Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Διάσημα μουσεία στις οθόνες σας

Εικονική περιήγηση σε αίθουσες τέχνης και μουσεία 
από τη Google


Μια νέα πρωτοποριακή πρόταση από τη Google ήρθε για να αλλάξει τη σχέση μας με τα μουσεία και τις γκαλερί. Πλέον μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο διάσημες συλλογές όλου του κόσμου απλά με το πάτημα ενός κουμπιού! Η Google φέρνει τον πολιτισμό μέσα στο σπίτι σας και σας προσκαλεί να βιώσετε αυτή τη διαδικτυακή εμπειρία.

Ο διαδικτυακός κολοσσός συνεργάζεται ήδη με 17 μουσεία και δίνει την ευκαιρία στους χρήστες να δουν τα έργα τέχνης από όσο κοντά θέλουν σε πολύ καλή ανάλυση. 

Το πρόγραμμα ονομάζεται “The Art Project” και ουσιαστικά για να λειτουργήσει χρησιμοποιεί τη τεχνολογία του “Google Maps’ Street View” (παρακολούθηση δρόμων μέσω της Google). Η διαφορά είναι στο ότι αντί οι χρήστες να βλέπουν μέσω του υπολογιστή τους, τους δρόμους και να εστιάζουν σε καφετέριες και μαγαζιά, θα μπορούν να δουν το εσωτερικό των συγκεκριμένων μουσείων και να ζουμάρουν στα έργα τέχνης. Η εστίαση μπορεί να γίνει με τόση ακρίβεια, έτσι ώστε κάποιος να είναι σε θέση να παρατηρήσει και τις πινελιές σε έναν πίνακα ζωγραφικής! 

Η βόλτα σας λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει από τoμουσείο μοντέρνας τέχνης Tate στο Λονδίνο, να συνεχίσει στο Παλάτι των Βερσαλλιών, να κατευθυνθεί στην γκαλερί Ουφίτσι και να καταλήξει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης!

Τα μουσεία που συνεργάζονται με τη Google είναι:

Museum Kampa, Πράγα

Freer Gallery of Art, Smithsonian, Ουάσινγκτον

Museo Thyssen – Bornemisza, Μαδρίτη

Museo Reina Sofia, Μαδρίτη

Alte National galerie, Βερολίνο

National Gallery, Λονδίνο

Gemäldegalerie, Βερολίνο

MoMA, The Museum of Modern Art, ΝέαΥόρκη

The State Tretyakov Gallery, Μόσχα

The Metropolitan Museum of Art, ΝέαΥόρκη

The State Hermitage Museum, Αγία Πετρούπολη

Uffizi Gallery, Φλωρεντία

Tate Britain, Λονδίνο

Palaceof Versailles, Βερσαλλίες

Rijksmuseum, Άμστερνταμ

The Frick Collection, Νέα Υόρκη

Van Gogh Museum, Άμστερνταμ

Η MoMA όπως και κάποια άλλα μουσεία ήταν σχετικά διστακτικά με το εγχείρημα, καθώς η εικονική περιήγηση καλύπτει μόνο δύο δωμάτια. Αντιθέτως, η Ουφίτσι στη Φλωρεντία, η μεγαλύτερη «αποθήκη» έργων της Αναγέννησης έχει κάνει διαθέσιμες στο κοινό γύρω στις δώδεκα συλλογές.

Είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει σύγκριση στην οφθαλμική και ψυχική ικανοποίηση που βιώνει ο θεατής όταν αντικρίζει τα αριστουργήματα τέχνης από κοντά σε σχέση με την ψυχρή οθόνη του υπολογιστή. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους και σπουδαστές της τέχνης να γνωρίσουν κάτι το οποίο ενδεχομένως να μην είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν. 

Δείτε λοιπόν το www.googleartproject.comκαι περιηγηθείτε στα αριστουργήματα τέχνης...

Πηγή: flowmagazine

2 σχόλια: