Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Οστενική Άνοιξη

Τώρα που η άνοιξη μπήκε για τα καλά, για κάποιο λόγο η όρεξή μου για Τζέιν Όστεν αυξάνεται. Ίσως να είναι το ότι την έχω συνδυάσει με όμορφα τοπία, λουλούδια και φορέματα σε απαλά χρώματα. Ίσως το ότι είναι η εποχή που η πλάση ερωτεύεται, ρομαντικά και γλυκά, σαν τις όμορφες ιστορίες αγάπης της. Δεν ξέρω στ' αλήθεια τι φταίει, όμως για μένα Τζέιν Όστεν σημαίνει: άνοιξη, λουλούδια, ήλιος, πράσινο, καπέλα και ζακετάκια γιατί δεν έχει και τόση ζέστη, αλλά ούτε και πολύ κρύο. Α! Και μια χαριτωμένη ομπρελίτσα για να μην πάθει τίποτα το πορσελάνινο πρόσωπό μας.


Σε αυτό το θέμα, σας προτείνουμε κάποιες δραστηριότητες βγαλμένες κατευθείαν από τις ιστορίες της αγαπημένης μας Όστεν, για να απολαύσετε την πιο όμορφη εποχή του χρόνου ακόμη περισσότερο.


Το τσάι στον κήπο


Ο καιρός ακόμα δεν έχει ζεστάνει πολύ και είναι κατάλληλος για να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς να ζεσταινόμαστε υπερβολικά. Μπορούμε επιτέλους να αφήσουμε τις ζεστές χειμωνιάτικες κουβέρτες στη ντουλάπα, να πάρουμε μια ζακέτα και να βγούμε από τα σπίτια μας. Για τις προνομιούχες που έχουν κήπο, θα πρότεινα να βγάλουν ένα τραπεζάκι με δυο-τρεις καρέκλες σε ένα σημείο που να το βλέπει ο ήλιος, να ετοιμάσουν ζεστό τσάι και να απολαύσουν τσάι και κουβεντούλα μέχρι τελικής πτώσεως. Για τις λιγότερο προνομιούχες, που μένουν σε διαμέρισμα, μπορούμε να γεμίσουμε το μπαλκόνι μας με λουλούδια, που πιστέψτε με, είναι ότι καλύτερο για αυτή την εποχή να τα βλέπετε να φουντώνουν, να ανθίζουν και να μοσχομυρίζουν τον τόπο. Έτσι θα νιώσουμε πως είμαστε στην εξοχή και θα πάρουμε το τσάι μας σαν σύγχρονες ηρωίδες μιας άλλης εποχής.


Η εκδρομή


Η Ελίζαμπεθ ταξίδεψε στο Πέμπερλυ με τους θείους της, απόλαυσε τα καταπράσινα τοπία, τα δέντρα, τη λίμνη. Αν έχετε αυτή τη δυνατότητα είναι ο κατάλληλος καιρός να κάνετε κι εσείς ένα ταξίδι, γιατί όχι και στο ίδιο το Πέμπερλυ. Ίσως να γνωρίζετε ήδη, πως το πανέμορφο κτίσμα που είδαμε στη σειρά του BBC υπάρχει στην πραγματικότητα και δεν είναι σκηνικό. Το Lyme Park βρίσκεται στα νότια του Ντίσλεϊ στο Τσέσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας. Το ίδιο το κτίριο είναι ανοιχτό για το κοινό, όπως και οι κήποι γύρω του και όλα αυτά τα όμορφα τοπία. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε τον Πύργο του Downton. To Highclere Castle, όπως λέγεται, βρίσκεται στο Χάμπσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας.


Το πικ-νικ


Μια άλλη πρόταση που έχουμε δει πολλές φορές στα αγαπημένα μας βιβλία, είναι το πικ-νικ. Οι ηρωίδες της Τζέιν Όστεν μαζεύονταν πάνω σε μια κουβέρτα κάπου στην εξοχή και απολάμβαναν τις πρώτες ζεστές μέρες, τσιμπολογώντας βουτήματα και φυσικά πίνοντας τσάι. Το πικ-νικ πολλοί το έχουμε ξεχάσει, είναι όμως μια από τις πιο όμορφες και πάνω απ' όλα ανέξοδες δραστηριότητες που μπορούμε να απολαύσουμε σήμερα. Ιδανικά πάρτε το έτερον ήμισυ, διαλέξτε κάποιον ήσυχο προορισμό στη φύση και να είστε σίγουρες πως θα δημιουργήσετε μια από τις πιο όμορφες αναμνήσεις της σχέσης σας!


Η ζωγραφική


Αν πιάνει το χέρι σας και αν γενικά σας αρέσει η ζωγραφική αλλά την έχετε αμελήσει, ήρθε η ώρα να ξαναπάρετε τα πινέλα στα χέρια σας και να αφοσιωθείτε στην αποτύπωση μιας όμορφης ανοιξιάτικης εικόνας. Διαλέξτε ένα τοπίο ή απλά ένα λουλούδι, ένα ποτιστήρι, ένα μικρό συντριβάνι, μια χρωματιστή πεταλούδα. Κι αν δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, φανταστείτε το και δημιουργήστε. Ιδανικά ζωγραφίστε έξω από το σπίτι, με το φως του ήλιου που είναι ο καλύτερος φωτισμός για οτιδήποτε. Και πού ξέρετε, μπορεί σαν άλλη Έμμα, να έρθει κάποιος φίλος σας και να σας ψιθυρίσει στο αυτί πόσο ωραία βρίσκει τη ζωγραφιά σας.


Ο περίπατος


Αν δεν έχετε τη δυνατότητα ή την όρεξη να πιείτε τσάι, αν βρίσκετε το ταξίδι στο Πέμπερλυ πολυέξοδο, αν το πικ-νικ δεν σας ενθουσιάζει, και η ζωγραφική δεν είναι το φόρτε σας, τότε μπορείτε να κάνετε πολύ απλά έναν περίπατο. Διαλέξτε μια όμορφη και ασφαλή περιοχή κατά προτίμηση κοντά στη φύση και περπατήσετε, αργά, απολαμβάνοντας την άνοιξη γύρω σας. Το περπάτημα όχι μόνο κάνει καλό στην υγεία και στη φυσική κατάσταση, αλλά και θα σας ανανεώσει, θα σας ηρεμήσει και θα σας φτιάξει τη διάθεση. Κάτι ήξερε η Ελίζαμπεθ όταν έκανε βόλτες στα παρκάκια και στις εξοχές.







Φυσικά, μιας και πολλές από εμάς είμαστε και βιβλιοφάγοι, επιβάλλεται να πάρουμε μαζί μας ένα βιβλίο. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο συνδυασμό από ένα ζεστό τσάι τριαντάφυλλο, τον ήλιο, ησυχία και τη "Λογική & Ευαισθησία", όλα μέσα σε ένα όμορφο ανοιξιάτικο τοπίο!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου