Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Τρώγε γιατί χανόμαστε

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. 

Έψησες γαλοπούλα. Γεμιστή. Και δωσ'του μήλα, και δώσ'του κάστανα και δωσ'του κουκουνάρι. Έκανε κι η μαμά σου ένα ρολό με τυριά και μπέικον, να τρώει η (γατο)μάνα και του γατιού να μη δίνει. Βάλε κι ένα μπούτι χοιρινό, έτσι να αλλάξει η γεύση. Μια που ανάβει ο φούρνος ρίξε μέσα και μια πίτα για ορεκτικό. Και κανένα αγριογούρουνο, μήπως περάσει ο Οβελίξ για δείπνο, να έχεις κάτι να τον τρατάρεις το Γαλάτη. 

Οι κρεοπώλες σε ανακηρύσσουν εθνικό ευεργέτη, ένας αγριεμένος όχλος βιγκανς διαδηλώνει έξω από το σπίτι σου, ενώ τα ζώα της φάρμας ξεσηκώνονται να σε καταδικάσουν στη νέα δίκη της Νυρεμβέργης για γενοκτονία των εθνών. Καμικάζι πετούν χειροβομβίδες τυλιγμένες με πανσετάκια, κι εσύ με σαγόνια ορθάνοιχτα, σαν του καρχαρία στο Jaws, τις καταπίνεις σαν υπογλώσσια.

Και φάγατε. Και σκάσατε. Και περίσσεψε φαγητό να ταΐσεις τη Γ' Μεραρχία Πεζικού. Και ξαναφάγατε. Έφαγες εσύ, έφαγε η μάνα σου, ο αδερφός σου, ο φίλος σου, ο σκύλος σου. Βλέπουν τα αδέσποτα της γειτονιάς πουλερικό και το παίζουν ψόφια. Είδε η γάτα σου ένα περιστέρι και άρχισε να κλαψουρίζει γιατί φοβήθηκε ότι θα της το ταΐσεις κι αυτό.

Και πάλι έμειναν αποφάγια. Μέρα δεύτερη και ζεις το δράμα σου γιατί "αμαρτία να τα πετάξετε, τα παιδάκια στην Αφρική δεν έχουν να φάνε". Και αρχίζουν οι παραλλαγές. Γαλοπούλα με σάλτσα, γαλοπούλα με μακαρόνια, γαλοπούλα σάντουιτς, γαλοπούλα ομελέτα, γαλοπούλα με κορν φλέικς. Έχει περάσει μια βδομάδα και δε λέει να τελειώσει το καταραμένο πτηνό. Θα τρώτε γαλοπούλα μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα. Θα κάνετε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, και θα τους δείχνετε τα δεματάκια στην κατάψυξη και θα τους λέτε "αυτή είναι η θρυλική γαλοπούλα του 2019".

Κάπου εκεί έρχεται η παρακάτω συνταγή να δώσει τη λύση. Γαλοπούλα σουφλέ, για να φας τα αποφάγια με ένα διαφορετικό τρόπο, και στη χειρότερη περίπτωση - το σερβίρεις για ορεκτικό του χρόνου, στο εορταστικό τραπέζι.

Σουφλέ Γαλοπούλας

Υλικά 

5 αυγά 
500 ml (2½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα 
300 γρ. στήθος γαλοπούλας 
1 φακελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ 
150 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) γραβιέρα τριμμένη 
80 γρ. (4 κουτ. σούπας) βούτυρο ή μαργαρίνη 
50 γρ. μπέικον σε φέτες 
40 γρ. (8 κουτ. σούπας) κονιάκ 
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο 
2 κύβοι λαχανικών 

Εκτέλεση 

Διαλύετε του κύβους σε βραστό νερό, προσθέτετε τη γαλοπούλα και την αφήνετε να βράσει. Τσιγαρίζετε το μπέικον. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού και προσθέτετε το τυρί, το μπέικον, τους κρόκους των αυγών, τα μπαχαρικά και το ποτό. 

Αφού ψηθεί η γαλοπούλα την αφήνετε να κρυώσει, την ψιλοκόβετε και την προσθέτετε στη μπεσαμέλ. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μια σφικτή μαρέγκα και την ανακατεύετε σιγά-σιγά με τη μπεσαμέλ. 


Αδειάζετε το μίγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα σουφλέ και ψήνετε σε δυνατά προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για μισή ώρα περίπου.

Πηγή: sintages-jotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου