Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

Δεν ζω ούτε στο παρελθόν μου, ούτε στο μέλλον μου. Έχω μόνο το παρόν, αυτό με ενδιαφέρει. Αν μπορείς να μένεις πάντα στο παρόν θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, γιατί είναι πάντα και μόνο η στιγμή που ζούμε. ~ Paulo Coelho

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Παιδί και Βιβλίο

Στις μέρες μας βλέπουμε πόσο έχει μειωθεί το αναγνωστικό κοινό κυρίως στη χώρα μας. Μια καλή λύση για ένα πιο λαμπρό μέλλον με σκεπτόμενους ανθρώπους, είναι να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το βιβλίο από μικρά.


Τα παιδιά μπορούν στην κυριολεξία να αγαπήσουν και να ενδιαφερθούν για οτιδήποτε, αν ασχοληθούμε λίγο μαζί τους και αν το κάνουμε διασκεδαστικό. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε, είναι να διαβάζουμε μαζί τους βιβλία, τουλάχιστον στην αρχή. Και η αρχή αυτή, είναι καλό να γίνει πριν ακόμα το παιδί αρχίσει να μιλάει! Όταν κάτι ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να συνεχιστεί σαν φυσιολογικό. 
 
Knut Ekwall
Το παιδί χαίρεται τόσο που περνάμε χρόνο μαζί του, νιώθει την αγάπη και το ενδιαφέρον μας, που θα παρακολουθεί την ιστορία με ανοιχτό το στόμα και θα ανυπομονεί να ξαναδιαβάσουμε μαζί κάποιο βιβλίο, πιθανώς και το ίδιο, πολλές πολλές φορές. 

Μια απλή "ασκησούλα" που μπορεί να λειτουργήσει σαν παιχνίδι, είναι να του ζητήσουμε στο τέλος να μας πει τι σημαντικό έμαθε από την ιστορία και να συζητήσουμε μαζί του περισσότερο γι' αυτό. Έτσι θα μάθει να ψάχνει στα βιβλία του για το ηθικό δίδαγμα και δεν θα το αντιμετωπίζει μόνο σαν μέσο διασκέδασης.

Μια ακόμη απλή "ασκησούλα" είναι να κάνουμε πως ξεχάσαμε τι συνέβη στην ιστορία ή ποιος έκανε τι, και να αφήσουμε το παιδί να μας "τα θυμίσει".

 
 
Μπορούμε να κάνουμε το διάβασμα ακόμη πιο διασκεδαστικό, βάζοντας κουκλίτσες και αρκουδάκια γύρω γύρω, για να παρακολουθήσουν κι εκείνα το παραμύθι. Στο μυαλό του παιδιού καταγράφεται σαν ένα πολύ συναρπαστικό δρώμενο στον παιδικό του κόσμο. Το βιβλίο γίνεται σιγά σιγά κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και δεν είναι κάτι αποκλειστικά "μεγαλίστικο", αλλά πέρα για πέρα παιδικό! 

 
Αν το παιδί σας έχει αδερφάκια, ξαδερφάκια ή φίλους κοντά στην ηλικία του, μπορείτε να τα μάθετε να διαβάζουν όλα μαζί. Είναι πολύ πιθανό, μετά τη δική σας "συνανάγνωση" τα παιδιά σας από μόνα τους να μπουν στη διαδικασία να παίξουν διαβάζοντας. Μπορείτε, μάλιστα, να τους προτείνετε να διαβάσουν όλοι μαζί ένα βιβλίο, και μετά να παίξουν την ιστορία στο δωμάτιό τους. 

Άλλωστε όταν ένα παιδί δείχνει ενδιαφέρον για κάτι
σύντομα θα ενδιαφερθούν και τα υπόλοιπα.

Δεν είναι απαραίτητο να διαβάσουν λογοτεχνία, μπορούν
να διαβάσουν κόμικς ή να ξεφυλλίσουν ένα λεύκωμα.

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο δωμάτιό τους, απ' όπου δεν θα λείπουν τα βιβλία. Μερικές έξυπνες προτάσεις είναι βιβλιοθήκες που τραβάνε την προσοχή, γιατί μοιάζουν με παιχνίδι και θα μεταμορφώσουν τα βιβλία από απλά αντικείμενα στους συναρπαστικούς συντρόφους στο μαγικό τους δωμάτιο. 

Ένας χώρος που μοιάζει με σπιτάκι, μπορεί να
διεγείρει το ενδιαφέρον του παιδιού για διάβασμα

Μια ολόδική του μεγάλη βιβλιοθήκη
με λευκώματα, βιβλία και παιχνίδια,
παρόμοια με τη δική μας
Άλλος ένας χώρος όπου μπορεί
να περάσει τις ώρες του το παιδί σας
διαβάζοντας "στα κρυφά"!
Μην αμελείτε να γεμίζετε το χώρο του με βιβλία. Μπορείτε να στολίσετε ακόμη και τα παιχνίδια τους με βιβλία, έτσι θα τα φέρετε πιο κοντά και θα πάρουν το θάρρος να παίζουν με αυτά. 

Ένα φορτηγάκι γεμάτο βιβλία
Μερικά βιβλιαράκια που στέκονται όρθια χάρη στους
πολύχρωμους βιβλιοστάτες-κουκουβάγιες
Βιβλία και στο ποδηλατάκι του
Αφήστε το παιδί σας ελεύθερο να παίξει με τα βιβλία του. Να τα κάνει σπιτάκια, καρέκλες, δρόμους και ό,τι άλλο φανταστεί. Ας αγαπήσει και ας νιώσει άνετα με τα βιβλία του και να μη φοβάται ότι θα το μαλώσετε αν τα χαλάσει. Καλό είναι, βέβαια, να του μάθετε από μικρό πόσο πολύτιμα είναι για εσάς και πόσο τα αγαπάτε, για να μάθει να μην τα μουτζουρώνει ή τα σκίζει πάνω στο παιχνίδι του. Από κει και πέρα μπορεί να παίξει άνετα με τα βιβλία του.

Δημιουργήστε διασκεδαστικούς χώρους ανάγνωσης
 
Μια κούνια δίπλα στη βιβλιοθήκη, να είστε σίγουροι
πως θα του ανοίξει την όρεξη για διάβασμα.
Μια μικρή σκηνή στο δωμάτιο,
γεμάτη βιβλία και μαξιλάρια,
είναι ότι πρέπει για παιχνίδι και βιβλίο.
Άλλη μια κούνια για να φτάνει και στα
ψηλά ράφια, που βέβαια χρειάζεται
την επίβλεψή σας.

Μερικές ακόμη έξυπνες ιδέες για να βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει πραγματικά το βιβλίο: 
 
Φτιάξτε ένα εντυπωσιακό "ράφι" για το δωμάτιό του, ανάλογα
με το γούστο το δικό σας και του παιδιού σας.
Φτιάξτε μικρές βιβλιοθήκες και γεμίστε όλα τα ραφάκια με βιβλία.
Μια όμορφη ιδέα είναι να φτιάξετε καδράκια-ράφια για τα βιβλία
του στον τοίχο του δωματίου. Θα ανυπομονεί να τα γεμίσει.
 
Μην ξεχνάτε να το παίρνετε μαζί σας όταν επισκέπτεστε το βιβλιοπωλείο ή τη βιβλιοθήκη, ορισμένα έχουν χώρους φτιαγμένους ειδικά για τα παιδιά, που μπορούν να κάνουν στην κυριολεξία τη μισή δουλειά από αυτά που λέμε. 

Το βιβλίο γίνεται παιχνίδι.


Και μην ξεχνάτε το εξής:

Είναι σημαντικό να μην επιβάλλουμε στο παιδί μας να διαβάσει κάτι που θεωρούμε εμείς καλό, αλλά να το αφήσουμε να διαλέξει μόνο του. Γι' αυτό καλό είναι να δοκιμάσουμε διάφορες θεματολογίες ώσπου να βρούμε εκείνη που του ταιριάζει περισσότερο, ή απλά να το πάμε στο βιβλιοπωλείο ή στη βιβλιοθήκη και να το αφήσουμε να διαλέξει ό,τι θέλει. Αν του φερθούμε αυστηρά απαγορεύοντάς του κάτι κι επιβάλλοντάς του κάτι άλλο, θα καταφέρουμε πιθανόν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα...

Βάλτε κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και μερικά χριστουγεννιάτικα βιβλία και το Πάσχα πάρτε δώρο στο βαφτιστικό σας κι ένα μικρό πασχαλινό βιβλιαράκι. Σε κάθε περίπτωση βρείτε ένα λόγο για να πάρετε ένα βιβλίο, αρχίζει το σχολείο; Έχει γενέθλια; Μήπως ήρθε το καλοκαίρι; Είναι Δευτέρα; Θα βρείτε το κατάλληλο βιβλίο για την κάθε περίπτωση. Και αφήστε τον Χάρι Πότερ, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τον Έραγκον για το γυμνάσιο!


 
Μερικές προτάσεις από τα ράφια μου:

Οτιδήποτε από Ευγένιο Τριβιζά. Απλά αφεθείτε με απόλυτη εμπιστοσύνη στα χέρια του μεγαλύτερου Έλληνα παραμυθά και να είστε σίγουροι πως μαζί του θα περάσει καταπληκτικά το παιδί σας, θα μάθει και θα γελάσει, κι εσείς μαζί του! (εγώ ακόμα διαβάζω Τριβιζά)
Ενδεικτικά σας προτείνω: 

κ.ά.


Ένας άλλος μεγάλος παραμυθάς, ξένος αυτή τη φορά, είναι ο αξεπέραστος Ρόαλντ Νταλ. Έχει γράψει ιστορίες για γιγάντια ροδάκινα, για εργοστάσια σοκολάτας και για μικρούς βιβλιοφάγους με μαγικές δυνάμεις.
Μερικά από τα αγαπημένα μου: Αν μπορέσετε να βρείτε οτιδήποτε του Tony Wolf (σε κανένα παλαιοβιβλιοπωλείο ή κάτι τέτοιο) να ξέρετε πως πέσατε πάνω σε θησαυρό! Ορίστε τα βιβλία που λάτρευα όσο τίποτε άλλο όταν ήμουν μικρή: Διάφορα αγαπημένα: Μια πολύ καλή σελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο είναι η σελίδα: "Μια φορά κι έναν καιρό η μικρή Ελένη". Μπορείτε να πάρετε ιδέες και προτάσεις και από εκεί.


Και μερικές κινηματογραφικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην φιλαναγνωσία:
 
 

5 σχόλια:

 1. καλημερα και καλη εβδομαδα
  φιλακια πολλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι κρίμα να μην διαβάζουν τα μικρά παιδιά. Πρέπει οι γονείς να τα βάζουν από μικρά στο τρυπάκι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα είναι η πιο μαγική εμπειρία, να διαβάζεις και να ταξιδεύεις σε κόσμους μακρινούς, φανταστικούς. Τα μικρά παιδιά έχουν τόση φαντασία που το διάβασμα γίνεται διπλά απολαυστικό στη δική τους ηλικία

   Διαγραφή
  2. Ακριβώς! Είναι ότι καλύτερο για τη φαντασία τους <3

   Διαγραφή