Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

10 ξενοδοχεία για βιβλιόφιλους

Απαγορεύεται η είσοδος σε μη βιβλιοφάγους

Πόσο ονειρεμένο θα ήταν ένα ξενοδοχείο εμπνευσμένο από ένα βιβλίο ή μια βιβλιοθήκη; Κάνοντας μια εμπεριστατωμένη έρευνα ανακαλύπτουμε ότι το όνειρο αυτό όχι μόνο έχει γίνει πραγματικότητα, αλλά και ότι τελικά υπάρχουν αρκετά βιβλιο-ξενοδοχεία ανά τον κόσμο.
Ας διαβάσουμε μια παρουσίαση των 10 πιο ενδιαφερόντων λογοτεχνικών ξενοδοχείων, στα οποία μπορείτε να περάσετε μια-δυο βραδιές.


Fifth Avenue at Central Park South, New York, NY 10019


Αυτό το εμπνευσμένο από τη σειρά παιδικών βιβλίων Eloise ξενοδοχείο αποτελεί δημιούργημα του Anthony Melchiorri. Ήταν ένας νεαρός manager στο ξενοδοχείο Plaza, όταν ένα μικρό κορίτσι ήρθε και τον ρώτησε πού βρισκόταν η Eloise(σύμφωνα με τα βιβλία η Eloise μένει στον τελευταίο όροφο τουThe Plaza Hotel). Εκείνος αναρωτήθηκε γιατί το ξενοδοχείο δεν είχε εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία, έτσι έβαλε μπρος τη δημιουργία της ξενάγησης Eloise.

Όσοι επιλέγουν την ξενάγηση Eloise στο The Plaza μπορούν να απολαύσουν τη διήγηση της ιστορίας, να παρακολουθήσουν clips από την τηλεοπτική μεταφορά της Eloise, μπορούν να παίξουν παιχνίδια μεταμφιέσεων(dress up), να απολαύσουν το τσάι τους και άλλα πολλά.
Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website του ξενοδοχείου.


 



Το δωμάτιο Batman στο The Eden Motel

No. 1685, Yucheng Road, Gushan District, Kaohsiung City, Taiwan 804


Έχετε ονειρευτεί να περάσετε τη νύχτα στη σπηλιά του Batman ή έστω ένα δωμάτιο ξενοδοχείου εμπνευσμένο από τον υπερήρωα; Αν βρεθείτε ποτέ στην Taiwan, τότε μπορείτε να ζήσετε το όνειρό σας. Σε αυτό το δωμάτιο έχετε την ευκαιρία όχι μόνο να κοιμηθείτε σ' ένα θεματικό κρεβάτι, μα και να μουλιάσετε σε μια εμπνευσμένη από τον Batman μπανιέρα, να χαζέψετε τους τοίχος της "νυχτεριδοσπηλιάς" ή να παρακολουθήσετε τηλεόραση στις θεματικές Batman τηλεοπτικές οθόνες. 

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website του ξενοδοχείου.

 




Liteyny Prospekt, 5/19, St. Petersburg, Russia, 191187


Υπάρχει ένα "boutique hotel" στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου διακοσμημένο με βάση το κλασικό μυθιστόρημα του Fyodor Dostoyevsky, Έγκλημα και Τιμωρία. Το ξενοδοχείο καυχιέται ότι "κάνει μια αναφορά στην εποχή κατά την οποία λαμβάνει χώρα η ιστορία, δημιουργώντας μια αίσθηση διαχρονικότητας". Οι σουίτες του ξενοδοχείου παρουσιάζουν ναπολεόντεια διακόσμηση, η οποία συνδέεται με το θαυμασμό του Ρασκόλνικωφ για το Ναπολέοντα, ενώ τα στάνταρ δωμάτια είναι γεμάτα με "πλούσιες πινελιές και περίτεχνα Ρωσικά μοτίβα", ταιριαστά με το βιβλίο.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website του ξενοδοχείου, αλλά και το Tari Travel.


 

 




35 – 39 St George’s Drive, London SW1V 4DG


Ποιος δεν θα ήθελε να μείνει σ' ένα εμπνευσμένο από τον Harry Potter ξενοδοχείο στο Λονδίνο; Οι Κάμαρες των Μάγων(The Wizard Chambers) έχουν gothic διακόσμηση, με μπουκαλάκια φίλτρων και τσουκάλια. Το ξενοδοχείο βρίσκεται δύο βήματα από την επίσημη περιήγηση Harry Potter.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website του ξενοδοχείου.


 




615 Washington Ave SE, Minneapolis, MN 55414


Κοιτώντας το από έξω (ή από το website του), το The Commons Hotel, το οποίο βρίσκεται στο campus του Πανεπιστημίου της Minnesota, μοιάζει σαν ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο. Αυτό, όμως, που κάνει αυτό το ξενοδοχείο αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει μια πανέμορφη βιβλιοθήκη στο εσωτερικό του, η οποία προσκαλεί τους φιλοξενούμενους να διαβάσουν και να δανειστούν βιβλία από τα ράφια της.

Το αποκορύφωμα — όχι μόνο υπάρχει μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη κλασικά έργα και bestsellers, αλλά υπάρχει και Butler Βιβλίων σε υπηρεσία, ο οποίος παραδίδει βιβλία στο δωμάτιό σας αν θέλετε να διαβάσετε κάτι. Φαντάζεστε να σερβίρονται πρωινό και βιβλία στο δωμάτιό σας κατά την παραμονή σας; Μοιάζει η τέλεια δικαιολογία να μη σηκωθείτε καν απ' το κρεβάτι.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website Expedia.

 



3, rue de Chevreuse – 75006 Paris


Έχετε ακούσει ποτέ για ξενοδοχείο ποίημα; Το ξενοδοχείο Apostrophe ( αποστροφή ή απόστροφος??? ) στο Παρίσι αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα γιγάντιο ξενοδοχείο, το οποίο είναι το ίδιο ένα ποίημα. Η διακόσμηση περιλαμβάνει λέξεις και κείμενα, από κοινού με φωτεινές οπτικές εικόνες, ώστε να δημιουργήσει ένα ποιητικό εφέ. Με καμία έννοια δεν πρόκειται για ένα μινιμαλιστικό ξενοδοχείο. Είναι μαγικό και πράγματι ποιητικό.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website του ξενοδοχείου.


 



Woodlyn Park,1177 Waitomo Valley Road, RD7, Otorohanga, New Zealand 


Αν το να ζήσεις τη ζωή ενός Hobbit είναι καταχωρημένο στην bucket list σου, τότε υπάρχει ένα μέρος για εσένα στη Νέα Ζηλανδία. Όπως πληροφορούμαστε από τις κριτικές γι' αυτό το motel, όχι μόνο γνωρίζεις τον ενθουσιασμό να ζεις το όνειρό σου στη Μέση Γη, αλλά μπορεί και να βρεθείς προ εκπλήξεως ανακαλύπτοντας γαϊδουράκια ή αγριογούρουνα στην οροφή του δωματίου σου το πρωί.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website του motel.

 



267 N.W. Cliff, Newport, Oregon 97365


Το ξενοδοχείο στο σύνολό του είναι εμπνευσμένο από βιβλία και λογοτεχνικά ρεύματα. Υπάρχουν τρεις "τύποι" δωματίων, τα οποία μπορείτε να κλείσετε στο Sylvia Beach House: 
“Κλασικά” όπως Mark Twain και Agatha Christie.
“Κορυφαίες Πωλήσεις” όπως Alice Walker, Jane Austen, και Shakespeare.
“Μυθιστορήματα” όπως Jules Verne (Ιούλιος Βερν) και Oscar Wilde

Αυτό το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο καυχιέται ότι είναι ένα ονειρεμένο μέρος για βιβλιόφιλους, καθώς είναι εξοπλισμένο με μια πλούσια βιβλιοθήκη, ενώ δεν έχει καθόλου τηλεοράσεις, τηλέφωνα, ξυπνητήρια ή ασύρματο ίντερνετ. Σε αυτό το ξενοδοχείο μπορείς σχεδόν κυριολεκτικά να χαθείς μέσα στα βιβλία που διαβάζεις.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website του ξενοδοχείου.


  

 



Bedford Street, Brighton, East Sussex BN2 1AN (United Kingdom)


Και βέβαια υπάρχει ένα ξενοδοχείο εμπνευσμένο από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Of course there’s an Alice in Wonderland-themed hotel. Το πολυτελές, αυτό ξενοδοχείο εδράζεται παραλιακά και το κέφι του κόσμου του Lewis Carroll είναι διάσπαρτο σε ολόκληρο το κτίριο. 
Το Σπίτι των Θαυμάτων (Wonderland House) δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website του ξενοδοχείου.


  

 




2 Dickson Road, Singapore 209494


Αν η ιδέα να περάσετε μια νύχτα στο εσωτερικό μιας τεράστιας γραφομηχανής είναι κάτι που βρίσκετε συναρπαστικό, μην ψάχνετε άλλο. Μεταξύ των ευφάνταστων θεματικών δωματίων του The Wanderlust Hotel βρίσκεται ένα δωμάτιο που θα σου φανεί του γούστου σου.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται απ'το website Hotel Chatter.

  


Αυτό δεν είναι παρά ένα δείγμα από θεματικά βιβλιο-ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Αξιοσημείωτα είναι, επιπροσθέτως, το πασίγνωστο ιστορικό ξενοδοχείο Library Hotel (για το ξενοδοχείο-βιβλιοθήκη μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενη ανάρτηση αυτού του ιστολογίου) στη Νέα Υόρκη, καθώς και το The Library (Η βιβλιοθήκη) στην Ταϊλάνδη.

(το παρόν άρθρο έχει υποστεί μετάφραση και -μια σχετική- διασκευή)

10 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχα...Για τι πράγμα θα πρωτομαζέψουμε λεφτά :P

      Διαγραφή
    2. *τηλεμαραθώνιο, λέει, στην ΕΡΤ χαχαχαχαχαχαχαχα :Ρ

      Διαγραφή
    3. XAAXAXAXAXAXAXAXXAAXAXAX τώρα που ξανανοιξε :P χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    4. Ναι γιατί σαν ΝΕΡΙΤ τεράστια διαφορά μου έκανε, τι να σου πω :Ρ
      Τα ίδια λεφτά πληρώνω στη ΔΕΗ για ένα κανάλι που δεν έπαιζε την ημέρα της Γιουροβίζιον χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα :Ρ

      Διαγραφή
    5. XAXAXAXXAXAXAXAXAXAXAAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA έλα μου ντε :P

      Διαγραφή
    6. Μα ρε φίλε μια μέρα το χρόνο βλέπω ΕΡΤ κι εκείνη τη μέρα δεν έπαιζε φέτος :Ρ

      Διαγραφή
    7. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα :P

      Διαγραφή