Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Meet me on the equinox

EDITORIAL


Το φθινόπωρο εισέβαλε και επίσημα στις ζωές μας γι' ακόμη μια χρονιά.


Μιλάω φυσικά για τη φθινοπωρινή ισημερία, το ύστατο κατώφλι πριν κυριαρχήσει η νύχτα επί της ημέρας, το προοίμιο των μακριών νυκτών που θα μας τυλίξουν με τη μαύρο πέπλο τους και θα μας ταξιδέψουν ολοταχώς στην καρδιά του χειμώνα.

Έχει μια μυστικιστική μαγεία τούτη η εποχή. Η φύση βυθίζεται στο χειμερινό της λήθαργο, γεννώντας τέχνη μέσα από το θάνατο. Κίτρινες, κόκκινες, καφέ πιτσιλιές ζωγραφίζουν την πλάση. Νεκρά φύλλα, που ταξιδεύουν με το ψυχρό αεράκι. Σταγόνες βροχής που, σαν δάκρυα, αυλακώνουν τα θολωμένα παράθυρα. Η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος απλώνεται στην ατμόσφαιρα. Με κάθε ανάσα τρυπώνει στα πνευμόνια ένα κομμάτι φθινοπώρου.

Δεν είναι ν' απορεί κανείς που αυτή η εποχή γέννησε μύθους για απόκοσμα πλάσματα με χθόνιες δυνάμεις. Μάγισσες, δαίμονες, φαντάσματα... Έλαβαν πνοή δίπλα στην εστία που τριζοβολούσε και θέριεψαν με το σκοτάδι της νύχτας. Το αλύχτισμα του ανέμου έγινε η φωνή τους. Το θρόισμα των φύλλων μεταμορφώθηκε σε βήματα. Μύθοι που χαράχτηκαν βαθιά στη λαϊκή συνείδηση και με το πέρασμα των αιώνων "παντρεύτηκαν" με παγανιστικές δοξασίες και μεταμορφώθηκαν από ιστορίες σε έθιμα και γιορτές, με τρανό παράδειγμα τη δυτική γιορτή Halloween, η ρίζες της οποίας εκτείνονται στην αρχαιότητα και την κέλτικη μυθολογία. Ας κάνουμε λίγη υπομονή, όμως, και ας μην προτρέχουμε. Θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για το Halloween σε ένα μήνα περίπου.

Προς το παρόν, ντυθείτε ζεστά και ελάτε να γίνουμε ξανά παιδιά με ειλικρινή χαμόγελα και αναψοκοκκινισμένα μάγουλα, που τρέχουν στα πάρκα, σωριάζονται σε σωρούς ξερών φύλλων και κατρακυλούν σαν βαρελάκια στις κατηφοριές. Ελάτε να τρυπώσουμε -μεγάλοι πια- σε ήσυχες γωνιές και παράθυρα με θέα, τυλιγμένοι με κουβέρτες, ζεσταίνοντας τα χέρια και τις καρδιές μας μ' ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα ή ένα αρωματικό τσάι, απολαμβάνοντας το μελωδικό κοντσέρτο της καταιγίδας.

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί τη μαγεία του φθινοπώρου...



Φθινοπωρινή ισημερία: 
12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε




Συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά ο ερχομός του φθινοπώρου δεν παύει να μας εκπλήσσει. Είναι οι νέες μυρωδιές που ξεχύνονται στον αέρα, είναι τα πρωτοβρόχια, είναι η πτώση της θερμοκρασίας. 

Φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία έλαβε χώρα σήμερα 23 Σεπτεμβρίου στις 11.20 το πρωί ώρα Ελλάδος. 

1. Στην ισημερία, σε όλο τον πλανήτη, η νύχτα και η μέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (αλλά όχι ακριβώς ισομοιρασμένη). Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Στο Νότιο Ημισφαίριο συμβαίνει το αντίστροφο.  
Τόσο οι ισημερίες, εαρινή και φθινοπωρινή, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Αποτελούν περιοδικά -ανά εξάμηνο- αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της, ο οποίος βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών. 
2. Η φθινοπωρινή ισημερία συμβαίνει όταν ο ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, δηλαδή τη νοητή γραμμή που αντιστοιχεί στον Ισημερινό της Γης. Κάθε χρόνο αυτό γίνεται από τις 22 ως τις 24 Σεπτεμβρίου
3. Από σήμερα και στο εξής, οι μέρες θα μικραίνουν ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Τότε, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι το καλοκαίρι και τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, τον Ιούνιο. 
4. Επειδή η Γη ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 365,25 μέρες κι επειδή κάθε τέταρτο έτος είναι δίσεκτο, η ακριβής ημερομηνία των ισημεριών αλλάζει από έτος σε έτος και συνήθως συμβαίνει έξι ώρες αργότερα σε σχέση με το προηγούμενο. Τα δίσεκτα χρόνια, η ισημερία πηγαίνει πίσω μια ολόκληρη μέρα σε σχέση με τα προηγούμενα. 
5. Φέτος, η ισημερία έγινε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 στις 11.20 το πρωί ώρα Ελλάδος. 
6. Ισημερία (ίσος και ημέρα) σημαίνει ότι μέρα και νύχτα θα διαρκέσουν ίσο χρόνο, πράγμα που δεν είναι ακριβώς έτσι
7. Φέτος, η ανατολή του ηλίου θα γίνει στις 6.56 το πρωί και η δύση στις 7.04, άρα η μέρα θα είναι οκτώ λεπτά μεγαλύτερη από τη νύχτα. 
Επίσης, λόγω της διάθλασης της ατμόσφαιρας, το φως φαίνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  
8. Η μέρα θα έχει ίση διάρκεια με τη νύχτα στις 26 Σεπτεμβρίου όταν η ανατολή θα γίνει στις 6.59 το πρωί και η δύση στις 6.59 το βράδυ. 
9. Για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την αστρολογία, στην φθινοπωρινή ισημερία ο ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Ζυγού, το ζώδιο με τις ζυγαριές. 
10. Η Πανσέληνος που εμφανίζεται στον ουρανό κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία αποκαλείται πανσέληνος του θερισμού λόγω της υψηλής φωτεινότητας της Σελήνης που επιτρέπει στους αγρότες να εργαστούν μέχρι αργά. 
11. Στην Κίνα, η ισημερία του Σεπτεμβρίου γιορτάζεται στο Φεστιβάλ της Σελήνης όπου οι αγρότες παρουσιάζουν τη σοδειά του καλοκαιριού και φτιάχνουν νοστιμιές με εποχικά προϊόντα. 
12. Φέτος, η Σελήνη του θερισμού είναι μια υπερπανσέληνος που θα εμφανιστεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Τότε η Σελήνη θα βρεθεί στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη.  
 
Την ίδια νύχτα θα συμβεί και μια ολική έκλειψη Σελήνης, φαινόμενο που είχε να συμβεί πάνω από τρεις δεκαετίες.  
Κάτι ανάλογο -συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου- είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033.
Πηγή: econews 



Καλό φθινόπωρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου