Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Η γιορτή του Χειμερινού Ηλιοστασίου

Το Yule και οι Παγανιστικοί Εορτασμοί του Χειμώνα


Όλοι γνωρίζουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή συνδεδεμένη με άλλες παλαιότερες εορτές χρονολογικά. Πολλά έθιμα έχουν επιβιώσει και προσαρμοστεί σύμφωνα με τη θρησκεία μας στα σημερινά δεδομένα, η πραγματική τους προέλευση όμως έχει χαθεί ή ξεχαστεί είτε σκόπιμα είτε λόγω της παρόδου των αιώνων.

Για αρκετά μεγάλη, χρονολογικά, περίοδο πριν την Γέννηση του Χριστού, ο εορτασμός του Χειμερινού Ηλιοστασίουστις 21 Δεκεμβρίου στο Βόρειο Ημισφαίριο σηματοδοτούσε την Αναγέννηση του Ηλίου και την Έναρξη του Χειμώνα. Το Γιουλ ή αλλιώς Γιουλτάιντ (Yule/Yuletide) μπορεί να θεωρηθεί ως τα Παγανιστικά Χριστούγεννα όσον αφορά τα έθιμα και την ημερομηνία. 

Στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο παρατηρείται ένα αξιοθαύμαστο φαινόμενο στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο σηματοδοτεί την Έναρξη του Χειμώνα και λέγεται Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Ηλιοστασίου ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού και έτσι έχουμε τη μικρότερη ημέρα του χρόνου.

yule, yuletideΣτον Παγανισμό, γιορτάζεται η Αναγέννηση του Ήλιου και λατρεύονται ο Βασιλιάς Ήλιος, Ο Βασιλιάς Δρυς και Αυτός Που Χάρισε Την Ζωή. Τα κλασσικά έθιμα είναι το άναμμα της φωτιάς στην ύπαιθρο, το άναμμα κεριών, τα φαγοπότια γεμάτα καρπούς από τις τελευταίες σοδειές, οι προπόσεις για υγεία με καρυκευμένο μηλίτη ή κρασί, καθώς και η θυσία ζώων. Υπάρχουν όμως και άλλα έθιμα τα οποία μοιάζουν αρκετά με τα δικά μας χριστουγεννιάτικα έθιμα.

Τα γνωστά σε όλους μας κάλαντα ή αλλιώς wassail όπως τα έλεγαν, δεν είναι ένα έθιμο τόσο νέο όσο πιστεύουμε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα παιδιά πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ψέλνοντας ευχές για το νέο χρόνο, καθώς και λόγια για να διώξουν τα κακά πνεύματα από τις σοδειές τους. 

Ένα ακόμη έθιμο είναι το Yule Log, ένα κούτσουρο το οποίο δεν έπρεπε ποτέ να αγοραστεί αλλά το σωστό ήταν να μαζευτεί από τη γη του οικοδεσπότη ή να του δοθεί ως δώρο. Ο συγκεκριμένος κορμός δέντρου στολιζόταν με γκι και άλλα φυτά και περιχυνόταν με μπύρα και αλεύρι πριν χρησιμοποιηθεί ως το τελευταίο κούτσουρο της χρονιάς στο τζάκι. 

Το στόλισμα των δέντρων είναι ένα έθιμο το οποίο προέρχεται από το ρωμαϊκόεορτασμό, τα Σατουρνάλια, μια γιορτή αφιερωμένη στο Θεό Σατούρνους, τον αντίστοιχο αρχαίο ελληνικό Θεό Κρόνο. Σύμφωνα με το έθιμο, οι τελεστές μάζευαν κλωνάρια, κλαριά και θάμνους τα κρεμούσαν στην πόρτα και επίσης κρεμούσαν μεταλλικά στολίδια σε όλα τα δέντρα έξω από το σπίτι τους. Βέβαια, και αργότερα οι γερμανικές φυλές για να τιμήσουν το Θεό Όντιν στόλιζαν τα δέντρα με φρούτα και κεριά. 

Ο κέλτικος εορτασμός του Χειμώνα είναι επίσης μια διαφορετική μορφή του Γιουλ. Αν και δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τις τελετές τους, είναι γνωστό ότι οι Δρυίδεςεκείνη την περίοδο θυσίαζαν έναν άσπρο ταύρο και μάζευαν κλωνάρια από γκι για να στολίσουν τα σπίτια τους. Επίσης, ακόμα και μέχρι σήμερα οι Wiccan (Γουίκαν) βλέπουν τη γιορτή του Γιουλ ως μία ευκαιρία για να περάσουν όμορφα με τις οικογένειες τους, να στολίσουν το σπίτι τους στα χρώματα του κόκκινου και του πράσινου, να ανταλλάξουν δώρα καθώς και να τιμήσουν τον Ήλιο. Το πιο γνωστό σημείο συνάντησης και λατρείας του Ήλιου την περίοδο του Γιουλ είναι το Στόουνχεντζ στη Βρετανία.


Πηγή: The daily owl

2 σχόλια:

  1. Με λιγο ψαξιμο θα βρεις ριζες στην αρχαια ελλαδα οπου γιορταζαν το θεο απολλωνα η το διονυσο δεν θυμαμαι τον οποιο αποκαλουσαν και καλο ποιμενα και ηλιο. Και πολλα αλλ εθιμα κρατουν απο τοτε.
    Καλα χριστουγεννα Λιζακι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου ψάξιμο δε χρειάζεται γλυκιά μου, η λατρεία του ήλιου κρατάει πριν ακόμη από την εμφάνιση του ελληνικού πολιτισμού, χιλιάδες χρόνια πριν από τις γιορτές που αναφέρει το παρόν άρθρο (το οποίο εστιάζει περισσότερο στο κέλτικο Yule, το οποίο κάνει την εμφάνισή του και στη σειρά βιβλίων Harry Potter).
      Στην ελληνική μυθολογία ο Απόλλωνας ήταν η εξέλιξη και η "προσωποποίηση" της ανιμιστικής θεότητας του ήλιου. Τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν το χειμερινό ηλιοστάσιο, αντικαθιστώντας παράλληλα τον θεό Ήλιο με τον Μεσσία.
      Ο Διόνυσος είχε να κάνει με τη γονιμότητα, την οργιαστική αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη. Η Αποκριά έχει φυσικά τις ρίζες της στη διονυσιακή λατρεία. :)

      Διαγραφή