Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Κρίση πανικού...


Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι μέχρι 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού ενώ στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες. Η εμφάνιση των επεισοδίων τυπικά είναι απότομη, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, ωστόσο υπάρχουν και οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν κάποιος είναι σε κάποιο μέρος με πολύ κόσμο-αγοραφοβία) ενώ πολλές φορές ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης.
Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Άτομα που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάποια κρίση πανικού μπορούν μερικές φορές να "αντέξουν" την κρίση χωρίς να παρουσιάσουν εξωτερικά συμπτώματα, ενώ σε αντίθεση άτομα που βιώνουν την κρίση για πρώτη φορά μπορεί να πιστέψουν πως παθαίνουν έμφραγμα ή νευρικό κλονισμό.






Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι έντονος φόβος, άγχος, πανικός, αίσθημα επέλευσης τρέλας, αίσθημα απώλειας ελέγχου και επερχόμενου θανάτου. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα μερικά συμπτώματα που μπορεί να βιώσει κάποιος:
ΤρέμουλοΑυξημένη εφίδρωσηΠόνος στο στήθος
ΤαχυκαρδίαΔύσπνοιαΑίσθημα ασφυξίας
Αίσθημα πνιγμού
ΝαυτίαΚράμπες
ΖάληΜουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στα χέρια
Ρίγος ή εξάψεις
Αίσθημα αδυναμίας και τάση λιποθυμίας


Θα μου πείτε τώρα που μου ήρθε... Πριν 2-3 μέρες έπαθα μια μετά από πολύ καιρό.. Ας αρχίσω όμως από την αρχή..

Στα 13 έχασα τη γιαγιά μου(όπως έχω γράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις μου) σε τροχαίο.. Ήταν μόλις 57 ετών και κανένας δεν το περίμενε... Πόσο μάλλον εγώ που είχα μόλις μπει στην εφηβεία, είχα κάποια οικογενειακά και η γιαγιά μου ήταν το μεγαλύτερο στήριγμα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μου.. Τότε, λοιπόν, επί 2 χρόνια είχα πέσει σε κατάθλιψη..  Μη φανταστείτε κάτι ακραίο όπως φάρμακα και απόπειρες, απλά κατά κάποιο τρόπο επί 2 χρόνια ένιωθα ότι δε ζούσα, απλά υπήρχα.. Εκείνο το διάστημα πάθαινα συχνά -ήπιες- κρίσεις πανικού.. Τα συμπτώματα που είχα εγώ δεν ήταν τα "χτυπητά" αλλά ο καθένας έχει διαφορετικά.. Εγώ ένιωθα ότι δεν ήμουν εκεί(άκουγα τους ήχους από μακριά) ενώ τα έβλεπα όλα γύρω μου σε slow motion. Δε διαρκούσε πολύ, ούτε ένιωθα αυτό που λέμε συνήθως "πανικό" αλλά με λίγη έρευνα το κατάλαβα.. Για να μην τα πολυλογώ, ξεπέρασα την κατάθλιψη και κρίσης πανικού πλέον παθαίνω σε περιόδους έντονου άγχους, τα συμπτώματα πλέον είναι διαφορετικά... Δεν ξέρω πώς γίνεται, ίσως φταίει η διαφορετική αφορμή ίσως φταίει ότι είμαι 7 χρόνια μεγαλύτερη πλέον... Τι να σας πω... Το θέμα είναι ότι από τότε έχω πάθει όλο κι όλο 3-4 κρίσεις πανικού -μέσα σε 5 χρόνια.. Πριν λίγες μέρες υπήρξε ένα θέμα με μια φίλη μου(δεν έχει σημασία τι) και αγχώθηκα τόσο πολύ που οδήγησε σε μια αρκετά δυνατή κρίση.. Δεν ήταν βέβαια μόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε, αλλά και το γενικότερο άγχος που έχω αυτή την περίοδο, το θέμα όμως είναι ότι την έπαθα..
Στην αρχή ένιωθα άγχος και μετά πέρασα στη δύσπνοια.. Ένιωθα σαν εκείνες τις μέρες που έχει κουφόβραση και δεν μπορείς ούτε να σταθείς στο λιμάνι... Έπρεπε να συγκεντρωθώ -χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα- στην αναπνοή μου για να αναπνεύσω σωστά.. Μαζί με αυτό άρχισε μια ελαφριά ζάλη και τα μάτια μου έκλειναν(σαν υπνηλία) επειδή δεν έπαιρνα αρκετό οξυγόνο... Τότε ήταν που ένιωθα κάπως σαν να παθαίνω ασφυξία, αλλά συγκεντρώθηκα και πάλι στην αναπνοή μου.. Προσπάθησα να σκεφτώ ότι κόντευα στο γραφείο και θα ξεχνιόμουν εκεί λίγο(ναι, η όλη κρίση συνέβη ενώ περπατούσα από την καφετέρια στο γραφείο-σε μια απόσταση 100 μέτρων το πολύ!).. Ε, τότε ήταν που άρχισαν οι εξάψεις! Έφτασα μετά από λίγο στο γραφείο όπου έβγαλα κατευθείαν το μπουφάν και τη ζακέτα κι έμεινα με το κοντομάνικο(λίγο ήθελα να το βγάλω κι αυτό!) και άρχισα να κάνω αέρα και να πίνω παγωμένο νερό μπας και συνέλθω! Σε μια κοπέλα εκεί έλεγα "λες να περνάω κλιμακτήριο και να μην το ξέρω".. Δεν ήθελα να τους ανησυχήσω οπότε έμεινα σε αυτά και μετά από κανένα μισάωρο είχα συνέλθει εντελώς... Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης μιας κρίσης πανικού(ή μιας υστερίας) είναι -πέραν της φαρμακευτική οδού- το να πάρεις μια σακούλα και να ανασάνεις μέσα σ' αυτή.. Επειδή ήμουν στο γραφείο ήθελα να το αποφύγω, αλλά τις άλλες φορές που έπαθα στο σπίτι και το δοκίμασα μου πέρασε σχεδόν αμέσως... Δεν ξέρω αν είναι το διοξείδιο που εισπνέεις ή αν απλώς φταίει το ότι επικεντρώνεσαι στην αναπνοή σου, αλλά μιλάμε για σίγουρο αποτέλεσμα.. Αυτά λοιπόν.. Να προσέχετε!!!






Κι ένα τραγουδάκι να σας ανεβάσω λίγο μετά από αυτή την ανάρτηση...χε χε

τώρα είμαι μόνος μου και κάνω πανικό...χαχαχα

9 σχόλια:

  1. Τι περιεργο! Πολλα απο τα συμπτωματα που αναφερεις, οχι τα εντονα, τα αλλα...τα εχω βιωσει κι εγω τελευταια καθε φορα που κατι με συγχιζει...Βρε λες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι παθαίνουμε κρίσεις πανικού χωρίς να το καταλάβουμε.. Κι εγώ τυχαία ανακάλυψα ότι όλο αυτό που μου συνέβαινε τότε ήταν κρίση πανικού.. Όπως είπα, τις περισσότερες φορές φεύγει πολύ εύκολα -κάνοντας εισπνοές με τη βοήθεια μιας σακούλας- οπότε δεν είναι κάτι ανησυχητικό.. Εγώ το έγραψα απλά για να το δει κάποιος που έχει και δεν το ξέρει.. Για να μην φοβάται και να ξέρει τι του συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσει..

      Διαγραφή
  2. Βρε το πανικόβλητο Λιζάκι!!!Είσαι καλά βρε τώρα;;;Μη μας μείνεις κια δεν έχουμε ποια να κατηρούμε μετά!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ!

    ΧΜμμμμμ!!Αρκετά από αυτά που λες τα έχω και εγω,όχι όλα βέβαια αλλά τέτοιες κρίσεις δεν έχω πάθει ποτέ!!!Εϊμαι καλά γιατρέ,θα ζήσω;;;;;;Πεθαινω;;;; ΩΩΩΩΩΩ ΟΙΜΕΕΕΕ!!
    ΧΑΧΑΧΑ!!

    ΣΕ χαιρετώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα είμαι μια χαρά, αλλά μ' αυτά που ακούν τα καημένα μου τ' αυτιά το κόβω να την ξαναπαθαίνω..

      Είναι πολύ πιθανό να έχεις πάθει κρίση πανικού και να μην το έχεις καταλάβει επειδή ήταν ήπια.. Αν σου συμβεί ξανά, θα ξέρεις τι να δοκιμάσεις(όταν η κρίση πανικού είναι ήπια δε χρειάζεται να πέσεις στα φάρμακα..χαχαχαχα)..

      Bye bye!

      Διαγραφή
    2. Καλά θα πέσω στο υπέρτατο φάρμακο ένα κοκτειλ ηρωίνης,κοκαινης,κρακ και ολιγον χασισιου!!ΧΑΧΑ!

      Διαγραφή
    3. Τώρα μου θύμισες την παρωδία απ' τα στρουμφάκια "Δευτέρα ηρωίνη, την Τρίτη κοκαΐνη, Τετάρτη χασισάκι, την Πέμπτη τσιγαράκι, Παράσκευή πρωί τα πέρνω όλα μαζί...το Σάββατο σε κώμα, την Κυριακή στο χώμα!" χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    4. ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!Μου είχε κολλήσει μια δυο μέρες και να προχωράμε και εγώ να το τραγουδώ στο δρόμο!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!Και μια κοπέλα πιο πίσω να παίρνει τηλ τους γονείς της και εγώ να τραγουδάω "Δευτέρα ηρωινη,την Τριτη Κοκαινη,Τετάρτη ενεσάκι,την χασισάκι,Παρασκευη πρωι τα παίρνω ολα μαζί,το Σάββατο σε κώμα την Κυριακή το χώμα!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!Είναι παραλλαγή!!

      Διαγραφή
    5. χαχαχαχαχαχαχα εμένα μου είχε κολλήσει ένα μεσημέρι που ήμασταν για καφέ και το τραγουδούσα μέσα στην καφετέρια!!!χαχαχαχα :Ρ

      Διαγραφή
    6. Ότι πρέπει για καφέ είμαστε εμείς μαζί!!Η καφετερία θα αντηχει από τέτοια άσματα και όσοι είναι στον ίδο χώρο μαζί μας θα θέλουν να μας σπάσουν τα κεφάλια!!

      ΧΑΧΑΧΑ!

      "Δευτέρα χασισακι,την Τρίτη ενεσακι,Τετάρτη ηρωινη,την Πέμπτη Κοκαινη,Παρασκευη πρωί τα παίρνω ολα μαζίιιιι,το Σάββατο σε κώμα,ην Κυριακή στο χώμαααααααααααααααα"!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ!

      Διαγραφή