Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

International Pi Day

EDITORIAL

This is for you my nerdy friends!


Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή. 

Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (Π=3,14). 

Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι Π=3,14159. π

Φέτος, ωστόσο, η ημέρα του Πι δεν είναι σαν τις άλλες και ξεχωρίζει για έναν συγκεκριμένο λόγο. 

Η σημερινή ημέρα, με το ημερολόγιο να δείχνει τον 3ο μήνα και την 14η ημέρα, ειδικά για τους λάτρεις των μαθηματικών, είναι μοναδική για τον 21ο αιώνα. Κι αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβολόγοι, όχι όλο το 24ωρο αλλά η στιγμή που τα ρολόγια έδειξαν 9:26π.μ. Και για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια αναφερόμαστε στο 53ο δεύτερολεπτο.

Δεν βγάζουν νόημα τόσοι πολλοί αριθμοί;

Σε πρώτη ανάγνωση, ναι. Αλλά αν δει κανείς πιο προσεκτικά θα καταλάβει ότι - ειδικά με βάση την αμερικανική γραφή όπου προηγείται ο μήνας και ακολουθούν η ημέρα και το έτος - ο αριθμός που θα προκύψει αν γράψουμε τη σημερινή ημερομηνία, το συγκεκριμένο λεπτό και το συγκεκριμένο δευτερόλεπτο είναι ο εξής:

3/14/15 9:26:53

Τώρα, αν αφαιρέσουμε τα σύμβολα και δίπλα στο 3 βάλουμε ένα κόμμα, τότε ο αριθμός γίνεται 3,141592653, γίνεται δηλαδή, ο διάσημος αριθμός «π» με τα πρώτα εννέα ψηφία του στην ατελείωτη αλληλουχία αριθμών.

Για να γιορτάσει, μάλιστα, την κυριολεκτικά μοναδική αυτή στιγμή του 21ου αιώνα το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έστειλε όλες τις επιστολές αποδοχής νέων φοιτητών για το 2015 ακριβώς στις 9:26 π.μ.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά ακόμη και σε μένα -που έχω πάρει διαζύγιο με τα μαθηματικά παιδιόθεν- η εν λόγω ημερολογιακή σύμπτωση ξυπνάει μερικά math-nerdiness αισθήματα! 
Αν και, τολμώ να ομολογήσω, προτιμώ την pie από το pi.. Χιχι!


Η επόμενη φορά που θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανάλογης σύμπτωσης θα είναι στις 14 Μαρτίου του 2115!

Happy Pi Day!


Πηγές:

6 σχόλια:

  1. Αχ το διάβασα κάπου χθες ότι ήταν Pi day...

    Για εμένα που λατρεύω τα μαθηματικά πολύ μ' άρεσε όλο αυτό και πολύ θα ήθελα να βρισκόμουν σε μια εκδήλωση της σχολής και να τρώγαμε Pie :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή