Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μπλογκοαλλαγές

EDITORIAL


Σύμφωνα με τη νέα πολιτική περιεχομένου, η Google αποφάσισε από 23 Μαρτίου 2015 να απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση στο Blogger περιεχομένου για ενήλικους.
Στο in.gr διαβάζουμε:

Ιδιωτικά τα «blog για ενηλίκους» στο Blogger από τις 23 Μαρτίου 2015 
Απαγορευμένο περιεχόμενο θα θεωρείται στο εξής ό,τι γράφεται στις σελίδες των blogger που στεγάζονται στο Blooger. Η Google αλλάζει την πολιτική περιεχομένου και καθιστά ιδιωτικά όλα τα blog που έχουν χαρακτηριστεί «κατάλληλα μόνο για ενηλίκους».
Η Google ειδοποιεί τους κατόχους blog στην πλατφόρμα της, το Blooger, ότι από τις 23 Μαρτίου 2015 δεν θα επιτρέπει την δημόσια προβολή περιεχομένου για ενηλίκους, δηλαδή περιεχομένου με εικόνες ή/και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου ή γραφικό με γυμνό. 
Τα blog με την επισήμανση «για ενηλίκους» δεν διαγράφονται, καθίστανται όμως ιδιωτικά και έτσι, πρόσβαση σε αυτά μπορεί να αποκτήσουν μόνο οι χρήστες που έχουν λάβει σχετική πρόσκληση από τον blogger. Αυτό σημαίνει ότι από τις 23 Μαρτίου αλλάζουν αυτόματα οι Ρυθμίσεις Απορρήτου για τα blog που περιέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο ή γραφικά με γυμνό (φωτογραφίες ή βίντεο), ακόμα και για όσα φέρουν την σχετική επισήμανση. Από δημόσια με την επισήμανση για ενηλίκους, τα blog αυτά γίνονται ιδιωτικά -το περιεχόμενο δεν διαγράφεται, αλλά πρόσβαση σε αυτό έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες, οι διαχειριστές ή οι αναγνώστες που κλήθηκαν. Οι προσκεκλημένοι θα καλούνται είτε να κάνουν login σε λογαριασμό Google ή να μπουν ως «επισκέπτες» (Guest).
Σύμφωνα με την προηγούμενη πολιτική στην πλατφόρμα blogging της Google, ήταν αρκετή η σχετική επισήμανση «για ενηλίκους». Μάλιστα, η εταιρεία επιχειρηματολογούσε για την απουσία επιθεώρησης του περιεχομένου δηλώνοντας πως «...η λογοκρισία αυτού του περιεχομένου δεν συνάδει με τη φιλοσοφία μιας υπηρεσίας η οποία βασίζεται στην ελευθερία της έκφρασης.»(Πολιτική περιεχομένου του Blogger, 24/2/2015).
Η αλλαγή στην πολιτική σχετικά με το «απαγορευμένο» για δημόσια προβολή περιεχόμενο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από τους blogger, που μιλούν για ανεπίτρεπτη λογοκρισία από το μέσο, αμφισβητώντας το δικαίωμά του να την επιβάλλει. Σημειώνεται δε, πως η Google κλείνει κατάμουτρα την πόρτα στα επίμαχα blog, αφού τα post των ιδιωτικών blog δεν εμφανίζονται ούτε στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google, στερώντας τους επισκεψιμότητα, και πιθανά, έσοδα.

Εξαιρέσεις στην νέα πολιτική περιεχομένου που υιοθετεί το Blogger υπάρχουν: γυμνό που εμφανίζεται στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έκφρασης, της εκπαίδευσης, σε ντοκιμαντέρ ή στο επιστημονικό πεδίο ή «όταν υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το κοινό». Εντούτοις, οι κάτοχοι των blog αυτών θα πρέπει να προσθέσουν την σχετική επισήμανση (Adult content) και να προειδοποιούν τον επισκέπτη, δίνοντάς του την δυνατότητα να μην δει το ενδεχομένως προσβλητικό περιεχόμενο. Τέλος, αν κάποιος ιδιοκτήτης θέλει να διατηρήσει δημόσιο το blog του, θα πρέπει να αφαιρέσει το εν λόγω περιεχόμενο και να ζητήσει την επιθεώρησή του από την Google (με την επιλογή Review).

Το βασικό πρόβλημα της νέας αυτής απαγόρευσης -πέρα από αρκετές διαμαρτυρίες σχετικά με τη δέσμευση της ελευθερίας της έκφρασης- είναι οι "αφηρημένες" εξαιρέσεις στον κανόνα. Ως γνωστόν, το δικό μου ιστολόγιο δεν έχει κανενός είδους πορνογραφικό περιεχόμενο. έχει, ωστόσο, μερικές λίγο πιο "πικάντικες" δημοσιεύσεις και κάποιες -καλλιτεχνικά- τολμηρές φωτογραφίες. Αυτό που δεν διευκρινίζει η ανακοίνωση της google είναι το ΤΙ ΕΝΝΟΕΊ στις εξαιρέσεις καλλιτεχνικού περιεχομένου. Δεύτερο προβληματικό σημείο της εν λόγω ανακοίνωσης, είναι ότι δε θα δοθεί κανενός είδους προειδοποίηση για το τυχόν ευρεθέν απαγορευμένο περιεχόμενο, ούτως ειπείν ένα ιστολόγιο μπορεί να κλειδωθεί για κάτι που δημοσιεύτηκε πριν χρόνια, χωρίς καν να θυμάται ο συντάκτης τι μπορεί να είναι αυτό.
Προσωπικά, δε θεωρώ ότι το περιεχόμενο του ιστολογίου μου παραβιάζει τους κανόνες, ούτε πρόκειται να προβώ σε ένα άσκοπο κυνήγι "αόρατων εχθρών" προσπαθώντας να βρω τι θα μπορούσε να αντιβαίνει στη νέα αισθητική της Google. Αν στις 23 Μαρτίου βρεθώ κλειδωμένη, τότε ναι, να το ψάξω. Αλλιώς δεν μπαίνω καν σ' αυτή τη διαδικασία.

7 σχόλια: