Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Once in a blue moon...

EDITORIAL

Πανσέληνος, απόψε, κι είναι βαμμένη μπλε. Η έτσι τουλάχιστον τη χρωμάτισε ο μύθος. 

"Once in a blue moon" λένε οι ομιλητές της αγγλικής γλώσσας για να υποδηλώσουν ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο όσο και το να "γεμίσει" το φεγγάρι δυο φορές τον ίδιο μήνα.

Σωστά μαντέψατε. Μπλε Σελήνη ονομάζεται η εμφάνιση μιας δεύτερης πανσελήνου κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα. Ένα αστρονομικό φαινόμενο που, αν και ασυνήθιστο, δεν είναι και τόσο σπάνιο όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. 
Για την ακρίβεια, το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται κάθε 2,72 χρόνια, όταν αθροίζονται οι ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου και δημιουργούν ένα επιπλέον φεγγάρι, το οποίο εκδηλώνεται ως μια πρόσθετη πανσέληνος κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα.

Στο άλλο άκρο, υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία στη φράση "once in a blue moon", καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. 
Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.1

Μπλε ή ασημένια, πρώτη ή δεύτερη, σπάνια ή συνηθισμένη, δεν παύει να είναι η πολυαγαπημένη μας σελήνη, μια καλοκαιρινή πανσέληνος. Ένα ακόμη ολόγιομο φεγγάρι που μαγνητίζει τα βλέμματα και μας μαγεύει με τη λάμψη του. 
Ας το θαυμάσουμε, λοιπόν, απόψε και αυτό όπως και όλα τα προηγούμενα αλλά και τα επόμενα φεγγάρια· σε μπαλκόνια, παραλίες ή θέατρα ας αράξουμε ένα ακόμη βράδυ να το θαυμάσουμε κι ας το ευχαριστήσουμε που αυτό το μήνα μας χαμογέλασε δύο φορές.

***

Σημειώνεται, τέλος, πως το έτος 2018 (καθώς επίσης τα έτη 2037, 1961, 1942, 1999) αναμένεται μαύρο φεγγάρι (καθόλου πανσέληνος το μήνα Φεβρουάριο που είναι συντομότερος), και ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν δυο μπλε φεγγάρια μες την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο και το Μάρτιο.

6 σχόλια:

  1. Πώς μας επιρρεάζει το φεγγάρι και πόσο μάλλον ΑΥΤΟ το φεγγάρι! Έγραψα μια παρόμοια ανάρτηση και εγώ χθες το βράδυ για το συγκεκριμένο φεγγάρι! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο υπολοιπο καλοκαιριου Λιζακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας! Αν θέλατε θα το εκτιμούσα πολύ να μπείτε στο blog μου και να μου πείτε πως σας φαίνεται. Ορίστε: http://booksfrien.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή