Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Star Man has returned to the sky

Ένας ακόμη αστέρας της μουσικής επέστρεψε στον ουρανό 
και ο Παράδεισος έγινε λίγο πιο μελωδικός


Πέθανε στα 69 του χρόνια ο θρύλος του rock'n'roll και της μουσικής, David Bowie. Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του μουσικού στο Facebook και αμέσως έκανε το γύρο του πλανήτη.

"Ο David Bowie πέθανε ειρηνικά σήμερα, με την οικογένειά του γύρω του, μετά από μια θαρραλέα μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο. Πολλοί θρηνείτε μαζί μας την απώλεια, σας ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα των στιγμών κατά τη διάρκεια του πένθους".

Ο Ziggy Stardust επέστρεψε στα αστέρια. Ο κόσμος δεν το γνώριζε, όμως ο David Bowie έδινε 18μηνη μάχη με τον καρκίνο που οδήγησε στον θάνατο του, το πρωί της 11ης Ιανουαρίου, τρεις μέρες μετά τα 69α γενέθλια του, τρεις μέρες μετά την κυκλοφορία του νέου, "σκοτεινού" και πάλι πειραματικού, "Blackstar".

Ο Bowie είχε σταματήσει να εμφανίζεται ζωντανά και να περιοδεύει μετά τα προβλήματα υγείας με την καρδιά του, που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Το 2004, κατά τη διάρκεια του "Reality Tour", υπέστη ένα καρδιακό επεισόδιο στη σκηνή του Hurricane Festival και ακύρωσε το υπόλοιπο της περιοδείας. Από τότε έκανε μόνο επιλεγμένες guest εμφανίσεις.


Είχε να τραγουδήσει ζωντανά από το 2006, όταν βρέθηκε σε φιλανθρωπική εκδήλωση με την Alicia Keys, ενώ δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη για πάνω από δέκα χρόνια. Παρόλα αυτά, μέσα στο 2015 ηχογράφησε τον νέο του δίσκο, έγραψε το Off-Broadway μιούζικαλ, Lazarus και είχε επιμεληθεί της έκθεσης "David Bowie Is Happening Now" που περιοδεύει στον κόσμο.


A Star Man is born

Στις 8 Ιανουαρίου 1947 στο Brixton του Λονδίνου γεννιέται ο David Robert Jones. Στον κόσμο έγινε γνωστός ως David Bowie, ως Ziggy Stardust, ως Star Man, ως Λευκός Δούκας, ως Ήρωας, ως θρύλος του Rock. Το αγόρι που είχε γενέθλια την ίδια μέρα με τον Elvis Presley, έμελλε να αλλάξει ολότελα το πρόσωπο της μουσικής και να λατρευτεί από εκατομμύρια φανς. 


Το μουσικό του ντεμπούτο έγινε το 1967 με το single "The Laughing Gnome" και έξι εβδομάδες αργότερα με το άλμπουμ "David Bowie", ένα «αμάλγαμα ποπ, ψυχεδέλειας και μουσικής music hall», ωστόσο κανένα από τα δύο δεν κατάφερε να σκαρφαλώσει στα βρετανικά charts. Για δύο χρόνια δεν κυκλοφόρησε κάτι καινούριο.

Το πρώτο του hit στη Μεγάλη Βρετανία ήταν το "Space Oddity" του 1969, το οποίο έφτασε στο Βρετανικό τοπ 5. Τόσο μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος του τραγουδιού, που το BBC χρησιμοποίησε για να καλύψει το γεγονός της προσελήνωσης.

Ο Bowie, πάντα αντικομφορμιστής και ευρηματικός, μεταμορφώθηκε τόσο μουσικά όσο και στιλιστικά αμέτρητες φορές στην καριέρα του. Πειραματίστηκε με το ανδρόγυνο look από τη δεκαετία του '60, ενώ συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της μουσικής. Η σχέση του με άλλους μουσικούς, όπως με τον Iggy Pop έχουν περάσει στη rock μυθολογία. Ένα αποτύπωμα αυτής της σχέσης παρουσιάζεται στην ταινία "The Velvet Goldmine", στην οποία οι χαρακτήρες των δύο πρωταγωνιστών είναι σαφώς επηρεασμένοι από τους δύο καλλιτέχνες. 

This is our last dance
This is our last dance
This is ourselves

Τη δεκαετία του '70 επαναπροσδιορίζεται και επιστρέφει σαν μια αναγεννημένη περσόνα που έμελλε να γίνει ορόσημο μιας ολόκληρης μουσικής γενιάς. Εμφανίστηκε ξανά το 1972 με το τραγούδι Starman και το ανδρόγυνο alter ego Ziggy Stardust, με όχημα το οποίο αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς του Glam Rock. 


Γι' ακόμη μια φορά αλλάζει το μουσικό του στυλ και το 1975 το όνομα του πραγματοποιεί τη δική του "βρετανική εισβολή" στο Νέο Κόσμο. Η επιτυχία του Βρετανού Bowie στην Αμερική έγινε πραγματικότητα μέσα από το "Fame", του άλμπουμ "Young Americans", το οποίο κυκλοφόρησε το 1975. Ήταν το πρώτο τραγούδι του που έφτασε στο νούμερο 1 των charts στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.


I will be king and you will be queen.
Though nothing will drive them away,
we can beat them just for one day.
We can be heroes just for one day
.

Η καριέρα του συνέχισε χωρίς σημαντικές επιτυχίες για την υπόλοιπη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ωστόσο στις αρχές της επόμενης σημείωσε ξανά επιτυχία με το άλμπουμ Scary Monsters (And Super Creeps) από το οποίο ξεχώρισε το Ashes to Ashes και το αντίστοιχο βίντεο κλιπ. 

Το 1983 κυκλοφόρησε το πιο επιτυχημένο του άλμπουμ, Let's dance, το οποίο περιλαμβάνει πολλά επιτυχημένα τραγούδια σε πιο έντονο ποπ και φανκ ύφος. 

Συνέχισε να πειραματίζεται τις δεκαετίας του 1990 και του 2000.

Πέρασε από τον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου αλλά και της μόδας. O Bοwie εμφανίστηκε σε 28 κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων στο "Prestige" υποδυόμενος τον Nicola Tesla, στον "Τελευταίο Πειρασμό" ως Πόντιος Πιλάτος και στο "Basquiat" όπου ερμήνευσε τον Andy Warhol. Παράλληλα, ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν ενεργά με το διαδίκτυο.

I've nothing much to offer
There's nothing much to take
I'm an absolute beginner

Ο Λευκός Δούκας της ροκ έχει πουλήσει συνολικά περισσότερους από 140 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και θεωρείται δικαίως, ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς στην ιστορία. 

Από την πρώτη του επιτυχία, το ελεγειακό Space Oddity μέχρι το Blackstar του 2016, δεν σταματούσε να απασχολεί τους κριτικούς και το κοινό, εισάγοντας νέους πειραματισμούς χωρίς ταμπέλες και στεγανά.

Ο "λεπτός λευκός Δούκας" ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε με φουστάνι στη σκηνή, ήταν εκείνος που σχεδόν καθιέρωσε την σεξουαλική απελευθέρωση στην pop και τη rock μουσική των 60s και των 70s μέσα από συνεχείς μεταμφιέσεις και εναλλασσόμενες περσόνες. 

Με τον αντικομφορμισμό του έμπαινε στο μάτι της αστικής τάξης της Βρετανίας χτίζοντας τον δικό του αβανγκάρντ μύθο. Το 2003 άλλωστε, αρνήθηκε πεισματικά να χριστεί ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (τίτλος τιμής για πολλούς καλλιτέχνες). "Δεν είναι αυτός ο σκοπός για τον οποίο δουλεύω όλη μου τη ζωή", είχε δηλώσει τότε.


Σε ψηφοφορία του BBC το 2002 για τους πιο σημαντικούς Βρετανούς, βρέθηκε στο νούμερο 23 της κατάταξης. Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στη θέση 39 στους πιο σημαντικούς μουσικούς όλων των εποχών.

Το 1996 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2006 πήρε το Γκράμυ συνολικής προσφοράς.

Η πιο πρόσφατη βράβευση του έγινε το 2014 στα Brit Awards, όταν τιμήθηκε μαζί με την Κέιτ Μος. "Η Κέιτ είναι από την Αφροδίτη, εγώ από τον Άρη", είπε αστειευόμενος.


Το κύκνειο άσμα του David Bowie

To τελευταίου του άλμπουμ, το ελεγειακό και αβανγκάρντ Blackstar, κυκλοφόρησε ανήμερα των γενεθλίων του Bowie και απέσπασε κατ' ευθείαν εξαιρετικές κριτικές. Ταυτόχρονα με την νέα κυκλοφορία μάλιστα, ανακοινώθηκε πως ο "Major Tom" θα βραβευόταν στις 31 Μαρτίου στο Carnegie Hall σε μια συναυλία -αφιέρωμα στη συνολική προσφορά του. Η συναυλία πλέον θα δοθεί στη μνήμη του με σπουδαίους καλλιτέχνες να τον τιμούν. Ανάμεσα τους, οι Roots και η Cyndi Lauper.

" He always did what he wanted to do. And he wanted to do it his way and he wanted to do it the best way. His death was no different from his life - a work of Art. He made Blackstar for us, his parting gift. I knew for a year this was the way it would be. I wasn't, however, prepared for it. He was an extraordinary man, full of love and life. He will always be with us. For now, it is appropriate to cry. "
- Tony Visconti
Στο 25ο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ του σπουδαίου Βρετανού καλλιτέχνη που άφησε για πάντα το στίγμα του στη σύγχρονη μουσική, υπάρχει και το "προφητικό" Lazarus. Προφητικό για εμάς που αναρωτιόμασταν σχετικά με το τί θέλει να πει ο Bowie, όταν το βίντεο που το συνοδεύει είδε το φως της δημοσιότητας στις 7 Ιανουαρίου.

Look up here, I’m in heaven 
I’ve got scars that can’t be seen 
I’ve got drama, can’t be stolen 
Everybody knows me now

Το βίντεο του υπέροχου Lazarus είναι σκηνοθετημένο από τον Johan Renck που έχει περάσει και από την "καρέκλα" του Breaking Bad. Στο τελευταίο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Λευκός Δούκας απεικονίζεται σε κρεβάτι νοσοκομείου με δεμένα μάτια, παλεύοντας με τους προσωπικούς του δαίμονες, πριν χαθεί στο τέλος μέσα σε μια ντουλάπα. Ένα βίντεο, ίσως προαναγγελία, ίσως βγαλμένο μέσα από τις τελευταίες σκέψεις του Bowie, και σίγουρα, ένα τραγούδι που εν τέλει έμελλε να κλείσει τη ζωή του με έναν τρόπο απολύτως εναρμονισμένο με τις μέρες και τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη.


Το σύμπαν συνωμότησε ώστε να πέσει στη Γη ο Ziggy Stardust και να την αλλάξει, σαν γνήσιος Χαμαιλέοντας. Στις 11 Ιανουαρίου του 2016, ο Ziggy γύρισε στα αστέρια.
Καλό ταξίδι Major Tom.

And the stars look very different today...

3 σχόλια:

  1. Το Lazarus μου χε κολλήσει τις προηγούμενες μέρες πριν το θάνατό του.

    Η αλήθεια είναι πως το 2016 δεν μπήκε καθόλου καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμφίβολα, το 2016 δεν μπήκε καθόλου καλά.
      Άλλος ένας θρύλος "έφυγε" από αυτόν τον κόσμο, από έναν κόσμο που έχει αδειάσει από ζωντανούς θρύλους...

      Διαγραφή
    2. Θα απομείνουμε χωρίς μουσική, χωρίς ανθρωπους που αξίζουν στην ηθοποία...χωρίς τέχνη γενικότερα!

      Διαγραφή