Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

Δεν ζω ούτε στο παρελθόν μου, ούτε στο μέλλον μου. Έχω μόνο το παρόν, αυτό με ενδιαφέρει. Αν μπορείς να μένεις πάντα στο παρόν θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, γιατί είναι πάντα και μόνο η στιγμή που ζούμε. ~ Paulo Coelho

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Happy Haloween!

EDITORIAL


Όλοι μαγευόμαστε στα τέλη του Οκτώβρη βλέποντας εικόνες και αμέτρητες ταινίες και σειρές απ' το εξωτερικό με τις σκαλιστές κολοκύθες, τα τρομακτικά κοστούμια, τα όμορφα αποκριάτικα πάρτι και το πασίγνωστο έθιμο "trick or treat". Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που θα θέλαμε να υπάρχει και στην Ελλάδα. Όμως... Πόσα πραγματικά ξέρουμε για το Halloween και την προέλευση του;


Η 31η Οκτωβρίου, είναι η παραμονή της Γιορτής των Αγίων Πάντων και σύμφωνα με τους θρύλους του Δυτικού κόσμου, τη συγκεκριμένη νύχτα ο κόσμος των πνευμάτων έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των ζωντανών και η υπερφυσική δραστηριότητα είναι πιο έντονη από κάθε άλλη νύχτα του χρόνου... Έτσι, η τελευταία μέρα του Οκτώβρη έχει αποκτήσει μυστικιστική χροιά και η ίδια η λέξη Haloween, αποτελεί σύντμηση της φράσης «All Hallow's Eve» ή το σκωτσέζικο «All hallow even» δηλαδή «Παραμονή των Αγίων Πάντων».


Προκειμένου να ξορκίσουν τα πνεύματα, σε αρκετές χώρες του Δυτικού κόσμου στολίζουν τα σπίτια τους με φαναράκια φτιαγμένα από κολοκύθες και τα παιδιά μασκαρεύονται με τρομακτικές στολές και γυρνούν στα σπίτια μαζεύοντας γλυκά και λέγοντας στον οικοδεσπότη τη φράση «σκανταλιά ή κέρασμα». Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις οι τρομακτικές μεταμφιέσεις προέρχονται από την ανάγκη των ανθρώπων να κρυφτούν από τις σκοτεινές οντότητες που περπατούσαν στη γη εκείνη την ημέρα.

Ωστόσο η πρακτική με τα φαναράκια και τις κολοκύθες και το «ανατριχιαστικό» μέρος της γιορτής σχετίζεται επίσης και με έναν παλιό Ιρλανδικό θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο, ένας αγρότης ονόματι Τζακ, κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Προκειμένου να τον ελευθερώσει, ο Διάβολος του υποσχέθηκε να μην τον αφήσει να πάει στην Κόλαση όταν πεθάνει. Έτσι, όταν πέθανε ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε, ωστόσο, εφόσον δεν ανήκε ούτε στον Παράδεισο, περιφέρεται στον κόσμο των ζωντανών ως πνεύμα και χρησιμοποιώντας ένα φανάρι φτιαγμένο από κολοκύθα, περιπλανιέται στη Γη ψάχνοντας ένα μέρος να αναπαυθεί.


Το όνομα Τζακ έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε ιστορίες που έχουν να κάνουν με το Halloween, ενώ ακόμα και ο Τιμ Μπάρτον το δανείστηκε για να βαφτίσει Τζακ Σκέλινγκτον τον κεντρικό ήρωα της ταινίας του «Nightmare before Christmas» που είναι αφιερωμένη στη γιορτή του Halloween.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου