Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Βγες με ένα αγόρι που διαβάζει

Μετά το άρθρο"Βγες ραντεβού μ' ένα κορίτσι που διαβάζει" δεν μπορούσε παρά να βγει και η αντρική βερσιόν του θέματος, υπερασπιζόμενη κι αυτή όλους εμάς τους βιβλιοφάγους -θηλυκούς και αρσενικούς- που μας έχουν φορτώσει τη φήμη των ξενέρωτων "geeks". Geeks ναι, ξενέρωτοι όχι δα!


Μετά τη συμβουλή του Book Room του Lifo: Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που διαβάζει, ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα κι από την απέναντι πλευρά και να μιλήσουμε και λίγο για τα αγόρια.


Βγες, λοιπόν, ραντεβού με ένα αγόρι που διαβάζει


Βγες με ένα αγόρι που διαβάζει. Έχεις δει ποτέ κάποιον που ξοδεύει χιλιάδες σε ένα βιβλιοπωλείο; Πρόσεξέ τον. Είναι πιθανώς ο άντρας που θα ήθελες να παντρευτείς.


Βρες ένα αγόρι που αγαπάει το διάβασμα και θα έχεις βρει έναν φιλόσοφο, έναν ρομαντικό κι έναν γενναίο ήρωα. Θα τον καταλάβεις από την πρώτη στιγμή που θα τον δεις, από την αφηρημένη έκφραση στο βλέμμα του, που μοιάζει να μην επικοινωνεί εντελώς με τον κόσμο που βρίσκεται έξω από το βιβλίο του. Αν αστράψουν τα μάτια του στη θέα ενός Ορχάν Παμούκ ή ενός Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τότε αυτός είναι!


Σσσσσ!! Μόλις άκουσες ένα σφύριγμα; Είναι μάλλον επειδή το αγόρι βρήκε ένα σπάνιο βιβλίο που έψαχνε εδώ και μέρες. Βλέπεις τις σελίδες του βιβλίου που κουβαλάει; Είναι ακόμα κοφτερές και φρέσκες, γιατί δεν υποφέρει την ιδέα να τις δει φθαρμένες. Τους φέρεται τόσο προσεκτικά, λες και θα πονέσουν. Πονάει ο ίδιος στη θέα ενός βιβλίου χωρίς εξώφυλλο ή με διπλωμένες σελίδες και σπεύδει γρήγορα να τις διορθώσει.


Είναι εκείνο το αγόρι που συζητάει σιγανά χαμογελώντας με την βιβλιοθηκάριο. Και, δες κάτι πράγματα, η βιβλιοθηκάριος μιλάει μαζί του και τώρα του χαμογελάει! Σε κάνει να αναρωτιέσαι τι είδους γοητεία να εκπέμπει άραγε... Ρώτησέ τον αν θα ήθελε να επισκεφτεί μαζί σου ένα παλαιοβιβλιοπωλείο μετά την βιβλιοθήκη και τον έχεις κερδίσει.


Είναι εκείνο το αγόρι που όταν κάθεται στο λεωφορείο, δεν δίνει σημασία στα σκαμπανεβάσματα του δρόμου και συνεχίζει να διαβάζει το βιβλίο του, δίχως να προσέχει ούτε όλα εκείνα τα όμορφα κορίτσια γύρω του. Θα ενοχληθεί αν τον πατήσεις, αλλά όχι τόσο αν δεν αναγκαστεί να σηκώσει τα μάτια του από το βιβλίο. Προσοχή!!! Μην προσπαθήσεις να του μιλήσεις τώρα. Το πιο πιθανό είναι να σε αγριοκοιτάξει ή απλά να σε αγνοήσει.


Μην υποκρίνεσαι μπροστά του. Μπορεί να καταλάβει πότε του λες διάφορα πράγματα για να φανείς έξυπνη. Κέρασέ τον ένα καφέ και ρώτησέ τον για τα αγαπημένα του βιβλία. Θα σου μιλάει με αυτή την ευφράδεια που τον χαρακτηρίζει για ώρες. Μην τρομάξεις αν χαθείς στη Μέση Γη, θα σε καθοδηγήσει εκείνος. Μήπως σε μπερδεύει ο Φάουστ; Θα σου τον εξηγήσει αυτός. Είναι εκείνος που δεν θα καταλάβει ότι το τσάι του κρύωσε και θέλει ανακάτωμα από τη στιγμή που έχει απορροφηθεί σε ένα βιβλίο. Κάνε του δώρο ένα βιβλίο και θα σε ακολουθήσει ως το τέλος του κόσμου.


Αγόρασέ του βιβλία για τα γενέθλιά του, την Πρωτοχρονιά και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν θα παραπονεθεί. Και, φυσικά, μην ξεχάσεις να αγοράσεις από τα βιβλία που έχει στη λίστα του για τα Χριστούγεννα. Το αγόρι ζει στον δικό του κόσμο. Δεν φταίει αυτό που θέλει η ζωή του να μοιάζει με το αγαπημένο του βιβλίο. Μπορεί να είναι το μόνο που καταλαβαίνει.


Απογοήτευσέ τον. Γιατί ένα αγόρι που διαβάζει ξέρει ότι το φάρμακο για την απογοήτευση είναι τα βιβλία. Δεν χρειάζεται πάντα να είσαι εκεί γι' αυτόν. Κάνε του δώρο ένα βιβλίο και θα νιώσει την παρουσία σου. Μην παριστάνεις κάτι που δεν είσαι, σ' αυτόν. Ξέρει ότι οι πραγματικοί άνθρωποι είναι σαν τους ήρωές του. Θέλουν το χρόνο τους για να ωριμάσουν. Αν βρεις ένα αγόρι που διαβάζει, κράτα το μακριά από την κοινωνία. Είναι ένα πολύτιμο διαμάντι.


Αν καταλαβαίνεις ότι είναι καταβεβλημένος για μέρες, ρώτα τον τον τίτλο του βιβλίου που διαβάζει. Προσπάθησε να καταλάβεις τι σημαίνει για τον ίδιο η ιστορία και αγκάλιασέ τον. Ναι!! Αγκάλιασέ τον. Το χρειάζεται πολύ. Μπορεί να μην κλάψει, αλλά η αγκαλιά του ισούται με χίλιες λέξεις, και το χαμόγελό του θα σου φτιάξει τη μέρα. Παρακίνησέ τον και θα σου μιλήσει. Θα σου πει για το πως ένιωθε όταν ήταν μέσα στο βιβλίο και το πώς οι αποφάσεις των πρωταγωνιστών τον έκαναν να δει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.


Μην εκπλαγείς αν δώσει παράξενα ονόματα στα παιδιά σας. Αυτό, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο. Θα διδάξει στα παιδιά σας τη σημασία του αλτρουισμού. Θα τους δείξει πόσο όμορφο είναι να πηγαίνεις για μια βόλτα στο δάσος μια χιονισμένη μέρα. Και μπορεί, ακόμα, να διδάξει στα παιδιά σας πως κάπου υπάρχει ένας υπέροχος παράδεισος. Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα να πιάσεις τον εαυτό σου να απαγγέλλει σιγανά "Ερωτόκριτο" καθώς περπατάς δίπλα του στο σούπερ-μάρκετ.


Βγες με ένα αγόρι που διαβάζει γιατί το αξίζεις. Μπορεί να δώσει χρώμα στη ζωή σου και παράλληλα να σε κρατάει προσγειωμένη. Μην προσπαθείς να τον δελεάσεις με υλικά πράγματα, δεν σημαίνουν τίποτα γι' αυτόν. Δείξε του το δρόμο για τον κόσμο των βιβλίων και θα σου δείξει το δρόμο για την καρδιά του.



8 σχόλια:

  1. ωραιο θεμα το σημερινο! ;)
    καλημερα φιλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο άρθρο....και πολύ όμορφες φωτογραφίες...Με ιδιαίτερη αγάπη στην τελευταία :P <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν η αναμενόμενη συνέχεια μετά το "βγες ραντεβού μ' ένα κορίτσι που διαβάζει"..για να είμαι ειλικρινής η τελευταία φωτογραφία ήταν ο λόγος που δεν μπόρεσα να αντισταθώ και που το αναδημοσίευσα εν τέλει :Ρ

      Διαγραφή
    2. Αδυναμίες είναι αυτές...........! χαχαχαχα

      Διαγραφή