Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Πρωινές Απολαύσεις

Μια από τις αγαπημένες μου ένοχες απολαύσεις το πρωί, είναι οι λιχουδιές απ' την ελληνική αλυσίδα καφετεριών, Mikel.
Κυρίως όταν βρίσκομαι παρέα με φίλες και απολαμβάνουμε "χουζούρικες καλημέρες". Μιλώ, βεβαίως, για τις "τεμπέλικες" ημέρες της εβδομάδας που μαζευόμαστε σ' ένα σπίτι με καφέ και λιχουδιές από έξω ή τα ηλιόλουστα πρωινά που κάνουμε περίπατο στην πόλη.
Παρόλο που επιλέγω συνήθως να αγοράζω καφέ στο χέρι από καφέ-καφεκοπτεία, κάποιες φορές κάνω μια έξτρα στάση στη διαδρομή μου ώστε να υποκύψω σε μια γλυκιά Mikelοαπόλαυση: ειδικά τα muffins, σε όλες τους τις εκδοχές(βανίλια, σοκολάτα, βανίλια με κομματάκια σοκολάτας, πορτοκάλι, μήλο).
Μολονότι λάτρης της σοκολάτας, ιδιαίτερη αδυναμία έχω στα muffins με μήλο και κανέλα. Ίσως φταίει ο έρωτας μου για την κανέλα, ίσως ο πρωτότυπος γευστικός συνδυασμός, ίσως ότι δε λιγώνει τόσο όσο η σοκολάτα.. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την αγαπώ αυτή τη γεύση.
Ψάχνοντας πριν καιρό στο διαδίκτυο, ανακάλυψα μια συνταγή για τα εν λόγω muffins -ποιος ο λόγος, σκέφτηκα, να μην τα φτιάξουμε με τα χεράκια μας; 
Στην πορεία κάπου, κάπως, την ξέχασα, αποθηκευμένη στους σελιδοδείκτες μου. Έτσι, την ανακάλυψα ξανά σήμερα, αναζητώντας κάτι καινούριο να μοιραστώ μαζί σας. Μπορεί να μην τη δοκίμασα ακόμη, αλλά φαίνεται καλή και εύκολη. Σίγουρα, κάποια στιγμή θα αποπειραθώ να την φτιάξω κι εγώ... Αν τη δοκιμάσετε πριν από μένα, μην παραλείψετε να μου πείτε εντυπώσεις!



Apple Cinnamon Muffins
(Πηγή: Sintagespareas.gr)



ΥΛΙΚΑ

  • 2 μήλα (μεσαίου μεγέθους)
  • 250 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ ή spelt flour (αλεύρι χωρίς γλουτένη)
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • 125 γρ. καφέ ζάχαρη, συν 4 κ.γ. για το πασπάλισμα
  • 125 ml μέλι
  • 60 ml υδαρές γιαούρτι (runny yogurt) ή 30 γρ. γιαούρτι ανακατεμένο με 30 ml γάλα
  • 125 ml καλαμποκέλαιο
  • 2 αυγά
  • 75 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Σε ένα μπώλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το μπέικιν και το ένα από τα δύο κουταλάκια της τριμμένης κανέλας.

2) Σε ξεχωριστό μπώλ ανακατεύουμε με έναν αυγογδάρτη τη καφέ ζάχαρη, το μέλι, το γιαούρτι, το καλαμποκέλαιο και τα αυγά.

3) Ψιλοκόβουμε τα μήλα σε κυβάκια.

4) Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε στο μπώλ με το αλεύρι και τα υπόλοιπα τα βάζουμε σε ένα μικρό μπώλ

5) και τα ανακατεύουμε με το 2ο κουταλάκι της κανέλλας και προσθέτουμε και τα 4 κ.γ. της καφές ζάχαρης. Αυτό το μείγμα θα μας χρειαστεί για το πασπάλισμα.

6) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε τις χάρτινες θήκες στο ειδικό ταψάκι για μάφινς.

7) Παίρνουμε το μπώλ με τα υγρά υλικά και το ρίχνουμε στο μπώλ με τα στερεά. Προσθέτουμε και τα μήλα και ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη, μη το παρακάνετε όμως!

8) Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τις θήκες και μετά πασπαλίζουμε με το μείγμα που έχουμε φτιάξει.

9) Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινήσουν.

10) Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να σταθούν στο ταψάκι τους για 5 λεπτά!


Λίγα μυστικά ακόμα

  • Κατά της γνώμη της συγγραφέως το μείγμα δεν θέλει πολύ ανακάτεμα και μάλιστα λέει ότι όσο πιο 'σβωλιασμένο' είναι τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα μάφινς.
  • Εγώ τα έψησα στον αέρα και σε χρόνο μου πήρε 5 λεπτά παραπάνω, για αυτό πριν τα βγάλετε κάντε μια δοκιμή με μια οδοντογλυφίδα.
  • Το υδαρές γιαούρτι το βρίσκω στην Αγγλία, απλά έτυχε τη μέρα που έφτιαξα τα μάφινς, να μην έχω και δοκίμασα να ανακατέψω το γιαούρτι με το γάλα και πιστεύω ότι πέτυχε! Ίσως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ξυνόγαλο ή κεφίρ.
  • Η συνταγή λέει ότι φτιάχνει 12 μάφινς κανονικού μεγέθους αλλά εμένα μου περίσσεψε λίγο και έφτιαξα και 2 παραπάνω.

Η συνταγή είναι της Nigella Lawson.

5 σχόλια:

  1. Αχχ! Αυτά τα πρωινά τα λατρεύω και εγώ βρε Λίζα!

    Όσο για τα μάφιν ακούγονται πεντανόστιμα και λατρεύω τη κανέλα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή