κοιτώνων. Οι Ράβενκλοου δεν είναι πραγματικά ελιτιστές, αν και μερικές φορές τους αρέσει να δίνουν αυτή την εντύπωση…
Μπορεί να ταιριάζετε στο Γκρίφιντορ, σπίτι των τολμηρών και γενναίων…
Χωρίς αμφιβολία, ο πιο θαυμαστός κι επιθυμητός κοιτώνας. Σπίτι της “αχώριστης τριάδας” Χάρι-Ρον-Ερμιόνης, αλλά και γηραιότερων μεγάλων μάγων όπως ο Άλμπους Ντάμπλντορ και η Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ.
Τα χαρίσματα των μελών του, που είναι η γενναιότητα, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία , σε συνδυασμό με τη δημοτικότητά του και την οπτική στο εσωτερικό του, που μας προσφέρουν τα βιβλία και οι ταινίες, είναι οι λόγοι για τους οποίους πολλοί φαντάζονται τους εαυτούς τους να φορούν το πορφυρό έμβλημα με το λιοντάρι.
Θαρραλέοι, ψυχή της παρέας, δημοφιλείς και συχνά καρδιοκατακτητές, τι είδους παρεξήγηση θα μπορούσε να δημιουργηθεί γύρω από τους Γκρίφιντορ;
Κι όμως, η πιο μεγάλη τους αρετή είναι που γίνεται συχνά αντικείμενο παρεξηγήσεων, ειδικά από τους “ανταγωνιστές” τους, τους Σλίθεριν (πόσες έντονες προσωπικότητες να αντέξει το έρμο το κάστρο;) Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Γκρίφιντορ δεν έχουν πραγματικά αλτρουιστικά κίνητρα, αλλά οι τάσεις ηρωισμού κι αυτοθυσίας τους είναι απλά ένας τρόπος να κάνουν φιγούρα και να απελευθερώσουν την-περίσσια-αδρεναλίνη τους. Αυτό που δηλαδή φαίνεται προς τα έξω σαν θάρρος δεν είναι παρά η τεράστια, και κάπου-κάπου επικίνδυνη, λαχτάρα τους για ζωή.
Κι όμως. Τα λιονταράκια είναι πολύ πιο ώριμα απ’ ό,τι δείχνουν. Μέσα τους έχουν έντονη την αίσθηση του σωστού και του λάθους και αυτή είναι που τους δίνει την τόλμη να υψώνουν τη φωνή τους. Κάθε φορά που ο Χάρυ, ο Ρον, ο Νέβιλ και άλλοι της παρέας φάνηκαν γενναίοι, υπήρχε λόγος.
Άλλωστε, ποιος τολμά να ισχυριστεί πως θάρρος και λογική δεν πάνε μαζί, όταν η δις Γκρέιντζερ άνηκε σ’αυτόν τον κοιτώνα;
Μπορεί,όμως, να ταιριάζετε στο Σλίθεριν, σπίτι των έξυπνων και πονηρών, που κάνουν τα πάντα για να πετύχουν το σκοπό τους!
Η αρθρογράφος παραδέχεται πως απώτερος σκοπός αυτού του άρθρου ήταν η συγκεκριμένη παράγραφος.
Εδώ δεν χρειάζεται να ερευνήσουμε καν αν υπάρχουν στερεότυπα, ο κοιτώνας του Σλύθεριν είναι ένα κινητό (έρπον) στερεότυπο. Πανέξυπνοι μαθητές, που όμως την ευφυΐα τους την επιστρατεύουν για να πετύχουν το σκοπό τους κι όχι για χάρη της γνώσης (ο Μακιαβέλι σίγουρα θα ήταν Σλύθεριν), αγαπούν το χρήμα και τη δόξα (οι περισσότεροι είναι γόνοι “τζακιών”) και με ηθικό κώδικα, χμ, χαλαρό. Θα πετύχουν αυτό που θέλουν και είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα γι’αυτό.
Πρώτα απ’όλα, όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα τέτοιο “σκοτεινό” κομμάτι, το οποίο οι περισσότεροι προσπαθούμε να θάψουμε μέσα μας. Οι Σλίθεριν αντίθετα παραδέχονται ανοιχτά ότι προέχει η προσωπική τους ευημερία κι επιτυχία, χωρίς ντροπή. Τα “μπουμπούκια” σαν τον Βόλντεμορτ ή τον Μαλφόι – και γενικά η πρωτιά τους στην παραγωγή σκοτεινών μάγων – σίγουρα δεν βοηθάει στην αποκατάσταση του ονόματός τους, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για χαλαρές ηθικές αξίες.
Ναι, ξέρουν να ελίσσονται και να εκμεταλλεύονται κάθε κατάσταση προς όφελός τους, αλλά όταν πρόκειται για τα πρόσωπα ή τις ιδέες που υποστηρίζουν, καλές ή κακές, μένουν προσηλωμένοι σε αυτές και τις υπερασπίζονται μέχρι τέλους. Ας τολμήσει κάποιος να πειράξει έστω και μια τρίχα από το κεφάλι του φίλου ενός Σλίθεριν κι εκείνος θα κάνει τα υπόλοιπα να φανούν σαν ατύχημα!
Ένα μόνο πράγμα δεν μπορεί να τους συγχωρεθεί. Το ότι συμμερίζονται τις απόψεις του ιδρυτή του κοιτώνα, Σάλαζαρ Σλίθεριν, σχετικά με την καθαρότητα του μαγικού αίματος. Οι καιροί όμως αλλάζουν. Έχουν ήδη περάσει 17 χρόνια από τη μάχη του Χόγκουαρτς και δεν αποκλείεται οι πιστοί στις παραδόσεις Σλίθεριν να έχουν μάθει να είναι ανοιχτοί στη διαφορετικότητα. Κι εμείς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όσους το έκαναν ήδη.
Στο κάτω-κάτω της γραφής ο Ρέγκουλους Μπλακ δεν πέθανε για να να κακολογούμε εμείς τόσο εύκολα τον κοιτώνα του.